Obavijesti

Sport

Komentari 22

Lazio ili Roma, bitka za grad: Ubojstva, laži i dva lica Rima

Lazio ili Roma, bitka za grad: Ubojstva, laži i dva lica Rima
1

Na Olimpijskom stadionu u Rimu danas u 15 sati igrat će Lazio i Roma, dva kluba kojima je zajednički samo grad. Po svemu ostalom potpuno su različiti svjetovi

VIDEO

Rivalitet Lazija i Rome počeo je prije nego što je Roma uopće osnovana. Nekoliko manjih klubova spojilo se u Romu, htjeli su pripojiti i Lazio, koji ih je odbio. Rim se tog dana podijelio na dva dijela.

- Ma što će nam uopće oni?! To ionako nisu pravi Rimljani nego ‘dotepenci’ - rekli su tad oni koji su se blisko vezali uz novoosnovanu Romu.

Ali “nebeskoplavi” dio Rima samo im je odgovorio da zašute jer oni su postojali 27 godina prije Rome.

Ovi su čak i taj podatak pokušali osporiti tvrdeći kako su oni stariji zato što su klubovi od kojih je nastala Roma osnovani prije Lazija.

Argument za to su im bili i crveno-zlatni dresovi, što su boje grada Rima.

Svijetloplava i bijela, rekli su, dokaz je da su oni došljaci iz Grčke, a ne pravi Rimljani. I tako je sve krenulo. Ubrzo je cijeli grad podijeljen između bogatih i desničarski orijentiranih navijača Lazija i siromašne ljevice uz Romu.

Manje-više nema derbija nakon kojeg nema ozlijeđenih, a najtragičniji je bio onaj iz 1979. godine, kad je poginuo navijač Lazija.

Prije osam godina jedan je tifos tijekom utakmice zatražio od Tottija da igrači napuste teren jer je policija usmrtila dječaka ispred stadiona. Ta informacija bila je lažna, a u neredima koji su zbog toga nastali ozlijeđeno je čak 170 policajaca.

Na Olimpicu se danas u 15 sati igra 171. rimski derbi. Dobra vijest za crveni dio Rima je potvrda kako će Francesco Totti biti spreman.

Boka zabije, Lazio dobije

U siječnju 1998. Alen Bokšić zabio je u kupu, njegov je Lazio slavio 4-1. Zabio je i dva mjeseca poslije u prvenstvu, i opet je njegova momčad pobijedila (2-0).

Selmosson za povijest

Šveđanin Arne Bengt Selmosson jedini je igrač u povijesti koji je u derbiju zabio gol i u Rominu i u Lazijevu dresu. Igrao je 50-ih godina, a umro je u veljači 2002.

Mihajlović s obje strane

Rijetki su igrači koji su počinili “smrtni” grijeh i zamijenili Romin dres Lazijevim ili obrnuto. Jedan od njih je Siniša Mihajlović, izbornik srpske reprezentacije.

Mussolini je stvorio Romu

Iako se Lazio usko veže uz fašizam, Roma je zapravo izrasla na njemu. Osnovao ju je Mussolini kao odgovor na klubove sa sjevera Italije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

VIDEO Redar izbacio dječaka s terena, Ristovski ga preoteo! U loži poludjeli: 'To mu je posao'
NEPOTREBNA SCENA

VIDEO Redar izbacio dječaka s terena, Ristovski ga preoteo! U loži poludjeli: 'To mu je posao'

Pljesak je zamijenio zvižduke, a Ristovski se iskazao još jednom gestom, koju će dječak sigurno upamtiti. A na tribinama je predstojnik Zajecovog ureda ušao u žustru raspravu s direktorom Varaždina

Varaždin - Dinamo 0-1: Vidović izvukao 'modre', Dabro ih propustio šokirati u završnici
NOĆENJE NA VRHU

Varaždin - Dinamo 0-1: Vidović izvukao 'modre', Dabro ih propustio šokirati u završnici

Varaždin je zadnji put zaustavio Dinamo na domaćem terenu, a mogao je to napraviti i ovaj put da je Dabro kaznio grešku Theophilea. Vidović je zabio pobjednički gol za samo 53 sekunde u drugom poluvremenu
VIDEO Hajduk - Rudeš 5-1: Šou na praznom Poljudu. Krovinović i Pukštas po dva, zabio i Kalinić
GOLIJADA U SPLITU

VIDEO Hajduk - Rudeš 5-1: Šou na praznom Poljudu. Krovinović i Pukštas po dva, zabio i Kalinić

Sadržajnu utakmicu bez Marka Livaje pred praznim Poljudom odigrali su Hajduk i 'davljenik' Rudeš. Rudešani su u Split stigli spuštenog garda pa teško nastradali, no uspjeli su stvoriti niz odličnih prilika