Obavijesti

Sport

Komentari 6

Križevačke blizanke završavaju diplomski za vrijeme Eura! 'One proživljavaju neostvareni san'

Križevačke blizanke završavaju diplomski za vrijeme Eura! 'One proživljavaju neostvareni san'
7

Neko vrijeme nisam ih mogla raspoznati pa sam im stavljala narukvicu. Kao curice su trenirale taekwondo, čak i balet, ali vidjelo se da nisu za to, kaže nam Vera Kalaus, majka jednojajčanih blizanki Dore i Larisse

VIDEO

Dora je ljevakinja, Larissa dešnjakinja. Dora je starija jednu minutu. Dora je desna vanjska, Larissa lijeva vanjska. I obje 24-godišnjakinje dominiraju u dresu hrvatske rukometne reprezentacije koja je bez poraza prošla u drugi krug Eura.

Posjetili smo dom jednojajčanih blizanki i uz kavu s roditeljima Verom i Tihomirom otkrili kako diše obitelj Kalaus u Križevcima u dane kad naša selekcija u Danskoj proživljava velike dane.

POGLEDAJTE VIDEO: Uživo s roditeljima blizanki Kalaus

Kad su se rodile, bile su jako velike bebe. Rođene su s 3700, 3800 grama i bile su najteže bebe u rodilištu u Petrovoj. Rođene su carskim rezom u razmaku od jedne minute. Morala sam imati narukvicu s brojem da bih znala koju sam nahranila, koju ne. Tako je bilo prvih nekoliko mjeseci i tek kasnije počela sam ih razlikovati - govori nam majka Vera, koja ni danas ne raspoznaje koja je koja kći na fotografiji na kojoj djevojke imaju dvije, tri godine.

Kad su bile manje, govori otac Tihomir, češće su se konzultirale s njim. Sad su odrasle, ali i dalje se jave kad zatrebaju pokoji savjet. Obitelj je sestrama Kalaus jako važna.

U ranom djetinjstvu roditelji su upisali Doru i Larissu na taekwondo, ali brzo su im se afiniteti promijenili i htjele su na rukomet.

- Jedno vrijeme trenirale su paralelno oba sporta, čak sam ih upisala i na balet, kojim sam se i sama bavila. Ali vidjelo se nakon prvog nastupa da nemaju to u sebi i da je rukomet sport za njih - nasmijala se majka.

Pet su godina u Lokomotivi, odakle dolazi i drugi reprezentativni par blizanki rođenih 1996., Stela i Paula Posavec (24).

- Dori fali više petlje, a Larissa je drskija. Kad je situacija neizvjesna, Larissa će naći rješenje, a Dora će stati - odgovara majka na pitanje u čemu kćeri mogu napredovati.

Obrazovanje tu sigurno nije jer obje su odlične studentice psihologije na Hrvatskom katoličkom sveučilištu s prosjekom ocjena 4,9.

- Spremaju diplomski rad, ponijele su materijale u Danskoj i tamo ga završavaju. Ako bude termina u prosincu ili siječnju, izaći će braniti rad - govori majka Vera kao da je to najnormalnija stvar na svijetu.

- Dobile su i nagrade za najbolje studente vrhunske sportaše na fakultetu, što im je jako drago. Jer na prvo mjesto uvijek su stavljale učenje, a tek je onda došao sport. Ugradili smo im stav da prvo završe školovanje - dodala je.

- Izbornik je pokazao razumijevanje. Svih ovih pet godina na fakultetu one nisu mogle dolaziti na prijepodnevne treninge. Kad bi bio ispit, popodne nisu mogle doći na trening, odradile su teretanu, s njim se dogovarale i stvarno, svaka čast i izborniku Šoštariću na razumijevanju - kaže.

Koliko su privržene i sportu, pokazuje detalj da u dnevnoj sobi stoji traka za trčanje koju su osobito koristile tijekom proljetnog lockdowna. A sad, kad ih nema doma, redovito se čuju sa svojima.

- Uvijek ih prvo pitamo "jeste dobro", a tek onda kakav je bio rezultat. Nestvarno je ovo što im se događa, imaju osjećaj da proživljavaju neostvareni san - govori majka.

- Jučer baš i nismo bili relaksirani, to je uvijek stres. Bila je divota gledati kako pobeđuju. Vjerujem da će ostati u postavi reprezentacije, vidjele su da mogu igrati sa svima - rekao je otac Tihomir i prognozirao:

- Borit će se kao lavice. Već su sad napravile ogroman uspjeh, a ako pobijede još jednu ili dvije utakmice, tko zna gdje im je kraj...

Slažemo se.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Jakirović: Moja je majka htjela da sam na klupi protiv Rijeke! Petković: Sopić je osebujan...
TRENER I KAPETAN 'MODRIH'

Jakirović: Moja je majka htjela da sam na klupi protiv Rijeke! Petković: Sopić je osebujan...

Ne gledam na Sopićeve komentare kao nekakvo 'bockanje'. Osebujan je, malo je drugačiji, iskren je u izjavama, nekima se možda to sviđa, nekima ne, rekao je Bruno Petković

VIDEO Pogledajte kako je Bruno Petković ispravio Jakirovića i otkrio dio taktike za Rijeku!
EVO TKO ĆE IGRATI!

VIDEO Pogledajte kako je Bruno Petković ispravio Jakirovića i otkrio dio taktike za Rijeku!

ZAGREB - Dinamov trener Sergej Jakirović i kapetan Bruno Petković najavili su derbi u Rijeci, a napadač 'modrih' otkrio je strategiju tijekom konferencije za medije: 'Njihova obrana je dobra, vidjet ćemo kako će reagirati na moje kretnje i tako ću se kretati i ja i Sandro," rekao je Petković, na što je Jakirović odgovorio: 'Ili Brodić?'...A Petković je dodao: 'Ne, pa Kule će igrati!'
Olićev i Mandžukićev klub u problemima: Igrači ne dolaze na treninge, račun je blokiran...
TEŠKI DANI

Olićev i Mandžukićev klub u problemima: Igrači ne dolaze na treninge, račun je blokiran...

Igrači dva mjeseca nisu dobili u plaću pa su odlučili štrajkati i ne dolaziti na treninge. Takva odluka će biti na snazi dok klub riješi dug prema njima, ali pitanje kako će to napraviti obzirom da je račun u blokadi