Obavijesti

Sport

Komentari 86

Arigato, Tokio: Bušlje će nositi zastavu na zatvaranju Igara

Arigato, Tokio: Bušlje će nositi zastavu na zatvaranju Igara

U predzadnji dan Olimpijskih igara ušli smo s nadom za još jednu medalju. Naš karataš Ivan Kvesić bio je jedan od favorita, no nije uspio proći u polufinale

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Olimpijske igre Subota , Tokio, Japan
Sortiranje događaja
BUŠLJE STJEGONOŠA

Hrvatsku zastavu na svečanosti zatvaranja Olimpijskih igara u Tokiju, u nedjelju, 8. kolovoza (od 12 sati po hrvatskom vremenu) nosit će kapetan vaterpolske reprezentacije Andro Bušlje.

Budući da nitko od osvajača medalja nije ostao do kraja Igara u Tokiju, zbog pravila za sportaše o napuštanju poprišta Olimpijskih igara u roku od 48 sati nakon završetka natjecanja, izbor je pao na jedine naše predstavnike koji će se natjecati i posljednjeg dana Igara - vaterpoliste.

Prema riječima šefa Misije hrvatskog izaslanstva u Tokiju, Damira Šegote, pojedinačni izbor stjegonoše ostavljen je igračima i stručnom stožeru vaterpolske reprezentacije, a oni su odlučili da će to biti dugogodišnji zaslužni igrač izabrane vrste Andro Bušlje.

Kapetanu hrvatske reprezentacije taj izbor predstavlja iznimnu čast i zadovoljstvo te je zahvalio suigračima i članovima stručnog stožera na odluci da upravo on bude hrvatski stjegonoša na zatvaranju tokijskih Igara, dosad najneobičnijih, ali vrlo uspješnih za hrvatski sport

ŠVEĐANIMA ZLATO

Švedska konjička reprezentacija u preskakanju prepona osvojila je četvrto olimpijsko zlato u ovoj disciplini, a prvo u posljednjih 97 godina.

O naslovu olimpijskog pobjednika odlučivao je baraž, u kojem se švedska ekipa borila protiv američke reprezentacije, nakon što su u osnovnom dijelu natjecanja obje ekipe skupile po osam kaznenih bodova, a Belgija je osvojila brončanu medalju s 12 kaznenih bodova.

U dodatnom natjecanju, u kojem je bilo važno i što brže proći zadani parkur, nismo vidjel ni jedno rušenje pa je o zlatu odlučivalo ukupno vrijeme. Švedski trio je bio ukupno brži za 1.30 sekundi.

Švedski jahači su u ovoj disciplini osvojili tri zlata na prvim trima olimpijskim igrama na kojima je ekipno preponsko jahanje bilo u programu, 1912. u Stockholmu, 1920. u Antwerpenu i 1924. u Parizu, da bi u sljedećih 97 godina, do ovogodišnjih Igara u Tokiju, Šveđani osvojili još samo jednu broncu (1928. u Amsterdamu) i srebro 2004. u Ateni, kad je također u reprezentaciji bio danas 49-godišnji Peder Fredericson, koji je na grlu All In bio posljednji jahač u baražu u Tokiju te je čistom izvedbom u najbržem vremenu (39.01) donio zlato svojoj reprezentaciji.

To je Fredericsonu prvo olimpijsko zlato u karijeri, a osim ekipnog srebra iz Atene ima i dva pojedinačna iz Rio de Janeira te Tokija.

Uz Fredericsona su naslov olimpijskog pobjednika osvojili Henrik von Eckermann na grlu King Edward i jedina jahačica u švedskoj ekipi Malin Bayard-Johnsson na grlu Indiana.

Odličan nastup imala je i srebrna američka reprezentacija koju su činili Laura Kraut na Baloutinueu, McLain Ward na Contagiousu te Jessica Springsteen, kći slavnog rockera Brucea Springsteena, na grlu Don Juan van de Donkhoeve.

MODERNI PETOBOJ

Nakon što je Britanka Kate French slavila u ženskoj konkurenciji modernog petoboja, to je u muškoj na OI u Tokiju uspio 26-godišnji Joseph Choong, i tako je postao prvi Britanac koji je osvojio zlato u modernom petoboju, pobijedivši sa 1482 boda. Na prošlim Igrama u Riju bio je deseti.   

Brončani sa SP ove godine Egipćanin Ahmed Elgendy domogao se srebra (1477 bodova), a prvu medalju za Južnu Koreju u modernom petoboju osvojio je Woongtae Jun (1470 bodova). U Riju je bio tek 19., a sada je u Tokiju stigao do bronce.

FRANCUSKOJ ZLATO U ODBOJCI

Francuska muška odbojkaška reprezentacija osvojila je naslov olimpijskog pobjednika nakon što je u finalu u Tokiju svladala Rusiju sa 3-2 (25-23, 25-17, 21-25, 21-25, 15-12).

Ovo je prva olimpijska medalja za Francusku i odmah zlatna, dok je za Rusiju obo peto odličje od raspada SSSR-a, a drugo srebro.

Francuska je u prvom setu ostvarila veliki preokret, serijom 7-1 stigla je od 18-22 do 25-23, da bi u drugom setu nastavila tamo gdje je stala u završnici prvog i lako ga riješila u svoju korist sa 25-17. Ruski izbornik Tupomas Sammelvuo se nakon drugog seta odlučio za dvije izmjene, na poziciji tehničara je Kobzara zamijenio Pankov, a na mjestu napadača umjesto Volkova je ušao Podlesnih. To je dalo rezultata te se Rusija vratila u utakmicu osvojivši treći i četvrti set sa po 25-21.

Krenula je Rusija bolje i u odlučujući peti set povevši sa 3-0, no Francuska se već do sredine seta vratila da bi se ključnim pokazao as Jeana Patryja za 13-11, prednost koju Francuska više nije ispuštala.

Sjajan je u sastavu Francuske bio Earvin Ngapeth sa 26 poena, Patry je dodao 15, dok su kod Rusije najučinkovitiji bili Maksim Mihajlov sa 21 i Jegor Kljuka sa 20 poena.

Broncu je osvojila Argentina koja je ranije u subotu svladala branitelja naslova Brazil sa 3-2 (25-23, 20-25, 20-25, 25-17, 15-13). 

BRAZIL DO ZLATA

Brazilska muška nogometna reprezentacija obranila je naslov olimpijskog pobjednika, u finalu igranom na stadionu u Yokohami Brazil je svladao Španjolsku sa 2-1 (1-0, 1-1) nakon produžetka.

Brazil je poveo u završnici prvog poluvremena golom Cunhe (45+2), no u nastavku je Oyarzabal (61) poravnao te se otišlo u dodatnih 30 minuta.

Odlučujućom se pokazala 108. minuta kada je Malcom bio odlučniji od Valleja u startu na jednu loptu, sjurio se potom u kazneni prostor Španjolske i jakim udarcem svladao Simona.

Za Brazil je ovo drugo olimpijsko zlato u nogometu za muškarce, prvoga je osvojio prije pet godina na domaćem terenu u Rio de Janeiru svladavši Njemačku boljim izvođenjem 11-eraca. Inače, ovo je bio treći uzastopni finale za Brazil, 2012. u Londonu je izgubio borbu za zlato od Meksika.

Španjolska je, pak, ostala na jednom zlatu osvojenom na domaćem terenu u Barceloni 1992. godine, dok joj je ovo treće srebro, nakon Sydneya 2000. i Antwerpena daleke 1920.

Broncu je još u petak osvojio Meksiko 3-1 pobjedom protiv domaćina Japana.

Komentari 86