Obavijesti

Sport

Komentari 19

Labrović i Vučkić: Nije gotovo! Rijeka mora i može daleko bolje

Labrović i Vučkić: Nije gotovo! Rijeka mora i može daleko bolje
7

Nema pretplaćenih na dres. Ako Tadić, Budicin i Đalović misle da je u ovom trenutku netko više za klupu nego travnjak... Sjedaj ga na klupu. Nebitno kako se zove i je li doveden kao top igrač i zvučno pojačanje

VIDEO

Konferencijska liga je čudno natjecanje u kojem status nositelja i snaga protivnika imaju malo veze s fazom natjecanja. Prošle godine u isto ovo doba u istoj fazi istog natjecanja Rijeka je za protivnika imala - maltešku Gziru. 'Fast forward' godinu dana... U 2. pretkolu ždrijeb joj je namijenio najozbiljnijeg kandidata za naslov prvaka Švedske. To su čudne objektivne okolnosti.

Subjektivne su: razlike u načinu natjecanja u Hrvatskoj i Švedskoj te razvojnih ciklusa dvaju klubova, i jedno i drugo potvrđeno kroz jučerašnju švedsku pobjedu na Rujevici (2-1 za Djurgarden).

Pokretanje videa...

Anton Krešić VIDEO

Šveđani su u prvenstvu već odigrali 15 kola i u prijelaznom roku mijenjaju po jednog-dva igrača. Rijeka je odigrala jedno prvenstveno kolo i počinje novi petogodišnji ciklus na startu kojeg je promijenila stručni stožer, desetak igrača (i van i unutra) i te su promjene još u tijeku.

Pa su i Šveđani i Riječani jučer doznali kolika je zapravo ta Djurgardenova prednost zbog uigranosti. Jedan gol prednosti. Nije Djurgarden odigrao ništa kolosalno, pokazao je da je u punom natjecateljskom ritmu i ima nemjerljivo izraženije automatizme u igre.

Rijeka je bila prespora

Ono što nismo vidjeli je neka uočljiva razlika u kvaliteti kakvu je primjerice demonstrirao Gent protiv Bišćanove ili PAOK protiv Tomićeve Rijeke. I zato Rijeka, unatoč domaćem porazu u prvoj utakmici i višoj brzini u kojoj je Djurgarden igrao dobrih sat vremena, vjeruje da za tjedan dana u uzvratu - može proći.

Na Tele2 Areni u Stockholmu čekat će ju skandinavska, ali baš jako vruća navijačka atmosfera s 15-ak tisuća najglasnijih i najžešćih navijača u Švedskoj. Čekat će ju jaki i uigrani Djurgardens IF koji se iz Hrvatske vratio s osjećajem da je trenutačno bolja momčad i koji ima gol prednosti s gostovanja, a usto je i naglašeno domaćinska momčad.

Rijeka treba čudo u Stockholmu, Djurgarden sad - zna da je bolji
Rijeka treba čudo u Stockholmu, Djurgarden sad - zna da je bolji

Dragan Tadić je koju minutu nakon poraza na Rujevici rekao kako će u Stockholmu na travnjak poslati 'dinamičniju momčad, agilnije igrače' pa to obrazložio 'drukčijom, umjetnom podlogom Tele2 Arene koja traži takav, brži nogomet'.

Realno, nakon prve utakmice... Više je stvar u nekim igračima nego u podlozi.

Bolje su 'bijeli' izgledali zadnjih pola sata utakmice s Bušnjom, Friganom i Ampemom 'na krilu', posebno kad je ušao nespremni Halilović pa, onoliko za koliko ima snage, malo uhvatio dirigentsku palicu u ruku.

Ispalo je da je Rijeka igrala apsurdno. Sa sporijom vezom i napadom dok se branila i mogla igrati na kontre, a sa bržim igračima kad je Šveđane u finišu sabila u njihov šesnaesterac.

Djurgarden nije nepobjediv

Ako su gosti sebi nešto dokazali kroz trijumf, isto je učinila Rijeka kroz bolan poraz. Uvjerila se kako Djurgarden u ovoj fazi sezone jest bolja momčad, ali ni u kojem slučaju nije - nepobjediv.

Svaki general poslije bitke sad vidi kako nije bilo uputno protivniku koji igra 4-3-3 suprotstaviti se s nedupliranim bokovima. Šveđani su istrčavali naše veznjake i prečesto imali slobodnog igrača, opciju za pas igru.

Kapetan Vučkić je zabio sjajan gol, ali nakon kiksa protivničke obrane, inače nije uspijevao pobjeći prorivničkoj obrani. On i Mario Vrančić su, dok je Halilović nedovoljno spreman, bili igrači koju su trebali napraviti razliku.

Prva utakmica 2. pretkola UEFA Konferencijske lige HNK Rijeka - Djurgardens

Vučkić je kao strijelac i vođa ostao u igri do kraja. Vrančić je, zajedno s Obregonom, zamijenjen nakon 64 minute. Tadić je uveo Bušnju (22) i Frigana (19), da dobije na brzini.

