Obavijesti

Sport

Komentari 42

'Sammiru sam objasnio neke stvari, spreman je za Dinamo'

'Sammiru sam objasnio neke stvari, spreman je za Dinamo'
4

Klupa Dinama? Pa i treneri koji nisu dinamovci žele voditi 'modre', kako onda to ne bih želio i ja jednoga dana? Veseli me svaki povratak u Maksimiru iako sada neću biti na klupi Dinama

VIDEO

Slavlje poslije Hajduka? Da, popili smo koje pivo u autobusu, haha. Momčad je u Splitu pokazala da imamo veliko zajedništvo, ali kod mene nikad nema niti euforije niti tragedije. Na Poljudu smo ostvarili super rezultat, on nam je poticaj za dalje, no sada i protiv Dinama moramo zaigrati s jednakim optimizmom kao protiv Hajduka, kaže Jerko Leko (40).

Pokretanje videa...

Rijeka obranila Kup 00:32

Mladi trener upisao je na Poljudu prvu pobjedu u trenerskoj karijeri, poslije dva poraza (Osijek 3-0 i Šibenik 4-0), njegova se momčad uzdigla i iznenadila (1-0) favorizirani Hajduk.

- Poslije Šibenika smo skupili glave, puno razgovarali na psihološkom planu i to nam se vratilo pobjedom. Dinamo? Tu će biti dosta promjena, velik broj igrača još nije fizički na vrhuncu, pa im treba i malo odmora. Raspored utakmica je zgusnut, ali vjerujem da će svi koji dobe priliku ostaviti srce na terenu, odigrati dobru utakmicu.

Iza vas su dvoboji s Osijekom, Šibenikom i Hajdukom, sada vam slijedi Dinamo. Dosta težak raspored za početak vaše trenerske karijere...

- Haha, znali smo to i ranije. Momčad sam preuzeo na pola priprema, trebalo nam je vremena da se naviknemo jedni na druge, no cijelo vrijeme imam veliku podršku iz kluba. Sada smo malo došli k sebi, upoznali se, svi se bolje shvaćamo. I to se vidi na terenu. Ma i protiv Osijeka nismo bili loši, ali smo zbog dvije individualne pogreške izgubili utakmicu.

Lokomotiva je izgubila dvije u nizu, ali Leko nije previše brinuo...

- Najvažnija nam je dobra atmosfera, bez toga ne ide. Meni je jako važan odnos s igračima. Atmosfera je uvijek dobra kada se pobjeđuje, ali kada gubite onda je ona još i važnija. Ako tada stanje u svlačionici nije dobro, stvari unutar momčadi počinju "pucati", teško je zaustaviti taj domino efekt. No mi smo korektni, normalno komuniciramo, a uz dobar rad rezultati moraju doći.

Šest puta ste u Maksimiru kao igrač zaigrali protiv "svog Dinama", četiri puta kao igrač Lokomotive, te dvaput u dresu kijevskog Dinama. No, sada vam slijedi prvi trenerski dvoboj s Dinamom...

- Meni je uvijek bilo drago doći u Maksimir, to je odmalena moj klub i danas će biti zanimljivo. Dinamu ne ide na ruku poraz od Šibenika, sada će biti još motiviraniji, ali i mi smo sada bolji nego prijašnjih tjedana. Zanima me kako će moja momčad reagirati, kako se ponašati, jedva čekam utakmicu. I da, jedva čekam svoj prvi trenerski dvoboj na Maksimiru, iako nisam na klupi Dinama.

Zanima li vas trenerska klupa "modrih"?

- Polako, to je stvar koja će mi jednoga dana u karijeri doći ili - neće doći. Kao dječaku mi je jedini cilj bio doći u Dinamo, pa sam iz Chromosa stigao u Maksimir s 11 godina. Onda mi je cilj bio jednom nastupiti za seniore Dinama, stiglo je i to. I tako sam išao korak po korak. Slično je i s trenerskim poslom, želim u Lokomotivi napraviti posao, pa vidjeti gdje će me to odvesti. Ako ostvarim željeni cilj, otvorit će mi se nova stepenica. Dinamo? Pa i treneri koji nisu veliki dinamovci žele voditi "modre", kako onda ne bih to želio i ja?

Kakva je situacija sa Sammirom?

- Sammir se polako sprema, on je stigao poslije mene, ali konkurirat će za Dinamo. Pričali smo, rekao sam mu svoja očekivanja, te mu objasnio da ako želi igrati i biti u konkurenciji mora biti spreman. I onda će biti koristan momčadi, a ne da dođe u situaciju pa da javnost priča kako je njegovo vrijeme prošlo. Svi znamo njegove kvalitete, ja sam s njime igrao, a kod njega vidim volju i želju. Radi kako treba, motiviran je i pomoći će nam u Maksimiru.

Utakmica 18. kola Prve HNL Hajduk-Lokomotiva

Tko su vaši trenerski uzori?

- Kroz karijeru me vodilo puno trenera, a moram izdvojiti rad Ricarda Gomesa koji me vodio u Monacu. On je sjajno psihološki držao momčad na okupu, kod njega su svi bili zadovoljni. Najmanje je pričao s igračima iz početnoj sastava jer su oni uvijek zadovoljni samim time što igraju redovito, no imao je sjajan odnos s igračima iz pričuve, onima na rubu prve momčadi. A oni su temelj momčadi, oni su najbitniji za atmosferu u svlačionici. I o tim sam odnosima od njega jako puno naučio.

Kao igrač ste bili klasični defenzivac, kakav ste kao trener?

- Volim se prilagođavati momčadi, mogu ja voljeti napadački stil igre, a što ako nemam takve igrače? Kao trener volim rizik, nemam problema sa situacijama u kojima moji braniči ili vezni igrači ostaju 'jedan na jedan'. Želim da igrači imaju samopouzdanja, neka probaju driblati, pa čak i ako im prije toga poneki dribling nije uspio. A ne da stalno odlažu loptu i boje se preuzeti odgovornost.

Poslije boda s Poljuda, za vas bi idealan scenarij bilo i nešto "utržiti" u Maksimiru...

- Sigurno da bih bio zadovoljan bodom, kako ne? To sam rekao i prije Poljuda, Dinamo i Hajduk su naši najveći klubovima, protiv njih pogotovo u gostima morate biti zadovoljni osvojenim bodom. A bod s Maksimira bi nam bio veliki poticaj za budućnost - završio je Leko.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 42
VIDEO

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna
'TOTALNO JE OPČINJENA'

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna

Jude Bellingham u vezi je s Nizozemkom Laurom Celijom Valk, objavio je The Sun. Ona zadnjih tjedana boravi u njegovu madridskom domu i mnogima se pohvalila o tome

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije

Petar Sučić razvselio je skupinu dječaka koji su igrali nogomet na zagrebačkoj Trešnjevci. Primijetili su ga dok je išao u trgovinu i pozvali ga na partiju nogometa, a on ih nije razočarao