Obavijesti

Sport

Komentari 16

Leverkusen kao Neverlusen: Tko je sve imao sezonu bez poraza? Nepobjedivi i Hajduk i Dinamo

Leverkusen kao Neverlusen: Tko je sve imao sezonu bez poraza? Nepobjedivi i Hajduk i Dinamo

U zadnjih gotovo pola stoljeća samo su četiri kluba iz liga "petice" uspjela završiti prvenstvo bez izgubljene utakmice. Što se hrvatskih tiče, tu su Hajduk i Dinamo. Bayer može potući sve rekorde

VIDEO

Bayer Leverkusen u četvrtak je nastavio sezonu iz snova u kojoj je prvi put postao njemački prvak. U prvoj utakmici polufinala Europske lige "apotekari" su svladali Romu na Olimpicu 2-0 i nadomak su mjesta u finalu 22. svibnja u Dublinu. Do kraja sezone očekuje ih i finale kupa 25. svibnja protiv Kaiserslauterna, koji se bori za ostanak u 2. Bundesligi, pa će i tu biti veliki favoriti. Momčad Xabija Alonsa nastavlja pohod na trostruku krunu.

Pokretanje videa...

Stanišić zalio Xabija pivom 00:22

Ali Bayer ima šansu podebljati ime u povijesnim knjigama. Odavno je srušio niz neporaženosti njemačkih klubova u svim natjecanjima koji je držao Bayern Hansija Flicka 2019. i 2020. (32 utakmice), Leverkusen je na 47! Do kraja sezone ima još pet utakmica, a ako uđe u finale EL-a, i šestu.

Bayer Leverkusen, kojem tepaju da je "Neverlusen" jer nikako da izgubi, srušio je rekord po broju utakmica bez poraza jednog kluba iz liga "petice" koji je držao Juventus s 43 utakmice od 2011. do 2012. Remi protiv West Hama u Europskoj ligi donio je i 44., a hrvatski reprezentativac Josip Stanišić golom za 1-1 nekoliko sekundi prije kraja spasio niz "apotekara" u Dortmundu.

Europa League - Semi Final - First Leg - AS Roma v Bayer Leverkusen

Gledajući samo najjače europske lige kroz zadnjih 136 godina, otkad je formirana engleska liga, Bayer Leverkusen može postati tek deseti klub koji je prvenstvo završio bez poraza i tek četvrti u 91 godinu.

Od početka 1990-ih to je uspjelo tek Milanu u Italiji u sezoni 1991/92., Arsenalovim "Invinciblesima" u Engleskoj 2003/04. i Juventusu u Italiji 2011/12., ali nitko nije imao takav niz kao Leverkusen u svim natjecanjima. Izguraju li do kraja 54 utakmice i uzmu još dva trofeja, to će doista biti podvig koji će teško itko ikad ponoviti.

firo : 14.04.2024, football, football, 1.Bundesliga, 1.Liga, season 2023/2024, Bayer 04 Leverkusen - SV Werder Bremen

Prvenstvene sezone bez poraza (pet najjačih liga)

  • 1888/89., Engleska: Preston North End (22 utakmice)
  • 1912/13., Italija: Pro Vercelli (21)
  • 1922/23., Italija: Genoa (28)
  • 1929/30., Španjolska: Athletic Bilbao (18, dupla kruna)
  • 1931/32., Španjolska: Real Madrid (18)
  • 1978/79., Italija: Perugia (30, bez titule!)
  • 1991/92., Italija: Milan (34)
  • 2003/04., Engleska: Arsenal (38)
  • 2011/12., Italija: Juventus (38)
  • 2023/24., Njemačka: Bayer Leverkusen (34)?

Nezaboravne sezone Hajduka i Dinama

Dva su najveća hrvatska kluba također imala ligašku sezonu bez poraza. Davne 1950. Hajduk je s generacijom Vladimira Beare, Bernarda Vukasa i Frane Matošića, pod trenerskom palicom Luke Kaliterne, bio prvak Jugoslavije s deset pobjeda i osam remija u 18 kola. Kasnije iste godine osnovana je njegova navijačka skupina Torcida.

Dinamo je otišao do kraja u HNL sezoni 2014/15. s 26 pobjeda i deset utakmica uz gol-razliku 85-21. Marko Pjaca bio je najbolji igrač sezone, Angelo Henriquez ostao gol kratak za najboljeg strijelca iza Andreja Kramarića iako je on usred sezone otišao iz Rijeke u Leicester. Na klupi je bio Zoran Mamić, koji je u zadnjem kolu demonstrativno otišao s klupe kad je Ognjen Vukojević na zazivanje publike dobio oproštajne minute. "Modri" su pritom osvojili i Kup.

Dinamo pobjedom Rijeke postao prva mom?ad u povijesti HNL-a završivši sezonu bez poraza
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Futsal Dinamo obranio naslov prvaka Hrvatske! Pred više od 5000 navijača dobili Omišane
DINAMO - OLMISSUM 3-1

Futsal Dinamo obranio naslov prvaka Hrvatske! Pred više od 5000 navijača dobili Omišane

Od prve minute nije bilo upitno tko će slaviti u Draženovom domu. Jako su dobro krenuli domaći i nastavili kroz cijeli susret, a Omišanima nisu uspjeli napraviti razliku s golmanom igračem

Marca: U Realu su preko noći promijenili odluku oko Modrića
ODLUKA ZA LUKU

Marca: U Realu su preko noći promijenili odluku oko Modrića

Hrvat je preuzeo svoju novu ulogu u momčadi, a ono što je pokazao je da u onim minutama koje ima, pa čak i kada je starter, nastavlja biti odlučujući, hvali Marca Modrića
Ivanković o Livaji na padelu i izletu igrača na Hvar: Morali su biti pametniji, pogriješili su...
TRENER HAJDUKA O AKTUALNOSTIMA

Ivanković o Livaji na padelu i izletu igrača na Hvar: Morali su biti pametniji, pogriješili su...

Livaja je i dalje ozlijeđen, Perišić će opet zaigrati u prvih 11, povratnik Melnjak mogao bi dobiti minutažu do kraja sezone, a Sahitiju je oko još bolno i propustit će Goricu. Odjidja? Najlakše sve prebaciti na mlade