Obavijesti

Sport

Komentari 13

'Kriterij po kojem u Španjolskoj terete Modrića je jako dvojben'

'Kriterij po kojem u Španjolskoj terete Modrića je jako dvojben'
1

Porezna uprava se očito poziva na mjesto gdje je ostvario veći prihod u 2012., a to je Španjolska. Na kraju se sve svodi na odabir kriterija, kaže španjolski ekonomist, a novinar El Munda dodaje: To je jako diskutabilno

VIDEO

Španjolska porezna uprava otvorila je novi front s Lukom Modrićem kojem je navodno naplatila 1,2 milijuna eura na osnovu poreza i kamata iz 2012. godine, što hrvatski kapetan smatra nepravednim jer je već platio porez u Engleskoj gdje je tada veći dio godine živio i radio. 

- Porezna uprava zbog zakonskih ograničenja ne može dati informacije o poreznim obveznicima niti konkretnim slučajevima. Zbog toga ne možemo niti potvrditi niti demantirati informacije objavljene u novinama El Mundo - navedeno je u odgovoru španjolske porezne uprave poslanom za 24sata.

Luka Modrić je od siječnja do kolovoza te godine igrao za londonski Tottenham, a onda je 27. kolovoza potpisao ugovor s Real Madridom. Premda je tek u kolovozu postao porezni obveznik u Španjolskoj lokalna porezna uprava traži ga da plati porez na čitav dohodak ostvaren te godine. Dakle, i porez na prihod kojeg je bio ostvario u Engleskoj.

Španjolski zakon kaže da je rezident osoba koja živi u Španjolskoj 183 dana, dakle više od polovice godine, a Modrić je radio i živio ondje 127 dana.

- Premda osoba živi kraće od 183 dana, može se smatrati da je centar njene gospodarske aktivnosti u Španjolskoj pa da ondje treba platiti porez - rekli su u poreznoj upravi u Madridu za 24sata.

Modriću Španjolci uzeli 1,26 mil. € za plaću u Tottenhamu?!
Modriću Španjolci uzeli 1,26 mil. € za plaću u Tottenhamu?!

Ondje smatraju da je Modrić u ta četiri mjeseca provedena u Španjolskoj ostvario dohodak veći nego u prethodnom dijelu godine, pa da je centar njegove gospodarske aktivnosti u 2012. bila Španjolska, a ne Engleska.

Luka Modrić je u Real Madridu dobio veću plaću nego što je imao u Tottenhamu i od tuda proizlazi veći prihod ostvaren u Španjolskoj.

Modrićev odvjetnik José Antonio Choclán Montalvo nije odgovorio na upit pa ostaje nepoznato da li je uložio žalbu. Modrić nije bio dostupan za komentar. On se nalazi u Moskvi gdje u utorak igra utakmicu Lige prvaka protiv CSKA.

- Nemamo komentar na taj slučaj - rekao je glasnogovornik Real Madrida.

Modrić je u srpnju 2013. godine podnio poreznu prijavu za prethodnu godinu, a čini se da mu je porezna uprava u svibnju 2017. poslala obavijest o provođenju istrage. Naime, da nije poslala tu obavijest tada, nastupila bi zastara dva mjeseca kasnije, odnosno u srpnju 2017.

- Ako ti u svibnju pošalju obavijest da se provodi inspekcija nema ništa od zastare u srpnju, ona se poništava -  kaže jedan španjolski ekonomist specijaliziran za poreze.

- Porezna uprava se očito poziva na mjesto gdje je ostvario veći prihod u 2012., a to je Španjolska. Na kraju se sve svodi na odabir kriterija - dodaje taj ekonomist zamolivši da ostane neimenovan.

Umjesto kriterija o 183 dana rezidentnosti u Španjolskoj, poreznici smatraju da je pravedno da Modrić plati porez u njihovoj zemlji jer je većinu novca zaradio u Madridu.

- To je jako diskutabilan kriterij - smatra Esteban Urreiztieta, autor teksta u novinama El Mundo.

- Modrić je prije ljeta uplatio poreznoj upravi tih 1,2 milijuna eura u što su uključeni porez, kamate i kazna. To je učinio kako bi zaustavio daljnji rast kamata - dodaje Urreiztieta.

Ekonomist specijaliziran za poreze kaže da je to normalno.

 - Ako imaš novca, bolje je platiti što traže i uložiti žalbu. Tako izbjegneš platiti daljnju kamatu zbog kašnjenja. Nakon toga se uloži žalba i navede da je taj porez već plaćen kako bi se izbjeglo dvostruko oporezivanje - objašnjava. 

I on i Urreiztieta smatraju da se njegov odvjetnik već žalio. To, međutim, nitko nije potvrdio.

Između Španjolske i Ujedinjenog Kraljevstva postoji sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

 - Porezni obveznik može zatražiti primjenu tog sporazuma, nakon čega obično vratimo preplaćeni porez ako obveznik priloži dokumentaciju da je već platio porez u drugoj zemlji. U tom slučaju se dvije zemlje dogovore i odluče koja treba vratiti novac - kažu u poreznoj upravi u Madridu.

I Marcelo je 'fasovao': Dobio 4 mjeseca uvjetno zbog poreza...
I Marcelo je 'fasovao': Dobio 4 mjeseca uvjetno zbog poreza...

