Obavijesti

Sport

Komentari 52

'Na terenu sam ostavljao dušu, znao sam biti plav od batina'

'Na terenu sam ostavljao dušu, znao sam biti plav od batina'
1

Dinamova legenda u eksluzivnom je razgovoru opisala svoje dane u modrom dresu, odnos s Bobanom i Šukerom te anegdotu iz Kupa Jugoslavije kad je igrao za sportsku četu...

VIDEO

Nisam mogao proći Zagrebom a da me netko ne zaustavi i kaže: ‘Kujtime, daj natjeraj ostale suigrače da se ugledaju na tebe, da ginu za Dinamov dres. Da im pokažeš kako se treba boriti’. Uh, to je bila ludnica, prisjetio se Kujtim Shala.

Kao igrač prve, povijesne utakmice Hrvatske, protiv SAD-a, Shala će biti posebni gost HNS-a. U Zagreb će stići u četvrtak, bit će mu to prvi posjet Zagrebu od 2010. Oni stariji navijači Dinama nikad ga neće zaboraviti. U Dinamo je stigao iz Prištine 1989. godine.

- Bio sam u vojsci u Beogradu i došao u Dinamo. Milan Miljanić je zvao Josipa Kužea, koji je bio trener Dinama i rekao: ‘Joža, je li znaš kakvog igrača dobivaš?’. Kuže mu je odgovorio: 'Znam, čuo sam da je dobar, ali ga nisam vidio. No, ako kažeš da je dobar, jedva čekam da dođe'. I odmah kad sam došao bio je derbi protiv Hajduka. Ulazim u svlačionicu, a Kuže mi kaže: ‘Kujtime, evo ti broj 10’. Gledam, je li neka zezancija. Pa desetku ima Zvone Boban! Kako ću sad uzeti desetku? Kažem: ‘Pa jučer sam izašao iz vojske!’ A Kuže: ‘Čuo sam sve najbolje o tebi, Boban će početi na klupi’. I izlazim pred pun Maksimir. Noge su mi se odsjekle. I spiker proziva igrače, dođe i do mene, a osjetim na stadionu muk: Tko je taj? Gdje je Zvone? Ali, rekao sam sam sebi, Kujtime, samo iziđi i pičiš... Na poluvremenu sam mislio da će me Kuže zamijeniti, a on mi je rekao da sam bio odličan i da samo tako nastavim. I zabijem gol, koji se i danas vrti po YouTubeu... I tu je počela ljubav mene i BBB-a - ispričao je Shala.

Malo je reći da je postao idol. Bio je i više od toga, junak, heroj. Ubrzo je i napravljen legendarni transparent “Svatko ima svoga kralja, naš je Kujtim Shala”, koji je bio na svakoj utakmici. A nije mu bilo lako, tukli su ga na svakoj utakmici. Braniči Zvezde, Radničkog, Sarajeva, Borca udarali su ga svaku utakmicu. Rijetko tko od njih bi dobio žuti karton.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Kako sam Albanac i dinamovac, tukli su me u Nišu, Sarajevu, Banjoj Luci, Beogradu... Suci su samo okretali glavu. Htjeli su me ubiti. Dušu sam ostavio na terenu, a u svlačionicu bih ušao plav od batina. Nikog nisu tako tukli u prvenstvu.. Predstavljao sam Kosovara i dinamovca, a to je u Srbiji bila ubitačna kombinacija. Bio sam na meti. Bobana, Šukera i ostale dinamovce su protivnici, pa i suci, čak i simpatizirali. Kad bih izašao u Beogradu na stadionu i kad bi spiker pročitao moje ime, stadion bi se prolomio od zvižduka, morao sam nositi čepiće za uši - kaže Shala.

Vojsku je služio u Beogradu, u sportskoj postrojbi sa Štimcem, Mrmićem, Tuceom, Bobanom, Pančevim... Sve najveće zvijezde tadašnjeg nogometa.

