Sport

Komentari 4

Kreće gradnja novog San Sira: Projekt vrijedi milijardu eura

Kreće gradnja novog San Sira: Projekt vrijedi milijardu eura

Izgled novog stadiona inspiriran je katedralom Duomo tako da će fasada biti staklena, a boje će mijenjati ovisno o tome hoće li domaćin biti Inter ili Milan. Gradnja stadiona počinje nakon ZOI-a 2026. godine

Prema pisanjima talijanskog lista La Gazzetta Dello Sport, Inter i Milan završavaju posljednje pregovore s američkim izvođačima koji bi trebali potpisati dokumentaciju za gradnju novog stadiona. 

Talijanske vlasti zadužene za očuvanje baštine odobrile su rušenje mitskog milanskog stadiona San Sira izgrađenog tijekom 1920-ih godina čime je otklonjena najveća zapreka u planovima nogometnih velikana.

Prošle godine, Milan i Inter podnijeli su zahtjev za izgradnju novog stadiona kapaciteta 65.000 mjesta na istoj lokaciji na kojoj se sada nalazi San Siro. Nakon što su prikupili ponude i odabrali izvođače s kojima će krenuti u realizaciju projekta, gradske vlasti su odobrile prostorni plan i dale 'zeleno svjetlo' za početak gradnje. Prema mišljenju grada Milana, koji je vlasnik stadiona, San Siro nema arhitektonsku važnost zbog koje se ne bi smio srušiti. 

italian soccer Serie A match - Inter - FC Internazionale vs Cagliari Calcio

Izgradnja novog stadiona počet će nakon završetka Zimskih olimpijskih igara 2026. godine koje će se održati od 6. do 22. veljače u Milanu i Cortini d'Ampezzo. 

Stadion će biti izgrađen uz maksimalno korištenje samoodrživih izvora energije, a izgled će biti u skladu s arhitektonskim elementima koji prevladavaju u Milanu posljednjih godina. Inspiracija je katedrala Duomo tako da će stadion imati staklenu fasadu koja će mijenjati boje ovisno o tome je li domaćin Inter ili Milano. 

Vrijednost projekta sa svim popratnim sadržajima iznosit će 1,2 milijarde eura iako investitori planiraju taj iznos spustiti na milijardu eura. 

Najčitaniji članci