Sport

Komentari 22

Legendarni Shala je razočaran: 'U Skadru navijam za Vatrene!'

Legendarni Shala je razočaran: 'U Skadru navijam za Vatrene!'

HRABROST Kad sam odlučio igrati za Hrvatsku, obitelj mi je na Kosovu imala problema, a mojoj ženi su vikali ‘gdje ti je onaj tvoj ustaša’, rekao nam je Kujtim Shala...

Svatko ima svoga kralja, naš je Kujtim Shala, bio je legendarni transparent dok je Shala (52) igrao za Hrvatsku. Bilo je to 1990. u Maksimiru, a simpatični Kosovar i danas ima svoje obožavatelje u Hrvatskoj.

- Uvijek sam poklanjao svoje dresove, čim bi završila utakmica, poklonio bih dres. Nemam niti jedan za sebe, niti iz jednog kluba. Tako sam i nakon te utakmice protiv SAD-a poklonio dres jednom hrvatskom navijaču - prisjetio se Kujtim Shala povijesne utakmice Hrvatske.

Na taj, povijesni prvi susret Hrvatske, odazvalo se svega 14 igrača. Među njima i Shala.

- Obitelj na Kosovu mi je imala dosta problema zbog moje odluke da igram za Dinamo i Hrvatsku. Suprugu su mi zaustavljali na ulici i dobacivali: “Gdje ti je onaj tvoj ustaša...”. Ali ne žalim zbog toga, žao mi je jedino što nisam odigrao više utakmica za Hrvatsku, mogao sam barem 10-15. No počeo se slagati popis po načelu ‘moj, tvoj’, neki nisu htjeli da igram za Hrvatsku i samoinicijativno sam se povukao - kaže Shala.

Supruga isto za Hrvatsku

S čelnim ljudima kosovskog saveza se ne slaže, toliko da ne želi niti izgovoriti njihova imena, pa na susret Kosova i Hrvatske, 6. listopada u albanskom Skadru, na obnovljenom stadionu Loro Borići neće doći.

- Hrvatski navijači, pogotovo BBB-i, će biti dočekani kao kraljevi. Na Kosovu svi navijaju za Hrvatsku. No ljubimca BBB-a neće biti, neću ići na utakmicu. A za koga ću navijati? Hm... - razmišljao je sekundu Kujtim, dok se u razgovor nije ubacila supruga Jehona.

- Što razmišljaš, Kujtime, pa za Hrvatsku ćemo navijati. Svim srcem za Hrvatsku - doviknula je Kujtimova supruga.

- Imaš pravo, za Hrvatsku! I to zbog sina Andisa. Sramota je što ti ljudi rade u kosovskom savezu, ne znam iz kojeg razloga ne žele pozvati mog sina u reprezentaciju - ljutit je Shala.

Dok je igrao u Dinamu, dvije i pol godine bio je cimer sa Zvonimirom Bobanom. Veliki je prijatelj i s Davorom Šukerom, također suigračem iz Dinama. Na Kosovu ga cijene i mnogima ne ide u glavu kako u savezu nema mjesta za takvu legendu.

Iz Dinama me ne zovu

Nažalost, nisu ga se sjetili niti u njegovu Dinamu.

- Došao bih na Ligu prvaka, ali glupo je da se sam pozivam, dođem i kažem ‘Dobar dan, evo mene’. Da me pozovu, došao bih. Znate, igrao sam za desetak klubova u karijeri, ali samo mi je Dinamo u srcu. To je moj klub bio i ostao. Neću zaboraviti uvrede koje sam trpio na srpskim stadionima. I kad god bih dao gol, uvijek sam trčao navijačima - zaključio je Shala.

 

 

Najčitaniji članci