U slučaju da je žalba uložena, te da bude prihvaćena, Modriću bi mogao biti vraćen uplaćeni novac jer je izgledno da je dva puta uplatio porez za iste mjesece, u Engleskoj i Španjolskoj. Tijekom reguliranja porezne uplate moguće je da mu španjolska ili britanska porezna uprava vrate dio novca, ili da mu se vrati kompletno uplaćeni novac iz jedne od dviju zemalja ako se on pozove na sporazum o dvostrukom oporezivanju. 

Nije isključen niti spor španjolskih s britanskim poreznicima ukoliko i jedni i drugi budu inzistirali da je Modrić baš u njihovoj zemlji trebao platiti porez. 

- U tom slučaju bi i jedni i drugi pravno branili svoj kriterij oporezivanja - kaže ekonomist.

Poreznici u Londonu u ponedjeljak nisu bili dostupni za komentar.

Španjolska porezna uprava ne smatra da ju je hrvatski nogometaš pokušao prevariti već da je riječ o administrativnoj pogrešci, odnosno da je umjesto u Engleskoj čitav porez trebao uplatiti u Španjolskoj. Zato ga nije prijavila španjolskom državnom odvjetništvu.

- Ne, u ovom slučaju nismo ništa zaprimili od porezne uprave - rekao je za 24sata glasnogovornik državnog odvjetništva Iñigo Corral.

Ovaj slučaj pojavio se u trenutku sklapanja nagodbe između Luke Modrića i porezne uprave oko njegove kompanije osnovane u Luksemburgu preko koje je 2013. i 2014. godine primao novac od sponzora te marketinških ugovora. U sklopu te nagodbe bi Modrić trebao platiti 1,4 milijuna eura. 

Više bivših i sadašnjih nogometaša Real Madrida bilo je optuženo za varanje porezne uprave otvaranjem tvrtki  u zemljama s niskim porezima ili bez njih a  koje se nisu bavile upravljanjem imidža nogometaša niti su imale zaposlenike i opremu. Većina nogometaša se nagodila plativši traženi iznos uz kamate i financijsku kaznu. 

Modrić se nagodio s poreznom: Mora platiti 1,4 milijuna eura
Modrić se nagodio s poreznom: Mora platiti 1,4 milijuna eura

Među njima su Cristiano Ronaldo, José Mourinho, Marcelo, Fabio Coentrão i Ángel Di María. Nagodbu je odbio Xabi Alonso, tvrdeći da je sve ispravno radio, pa će biti održano suđenje. 

No baš poput Modrića porezna uprava je i od Jamesa Rodrígueza, bivšeg veznog igrača Real Madrida a sada Bayerna, zatražila dodatni novac tvrdeći da je pri dolasku u klub trebao sav porez platiti u Španjolskoj, izvijestio je  El Mundo. James je u srpnju 2014. bio došao iz Monaca u Madrid gdje je te godine radio 163 dana, 20 manje u odnosu na propisani period prema kojem bi se vodio kao španjolski rezident.

- I njemu je određen isti kriterij kao i Modriću, kriterij o mjestu na kojem je ostvario veći prihod - kaže novinar Urreiztieta.

James bi stoga sada trebao platiti 3 milijuna eura poreza kojeg je vjerojatno platio u Monacu kada je igrao u tamošnjoj francuskoj ligi te dodatnih 400.000 eura kamate i kazne.

- James se, međutim, namjerava žaliti jer tvrdi da je ispravno platio porez 2014. godine - dodaje Urreiztieta.

Kolumbijski kapetan je također bio optužen za varanje španjolske porezne uprave zbog tvrtke na koju je primao novac od sponzora, zbog čega su ga tražili da plati 11,65 milijuna eura, no ta je optužnica odbačena.

Tvrtka Senn Ferrero sa sjedištem u Madridu koja je savjetovala Modrića i neke od navedenih igrača Real Madrida do objave ove vijesti nije dala svoje viđenje situacije.

Modrić i James zasad su jedini igrači, barem koliko je poznato, kojima porezna uprava stavlja na teret krivo mjesto uplate poreza. James je bio proglašen najboljim igračem Svjetskog prvenstva 2014. godine, a Modrić Svjetskog prvenstva 2018. godine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 13

VIDEO

Željko Sopić odlazi, a Mišković je već našao novog trenera?!
TRENERSKE PROMJENE U HNL-U

Željko Sopić odlazi, a Mišković je već našao novog trenera?!

Paolo Tramezzani dobio je bolju ponudu i vrlo vjerojatno napušta Istru 1961. Damir Mišković, pak, u Rijeci želi vidjeti trenutačno najdugovječnijeg trenera u HNL-u, čovjeka koji je zanimljiv i HNS-u

Dinamo smijenio Vlatku Peras
PRELOMILI SU

Dinamo smijenio Vlatku Peras

Dugo se to spominjalo, ali iz tjedna u tjedan se Vlatka Peras pojavljivala na tribinama, kao i na radnom mjestu u Dinamu. No, na kraju je maknuta s dužnosti
Koji su klubovi iz HNL-a čestitali Dinamu na dvostrukoj kruni?
DOMAĆA KONKURENCIJA

Koji su klubovi iz HNL-a čestitali Dinamu na dvostrukoj kruni?

Predsjednik HNS-a i neki klubovi iz HNL-a čestitali su Dinamu na osvajanju trofeja, dok drugi još uvijek šute. Do kraja prvenstva igra se još jedno kolo