Obavijesti

Sport

Komentari 109

Kos predstavio plan oporavka: Ovo će vratiti Hajduk na noge

Kos predstavio plan oporavka: Ovo će vratiti Hajduk na noge
1

Zatečeno stanje je bilo loše, škola je radila bez kvalitetne organizacije, bez infrastrukture, bez definirane skautske službe... Hajduk je imao 40 skauta, od kojih je radio mali broj. Mi želimo njih pet, počeo je Kos

VIDEO

Točno 75 minuta trajala je prezentacija do sada planiranoga i učinjenoga u mandatu predsjednika Hajduka Ivana Kosa, a razgovor se odužio na dva i pol sata, u kojima je Kos predočio doista iscrpan i impresivan broj pokrenutih procesa, te još impresivniji plan, koji seže sve do ljeta 2023. godine. Strateški je to dokument budućeg razvoja kluba, s Kosom na čelu, ili ne.

- Svjestan sam da je ovo plan, te da sve možemo napraviti savršeno, ali da će nekoliko loših rezultata u nizu poremetiti percepciju javnosti. Isto tako, možemo sjediti prekriženih ruku i ne raditi ništa, a rezultat na terenu može sliku kluba u javnosti učiniti puno boljom. Svjestan sam toga, no bez obzira na to, strateški dokument razvoja kluba smo donijeli, i tko god bude na upravljačkoj funkciji, imat će ispred sebe dokument po kome može raditi, koji može nadopunjavati i mijenjati, ali imati i po čemu kontrolirati što je od plana ispunjeno - kazao je Kos i za početak predstavio deset okvirnih ciljeva koji su planirani za tekuću sezonu.

Ciljevi Hajduka za tekuću sezonu:

1. Pozitivno financijsko poslovanje.
2. Izgradnja dugoročnog i stabilnog kostura prve momčadi.
3. Ostvarivanje što više bodova u HNL-u, i napredak u Europi.
4. Unaprjeđenje infrastrukture, uključujući i rekonstrukciju igrališta i zamjenu umjetne i prirodne trave na pomoćnim terenima, te izgradnja još jednog i pol terena na prostoru parkinga auto škola.
5. Potpuna rekonstrukcija ustroja i rada omladinske škole.
6. Unaprjeđenje produktivnosti radne zajednice u kojoj ljudi svatko mora zaraditi svoju plaću.
7. Ulazak Hajduka B u 2 HNL.
8. Ulazak juniora u 1 HNL.
9. Bolji rezultati mlađih uzrasta.
10. Aktivno sudjelovanje u izradi strategije kluba.

Svaki od okvirnih ciljeva dodatno je obrazložio. Tako smo saznali da će Hajduk po prvi put nakon dugo godina poslovnu godinu završiti s operativnim plusom, sportski direktor i trener već rade na čišćenju igrača koji ne zadovoljavaju i preslagivanju momčadi koja bi trebala ostati na okupu duže vrijeme i biti konkurentna bez znatnijih ulaganja, saznali smo i da je plan prvi dio sezone završiti s 40, a do kraja osvojiti više od 65 bodova, a započela je i obnova pomoćnog terena s umjetnom travom.

Do kraja iduće godine planiran je završetak i drugog pomoćnog terena, te izgradnja još jednog i pol terena na prostoru parkinga auto škola.

Kosov forte je potpuni zaokret u radu omladinske škole. 

- Zatečeno stanje je bilo loše, škola je radila bez kvalitetne organizacije, bez infrastrukture, bez definirane i ustrojene skautske službe. Kao primjer ću vam navesti da je ugovor skauta Hajduka imalo 40 osoba, od kojih je samo osam stvarno radilo. Neki se uopće nisu javljali, neki su izvješća pisali na mobitelu, neki na papiru, neki na kompjuteru... Neki su radili po principu provizije, pa su predlagali i po 40 igrača na izbor... Naša želja je imenovati pet skauta koji će pokrivati Hrvatsku, i koji će to raditi kako treba. Kao primjer, Benfica ima 150 zaposlenih scouta diljem svijeta. Osim toga, želimo uspostaviti i red u odnosima s djecom i roditeljima. Ne može se dogoditi da roditelj viče s tribina, proziva trenera i vrši pritisak na njega zato što mu je stavio dijete na drugu poziciju tri utakmice, da ga proba. Takvima ćemo se zahvaliti nakon prvog prekršaja. Krećemo od najmlađih, od desetogodišnjaka, treba proći dosta vremena dok se uvede red. Jednako tako želimo poboljšati uvjete rada. Kao nositelj kvalitete u gradu, županiji i regiji, pokrenuli smo projekt koji će omogućiti smještaj i školovanje djeci koja nemaju mogućnost trenirati dva puta na dan, te normalno pohađati školu. Sada će to moći, roditelji više neće morati birati, škola ili sport. Želimo im omogućiti oboje.