- I igramo 1988. Kup protiv Partizana, kao Sportska četa. I na poluvremenu vodimo 1-0!! Ej, protiv Partizana. I u svlačionicu ulazi general, mislim da je bio Veljko Kadijević. Blijed kao krpa. Viče: “Jeste normalni? Što radite, koji vam je ku...?” I mi izgubimo snagu i primimo četiri gola. Nismo bili spremni, ha, ha... Ja sam igrao libera, bio sam kapetan te momčadi. Čak me Stanislav Karasi, izbornik Sportske čete, preporučio Dinamu kao libera, ali ja nisam htio. Cijeli život sam bio napadač - prisjetio se Shala.

Legenda kaže da bi vjerojatno još i danas služili vojni rok da tad u drugom poluvremenu nisu “ostali bez snage” i da Partizan nije okrenuo. No, bilo je to takvo vrijeme. 

Sutra će Kujtim opet u, kako kaže, najdraži grad, gdje je proveo najljepše trenutke karijere.

- Posjetit ću neke kafiće u koje sam izlazio, Kiwi, Tač, ako još postoje. Tamo sam izlazio s Bobanom, Šukerom, Mladenovićem... Alkohol? Ma slabo smo pili, ozbiljno, nismo mi bili za alkohol. Generacija Mlinke, Cice, Bore Cvetkovića bi nas pomela, ha, ha... Ali sjajno je što ću opet u Zagreb. Zvali su me i BBB-i. Što mislite, hoće li me prepoznati oni mlađi? Hoće? A, ipak sam krvario za taj sveti dres, bit će mi drago sve ih vidjeti - rekao je Shala.

U Zagreb će doći s obitelji, suprugom i sinom Romanom. Posjetit će mnoge prijatelje...

- Davora Šukera dugo nisam vidio. Sjećam se, kad smo izlazili, to su bili lijepi dani. Kao igrači Dinama, bili smo puni love. Ja baš nisam pazio na novce, volio sam častiti. Znali bi mi doći BBB-i, pa tražiti nešto novca za put, gostovanja... Nikad ih nisam odbio. Zato sam valjda i imao takav odnos s njima. Tamburaši? Na njih nikad nisam trošio, volio sam Olivera Dragojevića. To je bila moja muzika. U Albaniji i na Kosovu je bio jako popularan. A i nisam volio alkohol, u Dinamo sam došao kao oženjen čovjek, imao sam Teutu i Andisa, tako da me nisu zanimale cure. Gledale su one mene, ali ja nisam njih - završio je Kujtim Shala, legenda Dinama, napadač čije ime se i danas u Zagrebu izgovara s poštovanjem...

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 52
VIDEO

'Tko izgubi derbi na Poljudu, on ispada iz utrke za titulu. A sad da vidimo hoće li suca potezati'
IGRAO ZA HAJDUK I DINAMO

'Tko izgubi derbi na Poljudu, on ispada iz utrke za titulu. A sad da vidimo hoće li suca potezati'

Plus+ Srđan Mladinić za 24sata: Igrao sam i za Hajduk i za Dinamo, ali nisam imao problema. Situacija s Brekalom otišla je predaleko, a volio bih da ‘bili’ osvoje naslov

Prvi put nakon dugo vremena Dinamovi će navijači do Poljuda morati doći u svojim vozilima!
NOVI IZAZOV ZA POLICIJU

Prvi put nakon dugo vremena Dinamovi će navijači do Poljuda morati doći u svojim vozilima!

U Split dolazi više od 1400 gostujućih navijača, koje ovaj put neće prebacivati u autobuse pa tako pratiti do stadiona, jer navodno gradska prijevoznička tvrtka nije htjela ustupiti autobuse
Doznajemo: Delegacija Dinama ručat će s Hajdukovom. Ali tamo neće biti Vlatke Peras i uprave!
DOBAR TEK, GOSPODO

Doznajemo: Delegacija Dinama ručat će s Hajdukovom. Ali tamo neće biti Vlatke Peras i uprave!

Velimir Zajec želi poboljšati odnose s najvećim rivalom. A Dinamovu delegaciju na ručku s Hajdukom neće predstavljati članovi uprave Vlatka Peras, Darko Podnar i Danijel Tomačić...