Obavijesti

Sport

Komentari 19

Legendarni Belichick ponosan je na porijeklo: Kad igra Hrvatska, izvučem ovaj dres i navijam...

Legendarni Belichick ponosan je na porijeklo: Kad igra Hrvatska, izvučem ovaj dres i navijam...

Bill Belichick je u četvrtak otišao s klupe New England Patriotsa koje je preuzeo još tamo 2000. godine. Dok razmišlja o novom angažmanu, mi smo se prisjetili kako je često ponosno isticao svoje hrvatsko porijeklo

VIDEO

Najveći trener u povijesti američkog nogometa. Jedan od samo trojice sa šest naslova. Dva desetljeća bez prekida na klupi iste momčadi...

To je sve u karijeri napravio veliki Bill Belichick (72), a jednoj čudesnoj eri došao je kraj. Legendarni trener hrvatskog porijekla je nakon 24 godine napustio klupu New England Patriotsa koje je pretvorio u jedan od najvećih NFL klubova. 

New England Patriotsi su prevođeni Billom Belichickom i Tomom Bradyjem naslove osvajali 2002., 2004., 2005., 2015., 2017. i 2019. godine. Tijekom karijere se uvijek dičio svojim hrvatskim porijeklom i rado se prisjećao svoje domovine pa je tako nerijetko nosio majice i kape s ušivenim hrvatskim grbom ili zaštitnu masku s hrvatskim motivima.

Jedan od najvećih u povijesti ponosi se hrvatskim porijeklom 

William Stephen Belichick (66), najveći trener u povijesti američkog nogometa, podrijetlom je iz Draganića pokraj Karlovca. Njegov djed Ivan Biličić i baka Marija Barković emigrirali su 1897. iz Draganića u gradić Monessen u Pennsylvaniji. 

- Moj djed Ivan nikad nije završio školu, ali govorio je šest jezika. Bio je vrtlar i mesar te je tako prehranjivao mojeg oca, još tri sina i jednu kćer. Uvijek je govorio o svojoj domovini Hrvatskoj, no mene to kao dječaka nije previše zanimalo - rekao je Belichick jednom prilikom.

NFL: Super Bowl LIII-New England Patriots vs Los Angeles Rams

Jedan od najpoznatijih trenera u povijesti sporta uopće govorio je u HRT-ovoj dokumentarnoj seriji 'Opstanak' o svome porijeklu. Javno je bodrio hrvatske nogometaše tijekom SP-a u Rusiji i Katru. 

- U kući moje bake i djeda pa onda i kući mojih roditelja govorilo se hrvatski. Bili smo u Zagrebu, naravno posjetili i Draganić. Zajedno, cijela obitelj. Da vidimo i osjetimo od kuda potječemo, gdje su nam korijeni. Moj sin Stephen ima hrvatsku tetovažu na ruci, svima nam je to jako bitno.

Stephen je dobio ime po Billovom ocu koji je davno igrao za Detroit Lionse, a onda bio trener i skaut.

- Tijekom ljeta 2018. godine sve je u obitelji bilo u znaku naše Hrvatske. Uvijek pratimo naše nogometaše, rukometaše, košarkaše i vaterpoliste, a za svaku utakmicu Vatrenih na Svjetskom prvenstvu oblačilo se 'kockice' pa navijalo. Ja sam posebno ponosan na brojne hrvatske fenomenalne košarkaše koji su igrali i igraju u NBA - izjavio je Belichick pa dodao:

- Hrvatska je sportska nacija, pokušat ću naći dva-tri kršna momka koji bi mogli imati značajnu riječ u NFL-u. Ponosan sam na moje hrvatske korijene, cijela moja obitelj je takva - rekao je Bill Belichick.

Prije pet godina, kada je Belichick šesti put osvojio Super Bowl, posjetili smo mjesto Draganić. 

- Nas je bilo 12 ogranaka obitelji, ostao je samo jedan, naš. Zašto? Neki su se, poput Billovih djeda i bake, raselili, čak ih je više otišlo u novije doba, nakon Drugog svjetskog rata i nakon Domovinskog rata, nego u vrijeme kad su emigrirali Billovi preci. A mi koji smo ostali imamo ženske potomke! Pa loza Biličić u ovom kraju nestaje... - ispričao nam je tada Josip Biličić.

U Draganiću ga željno iščekuju

No nije uspio ući u trag u kakvom je srodstvu sa slavnim trenerom američkog nogometa:

- Nažalost, zbog ljudske gluposti sve su crkvene knjige u kojima su bilježeni stanovnici spaljene nakon Drugog svjetskog rata. A i općinske su knjige izgorjele. Tako da je rodoslovlje Biličića nemoguće napraviti.

New England Patriots - Indianapolis Colts

Bill bližu rodbinu u Draganiću nema.

- Ali svejedno rado ističe svoje podrijetlo, ponosan je na njega, i sretni smo zbog toga.

Jesu li Biličići sportska obitelj?

- Nismo. Ne znam da se itko od nas bavio sportom. Ma to vam je bilo drugo vrijeme, svi smo se bavili poljoprivredom. I onda smo otišli trbuhom za kruhom ‘preko bare’. Biličići su u početku u Americi i Kanadi radili u ljevaonici - otkriva Josip te nastavlja:

- Bill je obećao da će doći, rekao je da želi vidjeti odakle dolaze njegovi djedovi i bake. Ne zaboravlja svoje podrijetlo i često s velikim ponosom priča o Draganićima.

NFL: Super Bowl LI-New England Patriots vs Atlanta Falcons

Načelnik općine Draganić Stjepan Bencetić nam je u veljači 2019. godine najavio kako će Belichick dobiti titulu počasnog građanina Draganića. 

- Puno je napravio za popularizaciju Draganića, uvijek o njemu priča s puno ljubavi.

Nije poznato je li Belichick u međuvremenu i posjetio rodno mjesto svojih predaka, ali kako je otišao s klupe Patriotsa, tko zna, možda slobodno vrijeme iskoristi za posjet svojoj domovini i konačno primi titulu počasnog građanina mjesta koje je proslavio u svijetu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

VIDEO Lokomotiva - Rijeka 3-1: Kiks Riječana u borbi za naslov! Dinamo ostaje na vrhu HNL-a
VELIKO SLAVLJE 'LOKOSA'

VIDEO Lokomotiva - Rijeka 3-1: Kiks Riječana u borbi za naslov! Dinamo ostaje na vrhu HNL-a

Sve što je Rijeka trebala je ne izgubiti u Kranjčevićevoj pa veliki iskorak ka naslovu tražiti u derbiju s Dinamom. No, Riječani su na teškom gostovanju posrnuli. Mudražija i Šotiček pogurali su 'modre' prema tituli

Tko će biti prvak ako Dinamo i Rijeka imaju isti broj bodova?
KALKULACIJE

Tko će biti prvak ako Dinamo i Rijeka imaju isti broj bodova?

Sudar odluke mogao bi se dogoditi, i vjerojatno će to zaista i biti, međusobni derbi na Rujevici u nedjelju (19.30 sati). Rijeka dočekuje Dinamo u izravnom okršaju
VIDEO Čudesni Gvardiol je opet zabio! Vodi City prema naslovu
POGLEDAJTE GOL

VIDEO Čudesni Gvardiol je opet zabio! Vodi City prema naslovu

'Građani' vode žestoku bitku za naslov s Arsenalom, koji je u velikom londonskom derbiju pobijedio Tottenham 3-2. Manchester ima i utakmicu manje. Ako ju pobijedi, bit će usamljen na vrhu Premier lige