U tom smjeru kreću i potpisi ugovora s klubovima partnerima. 

- Ugovore smo potpisali s GOŠK-om, Junakom, Zmajem i Zmijavcima, oni će biti mini centri koji će s nama surađivati na planu i programu edukacije trenera, kroz njih želimo privlačiti djecu, ponuditi im mogućnost izgradnje infrastrukture. U razgovorima smo i sa Zadrom, Dubrovnikom, širit ćemo priču po cijeloj Hrvatskoj, pa i van granica u Makedoniji, Kosovu...

Obzirom na činjenicu da osim Splita u Dalmaciji nema više nijednog prvoligaša, zanimalo nas je i može li Hajduk pomoći Šibeniku i Zadru da se vrate u društvo najboljih, što bi Hajduku dugoročno i te kako odgovaralo.

- Mi bi voljeli da se oni vrate, ali se ne želimo uvezati s drugim klubovima kao Dinamo s Lokomotivom, da oni uđu u Prvu ligu da bi mi s njima dijelili bodove. Možemo uspostaviti suradnju samo na razini Akademija - odgovorio je Kos, koji je osim u Akademiji, zatekao brojne probleme i u juniorima i u B momčadi.

- Zatekli smo manjak kvalitete i mali broj igrača koji mogu konkurirati za prvu momčad. 

- Veliki broj igrača imao je važeće ugovore, a nisu bili perspektivni. Mnogo igrača prve momčadi nastupa za B momčad, jer želimo napraviti simbiozu i pokazati da B momčad nije kazna, nego stepenica prema prvoj momčadi. Neprihvatljivo mi je da juniori ne igraju 1 HNL. Znam što se događalo u prošlosti, kako je došlo do toga, no oni na međunarodnim turnirima pobjeđuju Dinama i Lokomotivu, koji su vodeće momčadi u domaćem juniorskom natjecanju, i mislim da im je tamo mjesto - kazao je Kos, a na pitanje zašto nije reagirao na činjenicu da izbornik U-19 reprezentacije ne zove igrače Hajduka, a oni pobjeđuju Dinamo i Lokomotivu, odgovorio: 

- Zašto mislite da se samo javno reagira. Odradio sam neke sastanke s ljudima iz HNS-a na tu temu, no te stvari nisu za javnost.

Za javnost nije bio ni ugovor između Našeg Hajduka i Hajduka, kao ni visina naknade za pravo na izbor trećeg dresa za sljedeću sezonu, no zato je otvoreno progovorio o sponzorima. 
 
- Obavili smo razgovore s preko 100 potencijalnih sponzora, no znate u kakvom okruženju živimo. Nadam se da će se gospodarstvo popraviti, te da će se to reflektirati i na sport. Generalni i tehnički sponzor su dugoročno riješeni, planiramo uz Ultru iznajmiti stadion za još nekakav koncert, da dođemo do dodatne vrijednosti. U planu je osam novih partnera u cobrandingu. Marketing u kontinuitetu radi dobar posao. No zato sa službom održavanja i logistike imamo puno problema. Tamo je visoka dobna razina ljudi, česta su bolovanja, problemi na porti, s čistačicama, praljama, problemi s neovlaštenim ulascima u prostor stadiona. Te probleme rješavamo outsourcingom, smanjujemo troškove, a povećavamo kvalitetu usluge. Trenutno imamo 63 zaposlenika, a Benfica ih ima 1000 stalno zaposlenih, te 100 milijuna eura budžeta. Ne uspoređujemo se s njima, ali i oni su u deset godina prošli sličan put koji je pred nama... Od 1. siječnja radimo novu sistematizaciju.

Do listopada sljedeće godine Hajduk mora vratiti i kredit gradu Splitu. 

- Zatekli smo 28, trenutni dug po kreditu je 24 milijuna kuna. Grad će nam priznati dosadašnje ulaganje u stadion između šest do osam milijuna kuna, kao i ulaganje u pomoćne terene, koje će se kretati oko 10 milijuna kuna, te pet milijuna kuna ulaganja u Akademiju.  Kad sve zbrojite, jasno je da kroz narednu godinu investicijama planiramo u cijelosti otplatiti kredit. 

Najveći problemi Hajduka leže u krovnoj kući hrvatskog nogometa.  
 