Da je umjesto još uvijek sporovoznog Vrančića Rijeka imala još jednog Selahija, a umjesto Vučkića ili Obregona bar jednog istinski brzog napadača koji zna priprijetiti na širokom prostoru iz kontre, Šveđani bi sat vremena s daleko manje mira i sigurnosti pleli svoju mrežu oko riječkog bloka.

A kad su se povukli, opet su znali priprijetiti jer su im takvi igrači bili na terenu (Joel Asoro, tehnički čisti prosjek, ali na 100 metara bi vjerojatno bio kandidat za prvaka Hrvatske).

'Nije ovo gotovo'

- Nije još ništa gotovo, ali večeras na Rujevici su razočaravajući bili i nastup i pogotovo rezultat. Nakon gola smo bili pasivni? Ne bih htio govoriti o detaljima, posebno ovako odmah nakon utakmice, ali mislim da ćemo znatno kvalitetnije odigrati u uzvratu. Jesu oni su imali tri mjeseca više za uigravanje, ali: ne želimo alibije. Imamo pouke iz ove utakmice i tjedan dana da promijenimo priču na terenu - pričao je reprezentativac Nediljko Labrović kad je izašao iz svlačionice u kojoj su se 'bijeli' zadržali poduže.

Očito je među senatorima svlačionice bilo itekako ozbiljnog razgovora.

- Jesmo, razgovarali smo, to je normalno. Svi smo razočarani porazom. Dobro smo krenuli u tekmu, dali smo gol, a onda nismo uspjeli držati posjed pa je logična posljedica bila da smo igrali povučeno tj. njima dali loptu - govorio je kapetan i strijelac sjajnog, jedinog riječkog gola, Haris Vučkić.

VIDEO Vučkić poslao dvojicu 'po burek' za erupciju na Rujevici, Šveđani preokrenuli i utišali je
VIDEO Vučkić poslao dvojicu 'po burek' za erupciju na Rujevici, Šveđani preokrenuli i utišali je

- Posljedica je bila da smo se dosta umarali i u takvim okolnostima nije nimalo neočekivano da smo dobili gol(ove). Kad su se napravile neke promjene, pa i u sustavu, onda su se promijenile i uloge. Mi smo imali loptu, a oni se umarali, ali nedostajala nam je prava šansa i konrektnost. No, nije fraza, ali: zaista nije ništa gotovo. Možemo dosta toga promijeniti i napraviti. Ostanimo pozitivnog stava i vjerujmo u prolaz - rekao je Vučkić.

Osijek je u Kazahstanu pobijedio jer ima kontinuitet sjajne struke i gotovo nepromijenjene momčadi kluba koji je investicijskom zamahu. Rijeka je na Rujevici izgubila jer je već na ždrijebu dobila nogom u jaja, a onda i sama sebe saplela gubljenjem bitke na sredini terena s logično daleko uigranijim i spremnijim Djurgardenom.

Nema svetih krava

Prevažna je Europa da si Tadić i momčad dozvole defetizam. Prolazak bi ukupno donio 900.000 eura, plasman u play-off još 750.000, a ulazak u skupine 3 milijuna. O europskim natjecanjima kao o izlogu za igrače da ne govorimo.

'Bijeli' moraju imati samopouzdanje i inat momčadi koja će u srijedu ujutro na krčkom aerodromu ući u avion sa stavom 'ako mislite da je ono što ste vidjeli na Rujevici u prvoj tekmi prava Rijeka, grdno ste se zaj...li'.

Nema primadona, nema svetih krava, nema onih pretplaćenih na dres. Ako Tadić, Budicin i Đalović misle da je u ovom trenutku netko više za klupu nego travnjak... Sjedaj ga na klupu.

Totalno je, ali to-ta-lno nebitno kako se zove, je li doveden kao top igrač i zvučno pojačanje ili je već bio u momčadi kao onaj od kojeg se očekuje da bude među nositeljima igre.

Šveđani preokrenuli na Rujevici, tri puta pucali, a zabili dva gola
Šveđani preokrenuli na Rujevici, tri puta pucali, a zabili dva gola

Ako se ispadne u Europi onda se ionako otvara više prostora za mlade u domaćoj sezoni. Ako se Šveđanima ne može sakriti lopta (a vidjeli smo da: može) onda nek Rijeka pršti energijom, a ne trčkaranjem dok protivnik veze po terenu.

To zaslužuje publika koja im na +35° Celzija nije dala ništa osim podrške od 1.-90. minute. Niti jedna ružna riječ nije im upućena niti na društvenim mrežama i(li) navijačkim forumima. Rijeka na riječki pogon obasuta je pozitivom i podrškom od svog prvog dana.

Šveđani su na Rujevici od 1. minute pokazali kako su došli s gardom ekipe koja vjeruje u prolaz. U Stockholmu more navijača hoće vidjeti: isto takvu Rijeku!

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna
'TOTALNO JE OPČINJENA'

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna

Jude Bellingham u vezi je s Nizozemkom Laurom Celijom Valk, objavio je The Sun. Ona zadnjih tjedana boravi u njegovu madridskom domu i mnogima se pohvalila o tome