Obavijesti

Sport

Komentari 159

Drama na otvaranju Eura: Dva crvena, promašeni penal i remi

Drama na otvaranju Eura: Dva crvena, promašeni penal i remi
30

Poljska i Grčka odigrale su 1-1 na otvaranju Eura 2012. godine u skupini A. Poljaci su poveli golom Lewandowskog. Salpingidis je izjednačio, a Karagounis fulao penal

VIDEO

Šokirali su Portugalce na Euru 2004. godine, osam godina kasnije slično su priredili Poljacima. Nisu slavili na otvaranju Eura 2012. godine, ali nisu bili daleko od toga. Poljska i Grčka otvorile su 14. Europsko nogometno prvenstvo, posljednje koje se igra u formatu sa 16 momčadi, remijem (1-1).

- Otvarajuća utakmica uvijek je golemi teret za obje momčadi. Često završava remijem. Ali ništa nije izgubljeno. Moramo dobiti sljedeće dvije utakmice. Vjerujem u svoje igrače, bili su pod velikim pritiskom, vidio sam to prije utakmice i na poluvremenu. Sad moramo dobiti Rusiju - rekao je nakon utakmice izbornik Poljske Franciszek Smuda

Na europskim prvenstvima domaćin 28 godina nije uspio otvoriti natjecanje pobjedom. Francuska 1984. godine bila je posljednja reprezentacija kojoj je to uspjelo. 

Nakon prvog poluvremena svatko od vas vjerojatno bi stavio ruku u vatru da će se i Poljska ugurati u to elitno društvo. Igrali su fenomenalno, stvarali šanse, vodili golom Roberta Lewandowskog i imali igrača više uz veliku pomoć španjolskog suca. 

Carlos Velasco u prošloj sezoni Primere u 19 utakmica pokazao je čak 16 crvenih kartona. U 44. minuti isključio je Papastathopoulosa zbog drugog žutog kartona. Potpuno neopravdano i prestrogo je grčki igrač dobio oba žuta kartona. Na poluvrijeme se otišlo s 1-0. Grcima ni statistika nije išla u prilog. Jedina momčad u povijesti europskih prvenstava koja se uspjela vratiti iz zaostatka nakon što joj je isključen igrač bila je Jugoslavija na Euru 2000. protiv Slovenije (3-3).

Igrači su bili pod velikim pritiskom. Vidio sam to na njima u poluvremenu, poljski izbornik Smuda

U drugom dijelu kao da je izašla juniorska postava Poljske. Svi poljski igrači iz prvih 45 minuta bili su na terenu, ali kao da nisu. Grčka je munjevito preokrenula stvari na svoj mlin. Salpingidis je ušao umjesto Ninisa i već šest minuta nakon što je ušao zabio je za 1-1 iz prvog kontakta s loptom i šokirao Poljake. Grci su bili bolji s igračem manje i potpuno je nejasno što se dogodilo s Poljacima iz prvog dijela.

Nakon prvog kontakta s loptom, Salpingidis je imao i drugi. I iznudio penal. Poljski golman Szczesny pokupio je Salpingidisa i dobio izravni crveni karton. Loptu je na bijelu točku namjestio kapetan Grčke Karagounis. Koliko je samo penala zabio u karijeri... Ali rezervni golman Tyton "skinuo" mu je i pokupio ovacije s tribina. 

Grčka je imala veliku šansu potpuno preokrenuti utakmicu i ponoviti start iz Portugala 2004. godine kad su postali europski prvaci. No propustili su nokautirati već grogirane domaćine i uzeti ponuđeno. Poljska je ostala bez pobjede na europskim prvenstvima. Ovo joj je drugo. Grčka je imala šansu prekinuti crni niz. Nisu dobili Poljsku od 1987. godine. Da taj niz potraje pobrinuo se rezervni poljski golman Tyton koji je postao prvi rezervni golman u povijesti Eura koji je obranio penal.

- Igrali smo loše u prvom dijelu. Ali popravili smo se. U poluvremenu sam rekao igračima da se priberu i poslušali su me. Imali smo sjajnu priliku za pobjedu, ail nismo uspjeli. Bez obzira na to, ponosan sam na igrače - rekao je Fernando Santos, grčki izbornik.

Sve o Euru, hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji i vijestima iz Ukrajine i Poljske pratite u našem specijalu OVDJE.

Zanimljivosti

* Tyton je postao rezervni golman u povijesti Eura koji je obranio penal

* Carlos Velasco prošle je sezone Primere u 19 utakmica pokazao čak 16 crvenih kartona. 

* Jedina momčad koja se vratila iz zaostatka u povijesti Eura nakon što joj je isključen igrač bila je Jugoslavija '00.

* Salpingidis je iz prva dva kontakta na utakmici zabio gol i iznudio penal za Grčku

* Karagounis je zaradio sedam žutih kartona iz osam utakmica na europskim prvenstvima

* Domaćin nije uspio otvoriti Euro pobjedom od 1984. godine (Eura u Francuskoj)

* Posljednju pobjedu protiv Poljske Grčka je zabilježila davne 1987. godine

* Poljska nikad nije pobijedila na Euru

Euro 2012:

SKUPINA A

Poljska - Grčka 1-1 (Lewandowski 17 / Salpingidis 51)

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 159
VIDEO

Erlić: Skupljali smo boce i živjeli u štali. Plakao sam svaku večer kada sam došao u Dinamo...
OTVORIO DUŠU

Erlić: Skupljali smo boce i živjeli u štali. Plakao sam svaku večer kada sam došao u Dinamo...

Kao mali sam navijao za Hajduk i nadam se da ću jednog dana zaigrati na punom Poljudu. A završio sam za kuhara i volio bih napraviti ručak Severini i večeru Cristianu Ronaldu. Benzema se naljutio kad sam ga uštipnuo

Tko će biti prvak ako Dinamo i Rijeka imaju isti broj bodova?
KALKULACIJE

Tko će biti prvak ako Dinamo i Rijeka imaju isti broj bodova?

Sudar odluke mogao bi se dogoditi, i vjerojatno će to zaista i biti, međusobni derbi na Rujevici u nedjelju (19.30 sati). Rijeka dočekuje Dinamo u izravnom okršaju
Sopić: Častio sam na benzinskoj unatoč porazu, a u klubu su me dočekala samo smrknuta lica...
JUTRO NAKON PORAZA

Sopić: Častio sam na benzinskoj unatoč porazu, a u klubu su me dočekala samo smrknuta lica...

Cijela je Hrvatska bila sigurna da ćemo izgubiti i evo, gospodo, izgubili smo, a i dalje imamo sve u rukama. Ako želimo biti prvaci, moramo jednom dobiti i Dinamo. Svima sam u klubu rekao "Nemojte da ja, Zagrepčanin, budem veći optimist od vas, Riječana"