Obavijesti

Sport

Komentari 2

Laureati HOO-a: Matea Jelić i Tonči Stipanović sportaši godine

Laureati HOO-a: Matea Jelić i Tonči Stipanović sportaši godine

Predsjednik HOO-a Zlatko Mateša okarakterizirao je vrlo složenom i izazovnom, ali i vrlo uspješnom u odnosu na pandemijske okolnosti u kojima su nastupali naši sportaši na međunarodnim natjecanjima

VIDEO

Na svečanosti Velikog dana hrvatskog sporta u Kristalnoj dvorani zagrebačkog hotela The Westin Hrvatski olimpijski odbor (HOO) tradicionalno je proglasio i nagradio najuspješnije sportašice, sportaše i trenere u 2021. godini te dodijelio i ostala vrijedna priznanja, kao i Nagradu Matija Ljubek za životno djelo.

Godinu na izmaku predsjednik HOO-a Zlatko Mateša okarakterizirao je vrlo složenom i izazovnom, ali i vrlo uspješnom u odnosu na pandemijske okolnosti u kojima su nastupali naši sportaši na međunarodnim natjecanjima. Apostrofirao je središnji sportski događaj godine - Olimpijske igre u Tokiju, druge naše najuspješnije Igre po broju osvojenih odličja (8), nakon rekordnog Rija 2016. (10 medalja). Sportašicama i sportašima na iznimno uspješnoj godini čestitala je i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

A prema mjerilima HOO-a, najuspješniji u pojedinačnoj kategoriji su zlatna olimpijka iz Tokija Matea Jelić (taekwondo/do 67 kg), koja je ove godine u Sofiji osvojila i naslov europske prvakinje, te srebrni olimpijac Tonči Stipanović (jedrenje/klasa Laser), ujedno i vlasnik ovogodišnje svjetske bronce iz Barcelone. Jelić je izabrana u konkurenciji devet nominiranih, Stipanović među 12 kandidata za sportaša godine, a oboje su po drugi put zaredom laureati HOO-ova izbora.

Zagreb: Matea Jelić i Tonči Stipanović sportaši su godine po izboru HOO-a

Ni u momčadskom izboru nije nedostajalo konkurentnosti, ali nije bilo ni previše dvojbe. Hrvatska teniska reprezentacija (Marin Čilić, Ivan Dodig, Mate Pavić, Nikola Mektić, Borna Gojo i Nino Serdarušić) laureat je izbora za osvojeno drugo mjesto u ovogodišnjem izdanju Davisova kupa. U ženskoj ekipnoj konkurenciji nagradu su dobile članice hrvatske karate reprezentacije (Ana Lenard, Lea Vukoja, Lucija Lesjak, Mia Greta Zorko) za osvojenu broncu u borbama na Europskom prvenstvu u Poreču.

Olimpijski pobjednici i europski prvaci u veslačkom dvojcu bez kormilara Martin i Valent Sinković još jednom su primili nagradu u kategoriji Najuspješniji sportski par, štafeta ili posada, iako su kao protukandidate imali i osvajače olimpijskog zlata (Pavić, Mektić) i olimpijskog srebra (Čilić, Dodig). Presudilo je europsko zlato i ukupna pobjeda braća Sinković u Svjetskom kupu. Zato su članovi najboljeg svjetskog teniskog para - Nikola Mektić i Mate Pavić - „prepoznati“ kao najveći sportski promicatelji Hrvatske u svijetu, a kakvu su godinu imali, to priznanje završilo je u pravim rukama. Nažalost, Mate Pavić je bio spriječen osobno primiti priznanje.

Zagreb: Matea Jelić i Tonči Stipanović sportaši su godine po izboru HOO-a

Jednako tako, posebno HOO-ovo priznanje za promicanje sporta pogodilo je pravu „adresu“ - Sportske novosti. Preuzeo ga je glavni urednik jedinog nam sportskog dnevnika, Robert Šola. U kategoriji najuspješnijeg trenera, HOO je izabrao tercet. Toni Tomas (taekwondo), Nikola Bralić (veslanje) i Vedran Martić (tenis) sjajnim su dometima svojih sportaš(ic)a uistinu obilježili 2021. godinu.

Nagradu za fair play dobili su Goran Jukić i Hrvatski školski sportski savez (HŠSS), iz čije je kreativnosti proizašao fair play karton, izvrsno prakticiran i udomaćen na školskim sportskim natjecanjima pod okriljem HŠSS-a.