- Mi ćemo inzistirati na provođenju Zakona o sportu, naš županijski savez ga je implementirao kao prvi u Hrvatskoj i na to smo posebno ponosni. Inzistiranje na promjenama u HNS-u, na borbi za jednakost, bolje uvjete i bolji i pošteniji nogomet u konačnici nema alternativu. Banalan primjer je recimo da svi prvoligašu igraju različitim loptama. Odnos Lokomotive i Dinama je statistički presedan u Europi, ne postoji liga u kojoj je prva momčad na ljestvici u kontinuitetu toliko uspješna protiv četvrte, da osvaja 96 - 97% bodova.... Da ne govorimo o ranijim vremenima, zajedničkim adresama, posuđenim igračima... Podizanje broja stranih igrača je destruktivno za hrvatski nogomet, a kome je to u korist ne zna se, kao ni tko je digao ruku za tu odluku. Pa i ovaj zadnji proglas da nešto ne štima u sudačkoj organizaciji. Po meni, sudce treba zaštititi i platiti, i dati im da imaju odriješene ruke, neka sude najbolje što znaju. Smiju pogriješiti, ali ne uvijek u jednom smjeru, i da za to ne odgovaraju. I ne stavljam ovdje u prvi plan Hajduk, ne želim da se ošteti ni Cibalija, ni Inter..., da se tijekom utakmica svi smiju, a nakon njih odlaze sa stadiona nezadovoljni. Ne mogu se složiti s činjenicom da Slovenci imaju tri sudačke postave u Europi, mi nemamo nijednu, a trebali bi imati šest. Ako netko plati ulaznicu za nogomet, moramo mu osigurati da gleda sportsku predstavu, a ne nešto dirigirao. Voljni smo participirati, ali mora se napraviti kompletna reforma, mora biti ravnopravna zastupljenost svih klubova. 

Predsjednik Rijeke Damir Mišković digao je glas nakon što je njegov klub oštećen, no iako je jedan od čelnika HNS-a, ostali ga ne zanimaju, ne javlja se kad oštete nekoga drugoga.  

- To je samo jedan od primjera, kao što su i Lokomotiva, Udruga prvoligaša... Puno je stvari koje ne funkcioniraju, i koje treba mijenjati za boljitak hrvatskog nogometa. Mi smo otvoreni za suradnju, a ako ne ide, imamo i plan što napraviti u tom slučaju. Nećemo samo sjediti i 'gandijevski' okretati drugi obraz.

Nakon što je Hajduk oštećen u Vinkovcima, oštro je istupio član NO Ante Šalinović, a Kos se složio s njegovim istupom. 

- Dogovorili smo se da je najprikladnije i najprimjerenije da on reagira. Mi funkcioniramo kao tim, nevažno je tko će istupiti i braniti stavove kluba. Nije istupio sam, nego je to tako bilo dogovoreno. 

Smjena Pušnika za Kosa je bila neminovna. 

- Iza Pušnika je ostalo puno više od pukog rezultata prve momčadi, a odlučili smo se za promjenu, jer mislimo da možemo kvalitetnije. Gospodin Branco i ja smo doveli Pušnika, i zato smo se smatrali odgovornima, i zato smo dali mandate na raspolaganje. Nitko od nas nije čvrsto vezan i nedodirljiv.

Proteklog tjedna dogodio se vrlo neugodan incident s Ivanom Vojkovićem, ocem nogometaša Frane, koji je prenoćio u policiji zbog prijetnji smrću Kosu, koji do sada nije javno progovorio o svom viđenju događaja. 

- Gospodin Vojković je u više navrata razgovarao s Pušnikom i Brancom, imao je jednu vrlo neprimjerenu reakciju nakon predstavljanja novog trenera, nakon čega sam ga pozvao u kancelariju i dao mu termin za razgovor. Iznio sam mu stav kluba da je Frane potencijal s kojim računamo, a to mislimo i dalje, bez obzira na pritiske. On može biti igrač Hajduka, ako to dokaže na terenu. No njegov otac je došao tražiti slobodne papire, što ja kao poslovnu odluku ne mogu, i neću dati, jer bi raskid bez odštete bio štetan za klub. Nije bio zadovoljan mojim odgovorom, uslijedio je verbalni okršaj koji je čulo sedam ljudi. Nemam ništa protiv njega, ne želim mu ništa loše, nadam se da će ovaj događaj svima pokazati da nitko ne može utjecati na naše odluke. 

Vojković je optužio Kosa da mu je ostanak sina uvjetovao potpisom menadžerskog ugovora s Vukmilom Vukmiricom, nakon toga slično je ustvrdio i bivši manager Josipa Kvesića Edvin Kurtagić.

