Obavijesti

Sport

Komentari 27

Krah La Masije: Odlaze najveći talenti, a Barca kupuje zvijezde

Krah La Masije: Odlaze najveći talenti, a Barca kupuje zvijezde
1

Barcelona je nastavila loš niz. Pique, Olmo, Simons... Samo su neki od talenata koji su napustili La Masiju nezadovoljni tretmanom. Barca dovođenjem Griezmanna i Coutinha šalje mladima krivu poruku

VIDEO

'Pozelenili' su u utorak čelnici Barcelone kada su saznali da je čuveni superagent Mino Raiola u Parizu. Razlog? Dogovarao je zadnje detalje svog štićenika Xavija Simonsa (16) u redove francuskog prvaka PSG-a.

Mladi Nizozemac slovio je kao najveći potencijal La Masije. Za njega se zna već godinama, a još nije ni punoljetan. Ipak, nešto je puklo u odnosu čelnika akademije i samog igrača pa je ovaj odlučio potražiti novu sredinu, a to će po svemu sudeći biti francuski prvak PSG koji mu je spreman dati priliku i u prvoj momčadi.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ici c'est Paris!!! ✍🏽⚽ @psg

A post shared by Xavi Simons (@xavisimons) on

Španjolski list Mundo Deportivo naveo je nekoliko razloga zbog kojih je Simons odlučio dići sidro i otići iz kluba:

  • Nisu ga više smatrali prvim projektom La Masije
  • Klub mu je ponudio samo 100.000 eura godišnje plaće
  • Prekasno su počeli pregovarati oko novog ugovora, tek potkraj sezone
  • Barcelona je prvi plan gura također 'wunderkinda' Ilaixa Moribu s kojim će produžiti ugovor

Ponovio se 'slučaj Olmo'

Odlazak Simonsa samo je jedan u nizu udaraca. Ne treba ići daleko o prošlost i sjetiti se malog plavokosog dječaka koji je s ocem Miguelom stigao u Zagreb. Radi se, dakako, o Daniju Olmu (21), tadašnjem kapetanu kadetske momčadi 'blaugrane'.

Dinamo je Barceloni platio tek naknadu za razvoj igrača, a kroz nekoliko će ga dana ili tjedana utržiti za ogroman novac. Upravo je Olmo svojim odlaskom razbio mit o moćnoj La Masiji. Mit koji je nastao sjajnim igrama Xavija. Andrea Inieste i Lionela Messija. 

Barcelona zapravo nikad nije znala, a možda nije ni željela, zadržati svoje najbolje mlade igrače. Tako su 2004. za siću prodali svog najdarovitijeg stopera Gerarda Piquea Manchester Unitedu pa su ga vratili četiri godine kasnije.

Zna se zašto je Olmo došao u Dinamo. Htio je seniorski iskorak što prije, a znao je da je Dinamo klub s reputacijom razvijanja talenata. Za Dinamo je debitirao još tamo 2015. godine protiv Lokomotive. Debitirao bi i prije da u Barceloni nisu 'dignuli nos'. Sjetimo se da nisu Olmu željeli dati papire pa daroviti Španjolac neko vrijeme nije mogao igrati za 'modre', vrijeme je provodio trenirajući.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Happy to be back! ⚽️💙

A post shared by Dani Olmo (@daniolmo7) on

Htjeli su na taj način čelnici 'blaugrane' malo zastrašiti ostale igrače koji su razmišljali o prebjegu. A zašto bi netko uopće i htio otići iz takvog kluba? Očito ta glasovita La Masia i nije toliko dobra, a možda se i igrači boje propadanja. Na prste jedne ruke mogu se izbrojiti igrači koji su u zadnjih pet godina ušli u Barceloninu A momčad i tamo se ustalili.

Legija stranaca u B momčadi

Najviše prilika kod Ernesta Valverdea prošle su sezone dobili bek Moussa Wague (20) te daroviti veznjak Riqui Puig (19). U odnosu na vrijeme Busquetsa, Messija, Xavija, Inieste, Piquea, Valdesa i inih to je premalo. Klub danas mora kupovati superzvijezde poput Antoinea Griezmanna, Neymara, Luisa Suareza i Coutinha i na taj način svojim mladim igračima šalje poruku. Poruku da iz omladinskog pogona nikad neće doći do zvjezdanog statusa u Barceloni - osim ako nisu Lionel Messi, a on je jedan jedini.

Zato se ponavljaju i ponavljat će se 'slučaj Olmo' i slučaj 'Simons', a Barcelona će svoju juniorsku i B momčad puniti strancima upitne kvalitete. Strancima koji ne razumiju mentalitet kluba i strancima koji nisu prošli Barcelonin trenažni proces od najnižih kategorija. 

Tako danas u Barceloni B igraju Japanac Hiroki Abe, Kanađanin Ballou Tabla, Ekvadorac Kike Saverio, čak i Englez Marcus McGuane...

Ugled La Masije ovog je ljeta srozala još jedna stvar. Potpis Nizozemskog braniča Mikea van Beijnena (20). Mladi Nizozemac potpisao je ugovor s Barcom na dvije godine i nastupat će za Barcelonu B, no nevjerojatan je način na koji je stigao do jednog od najpopularnijih svjetskih klubova.

Mnogi su bili iznenađeni činjenicom da je Barcelona na njega postavila ogromnu klauzulu od 100 milijuna eura, pogotovo jer je Van Beijnen prethodno dobio odbijenicu NAC Brede koja mu nije htjela produžiti ugovor.

Isto tako, bilo je čudno kako je igrač koji nije mogao nastupati u Eredivisie dobio poziv velikana kao što je Barcelona?!

Odgovor leži u činjenici da je njegov otac agent Frenkieja De Jonga, koji je ovog prijelaznog roka stigao u Kataloniju. I stoga se samo po sebi postavlja da je njegov otac inzistirao na njegovu potpisu u Barcu kako bi uopće bilo govora o transferu De Jonga.

A da stvar bude apsurdnija, navijači Barcelone su na njegovu Twitter profilu 'iskopali' objavu na kojoj je Van Beijnen podržao Real Madrid.

Mladi Nizozemac tako je dobio priliku života, a u drugom momčadi Barcelone morat će dokazati je li kadar približiti se prvom sastavu.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...

Junak Borussije ljeti se zabavlja na Jadranu. Sagradio je i vile...
ODMARA U HRVATSKOJ

Junak Borussije ljeti se zabavlja na Jadranu. Sagradio je i vile...

Mats Hummels zabio je za pobjedu Dortmunda na Parku prinčeva, a inače je redoviti gost na jadranskoj obali. Štoviše, sagradio je vile u Posedarju i jednom je prilikom čak dovodio brojne suigrače