No, još dva vrijedna priznanja za fair play uručena su na svečanosti HOO-a. Europski fair play pokret je odaslao zaslužena priznanja dvjema Hrvaticama. Europsku fair play diplomu dobila je Valentina Pereglin za poznati čin uručivanja već osvojene medalje suparnici, nakon što joj je dodijeljena na temelju bodovnog previda sudaca na SP-u u samostrelu. Zasluženo priznanje stiglo je i djelatnici Uprave za sport Ministarstva turizma i sporta Nataši Muždalo za hvalevrijedan projekt „Bonton ponašanja u sportu“.

Zagreb: Matea Jelić i Tonči Stipanović sportaši su godine po izboru HOO-a

Kao i svake godine, Hrvatski olimpijski odbor dodijelio je i Nagradu Matija Ljubek, velikim sportskim zaslužnicima za životno djelo. Ovogodišnji laureati su: Branka Batinić (stolni tenis) i Josip Šojat (rukomet) iz Zagreba, Milivoj Bebić (vaterpolo) iz Solina, Želimir Feitl (karate) iz Karlovca i Alojz Muha (odbojka) iz Osijeka. (hoo/vk)

Svi HOO-ovi laureati 2021. godine (po kategorijama)

NAJUSPJEŠNIJA SPORTAŠICA - Matea Jelić (taekwondo)

NAJUSPJEŠNIJI SPORTAŠ - Tonči Stipanović (jedrenje)

NAJUSPJEŠNIJA MOMČAD - Hrvatska teniska reprezentacija (Marin Čilić, Ivan Dodig, Mate Pavić, Nikola Mektić, Borna Gojo i Nino Serdarušić)

NAJUSPJEŠNIJA EKIPA - Ženska karate reprezentacija (Ana Lenard, Lucija Lesjak, Lea Vukoja i Mia Greta Zorko)

NAJUSPJEŠNIJI SPORTSKI PAR, ŠTAFETA ILI POSADA - Veslački dvojac bez kormilara Martin i Valent Sinković

NAJUSPJEŠNIJI TRENER: Toni Tomas (taekwondo), Nikola Bralić (veslanje), Vedran Martić (tenis)

PRIZNANJE ZA NAJVEĆEG SPORTSKOG PROMICATELJA HRVATSKE U SVIJETU - Mate Pavić i Nikola Mektić

POSEBNO PRIZNANJE ZA PROMICANJE SPORTA - Sportske novosti

NAGRADA HOO-a ZA FAIR PLAY - Goran Jukić i Hrvatski školski sportski savez

NAGRADA HOO-a MATIJA LJUBEK (za životno djelo):

Branka Batinić (Zagreb, stolni tenis)

Josip Šojat (Zagreb, rukomet)

Milivoj Bebić (Solin, vaterpolo)

Želimir Feitl (Karlovac, karate)

Alojz Muha (Osijek, odbojka)

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Veselio se debiju pa ga sa staze odvezli u nosilima: Težak pad švicarskog skijaša u kombinaciji
NESRETNI YANNICK

Veselio se debiju pa ga sa staze odvezli u nosilima: Težak pad švicarskog skijaša u kombinaciji

Krenuo je s utrkom spusta pa završio u ogradi, ali tamo nije stao već se 'klizao' niz padinu, a prije nego što su Chabloza poslali u bolnicu, imobilizirali su mu ruku.

Igor Krajina olimpijski trener, Tot i Govorčinović kandidatkinje
PARIŠKI CIKLUS

Igor Krajina olimpijski trener, Tot i Govorčinović kandidatkinje

Od strane Hrvatskog olimpijskog odbora trener KKK Marsonia Igor Krajina dobio je status olimpijskog trenera te je promoviran u IV. kategoriju, odnosno u kategoriju kvalitetnog trenera
Norvežani srušili Španjolsku, Švedska jako blizu polufinala
RUKOMETNI EP

Norvežani srušili Španjolsku, Švedska jako blizu polufinala

Norvešku su do važne pobjede predvodili Sebastian Barthold sa šest golova, Magnus Gullerud s pet pogodaka, te Sander Sagosen sa četiri gola, dok je kod Španjolske najefikasniji bio Jorge Maqueda