Obavijesti

Sport

Komentari 16

Leverkusen kao Neverlusen: Tko je sve imao sezonu bez poraza? Nepobjedivi i Hajduk i Dinamo

Leverkusen kao Neverlusen: Tko je sve imao sezonu bez poraza? Nepobjedivi i Hajduk i Dinamo

U zadnjih gotovo pola stoljeća samo su četiri kluba iz liga "petice" uspjela završiti prvenstvo bez izgubljene utakmice. Što se hrvatskih tiče, tu su Hajduk i Dinamo. Bayer može potući sve rekorde

VIDEO

Bayer Leverkusen u četvrtak je nastavio sezonu iz snova u kojoj je prvi put postao njemački prvak. U prvoj utakmici polufinala Europske lige "apotekari" su svladali Romu na Olimpicu 2-0 i nadomak su mjesta u finalu 22. svibnja u Dublinu. Do kraja sezone očekuje ih i finale kupa 25. svibnja protiv Kaiserslauterna, koji se bori za ostanak u 2. Bundesligi, pa će i tu biti veliki favoriti. Momčad Xabija Alonsa nastavlja pohod na trostruku krunu.

Pokretanje videa...

Stanišić zalio Xabija pivom 00:22

Ali Bayer ima šansu podebljati ime u povijesnim knjigama. Odavno je srušio niz neporaženosti njemačkih klubova u svim natjecanjima koji je držao Bayern Hansija Flicka 2019. i 2020. (32 utakmice), Leverkusen je na 47! Do kraja sezone ima još pet utakmica, a ako uđe u finale EL-a, i šestu.

Bayer Leverkusen, kojem tepaju da je "Neverlusen" jer nikako da izgubi, srušio je rekord po broju utakmica bez poraza jednog kluba iz liga "petice" koji je držao Juventus s 43 utakmice od 2011. do 2012. Remi protiv West Hama u Europskoj ligi donio je i 44., a hrvatski reprezentativac Josip Stanišić golom za 1-1 nekoliko sekundi prije kraja spasio niz "apotekara" u Dortmundu.

Europa League - Semi Final - First Leg - AS Roma v Bayer Leverkusen

Gledajući samo najjače europske lige kroz zadnjih 136 godina, otkad je formirana engleska liga, Bayer Leverkusen može postati tek deseti klub koji je prvenstvo završio bez poraza i tek četvrti u 91 godinu.

Od početka 1990-ih to je uspjelo tek Milanu u Italiji u sezoni 1991/92., Arsenalovim "Invinciblesima" u Engleskoj 2003/04. i Juventusu u Italiji 2011/12., ali nitko nije imao takav niz kao Leverkusen u svim natjecanjima. Izguraju li do kraja 54 utakmice i uzmu još dva trofeja, to će doista biti podvig koji će teško itko ikad ponoviti.

firo : 14.04.2024, football, football, 1.Bundesliga, 1.Liga, season 2023/2024, Bayer 04 Leverkusen - SV Werder Bremen

Prvenstvene sezone bez poraza (pet najjačih liga)

  • 1888/89., Engleska: Preston North End (22 utakmice)
  • 1912/13., Italija: Pro Vercelli (21)
  • 1922/23., Italija: Genoa (28)
  • 1929/30., Španjolska: Athletic Bilbao (18, dupla kruna)
  • 1931/32., Španjolska: Real Madrid (18)
  • 1978/79., Italija: Perugia (30, bez titule!)
  • 1991/92., Italija: Milan (34)
  • 2003/04., Engleska: Arsenal (38)
  • 2011/12., Italija: Juventus (38)
  • 2023/24., Njemačka: Bayer Leverkusen (34)?

Nezaboravne sezone Hajduka i Dinama

Dva su najveća hrvatska kluba također imala ligašku sezonu bez poraza. Davne 1950. Hajduk je s generacijom Vladimira Beare, Bernarda Vukasa i Frane Matošića, pod trenerskom palicom Luke Kaliterne, bio prvak Jugoslavije s deset pobjeda i osam remija u 18 kola. Kasnije iste godine osnovana je njegova navijačka skupina Torcida.

Dinamo je otišao do kraja u HNL sezoni 2014/15. s 26 pobjeda i deset utakmica uz gol-razliku 85-21. Marko Pjaca bio je najbolji igrač sezone, Angelo Henriquez ostao gol kratak za najboljeg strijelca iza Andreja Kramarića iako je on usred sezone otišao iz Rijeke u Leicester. Na klupi je bio Zoran Mamić, koji je u zadnjem kolu demonstrativno otišao s klupe kad je Ognjen Vukojević na zazivanje publike dobio oproštajne minute. "Modri" su pritom osvojili i Kup.

Dinamo pobjedom Rijeke postao prva mom?ad u povijesti HNL-a završivši sezonu bez poraza
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 16

VIDEO

Dalić predstavio popis za Euro! 'Vlašić je bolje nego što je bio'
PUTNICI ZA NJEMAČKU

Dalić predstavio popis za Euro! 'Vlašić je bolje nego što je bio'

Na popisu Zlatka Dalića su i Baturina i dva Rijekina krila, a pretpozive su dobili dinamovac Petar Sučić, te Sigur, Marin Ljubičić, Matanović i Fruk, kao i golman Dominik Kotarski koji je imao sjajnu sezonu u PAOK-u

Mavrović za 24sata: Taj je sudac sramota za organizaciju! A Filip Hrgović pripada ovom društvu
ANALIZA MEČA ZA TITULU

Mavrović za 24sata: Taj je sudac sramota za organizaciju! A Filip Hrgović pripada ovom društvu

Kako bih ja bodovao? Usik je sigurno dobio dvije ili tri runde više, plus nokdaun u devetoj. I da je tada sudac malo drugačije reagirao, bio bi to kraj meča, rekao je Mavrović
Zekić je dobio otkaz u Osijeku
ČUDNA SITUACIJA

Zekić je dobio otkaz u Osijeku

Navodno mu je 'presudio' sportski direktor, Portugalac Jose Boto, koji tek s Osijekom treba napraviti rast kakav je imao u bivšim klubovima