- Mogu samo ponoviti da smo doveli deset igrača, šest preko managera, i da su svi različiti. Vodili smo računa da se ne može tvrditi da smo naslonjeni na bilo kojeg agenta. Priča je kristalno jasna i može se provjeriti. A činjenica govore da je jedini igrač koga je doveo Ante Erceg jedan od naših najboljih igrača ove sezone. 

Otkrio je Kos i kako Hajduku u narednoj godini treba 25 - 30 milijuna kuna od transfera igrača. Kojih? To ni on nije znao odgovoriti. 

- Nemam staklenu kuglu, to zavisi o tržištu. Hoće li netko za Kalinića ponuditi transfer ili ne, ne znam. Jasno je da su u prvom planu Kalinić i Vlašić, ali tko zna što će biti... Vidjet ćemo. 

Kos nije želio otkriti je li u planu raskid ugovora s Magantom, te što će biti s Ohandzom. - Ne želim kroz medije polemizirati s drugom stranom. Stav je jasan, povećali smo mu 60% fiksni dio ugovora, a premašujemo varijabilnim dijelom ono što oni zahtijevaju. Ne vidim ništa sporno. Mi smo otvoreni za razgovor dok je to u interesu Hajduka. On je naš igrač, vidimo ga tu, razmišljamo o njemu... 

Nakon što je sređena seniorska svlačionica, započeli su radovi na sređivanju ostalih, a u planu je i sređivanje sanitarnih čvorova na tribinama. 
 
- Troškovnik je napravljen, taj zahvat nas stoji sedam - osam milijuna kuna, tražimo sponzore... Za sada imamo druge prioritete, nadam se da će i to što prije doći na red. 

Na red čini se opet dolazi i pitanje regionalne lige. 

- Ne znamo konkretno ni format, ni klubove, ni kad se igra, ni što time dobivamo. Puno je potpitanja koja su bez odgovora. Nismo za obnovu ex Yu lige, ali za ligu koja će donijeti širi benefit Hajduku jesmo. U ovom trenutku nemamo čvrst stav, jer nemamo sve potrebne informacije, od HNS-a nismo dobili bilo što službeno. 

Ocjenu svog rada nije želio dati, kao ni otkriti kolika mu je plaća. 

- Osjećam se odlično, volim posao koji radim, zadovoljan sam i sretan, i nadam se da će to i potrajati. Moja plaća je poslovna tajna, ali mogu reći da je manja od plaće mog prethodnika, može to potvrditi i NO. 

Za kraj smo ostavili temu predstojećeg derbija. Kos je u nekoliko primjera elaborirao kako su njegove riječi pretvorene u spektakularne najave, no na koncu je ipak rekao: 

- Moja želja je da uvijek kad izlazimo na bilo koju utakmicu, želimo pobjedu, to mora biti fokus. Stvaramo klimu za pobjedu, samo o tome razmišljamo. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 109
VIDEO

VIDEO Đokovića u Rimu pogodili bocom u glavu nakon pobjede! Talijani: Bočica je ispala dječaku
DOLETJELO S TRIBINA

VIDEO Đokovića u Rimu pogodili bocom u glavu nakon pobjede! Talijani: Bočica je ispala dječaku

Nedugo nakon što je potpisao kapu, u glavu mu je doletjela stvar koja je izgledala kao bidon, odnosno plastična sportska bočica za piće. Uhvatio se za glavu i pao na zemlju

Zaradila je šest milijuna dolara i misteriozno nestala s teniskih turnira. Nitko ne zna gdje je...
ODLAZAK ATRAKTIVNE TENISAČICE

Zaradila je šest milijuna dolara i misteriozno nestala s teniskih turnira. Nitko ne zna gdje je...

Camila Giorgi 2011. je izgubila sestru Antonelu u prometnoj nesreći, a tijekom teniske karijere nosila je uniforme vlastitog modnog brenda. Od tenisa je zaradila više od šest milijuna dolara, a obožava i modeling
Maestro Luka lovi rekord Paca Genta, a Mbappé sprema plan da ga otjera iz Real Madrida
ZAKULISNE IGRE

Maestro Luka lovi rekord Paca Genta, a Mbappé sprema plan da ga otjera iz Real Madrida

Modrić lovi rekord Paca Genta i ide po šesti ‘uhati’ trofej. Mbappé na ljeto dolazi u madridski Real i želi mu uzeti broj 10 i na njegovu poziciju dovesti svojeg prijatelja