Obavijesti

Sport

Komentari 7

Lino, evo ti igrača: Martinović bi trebao igrati već na Euru...

Napad naših juniora konstanta je koju vuče Martinović, momak kojeg je Gummersbachu uzeo ozbiljni bundesligaš Hannover i kojeg bi što prije trebao i Lino Červar

VIDEO

I kad nema njih 'staraca', mladi ozbiljno brinu o hrvatskom rukometu i njegovom održavanju u vrhu i tijekom ovih rukometno netipičnih ljetnih mjeseci. Generacija (1998.) koja je kao kadetska prije tri godine u Koprivnici zabila 38 golova u finalu EP-a, a izgubila jer je Francuska zabila 40, i koja je nagodinu u Gruziji propustila svjetsku broncu od Danske, lani kao juniorska u Sloveniji nije napravila ništa. Šesto mjesto u Europi bilo je ispod razine za kvalitetu ove generacije i pokazatelj da smo negdje griješili u koracima jer nije baš ni normalno ni ugodno da nas samo dvije godine kasnije ti isti Francuzi bez šale ostave na deset razlike. Eto, ni ovdje ne možemo bez njih.

SP u Španjolskoj Jaganjcu, Šarcu, Martinoviću i društvu posljednja je prilika da završe juniorski staž s 'nečim'. To nešto počelo se 'valjati' još kada je Davor Dominiković tesao njihove noge u Sesvetama i Delnicama, ali, ako ćemo pravo, onda kada je bez problema pao Brazil, onaj koji je strašne Portugalce s Gomesom, Fradeom i Silvom u prvom poluvremenu zaledio na -10. Pa je došla Mađarska s Matheom, opasni Bahrein, spomenuti Portugalci, pa ponešto ekshibicije s, doduše, oslabljenim Islandom (Einarsson, Gudmundsson, Sveinsson) i za prljavštine uvijek spremnim Tunisom s 'balićevskim' Darmoulom.

Tko su Dominikovićevi klinci?

Dominikovićevu mantru da je cilj primiti gol manje, a ne zabiti gol više za ozbiljno su, tako izgleda, shvatili tek u nokaut-fazi. Noge još nisu brze kako bi on htio, ali kad imaš visinu kakvu imamo mi s Vekićem i prijateljima, onda moraš biti malo strpljiviji nego inače. Doći će.

Srećom pa sve bolje to izgleda sa svakom utakmicom, dok je napad konstanta koju maestralno vuče Martinović, momak kojeg je Gummersbachu uzeo ozbiljan bundesligaš Hannover i kojeg bi što prije trebao i Lino Červar jer, vrlo je jednostavno, zašto gubiti vrijeme ako 'mali' već ima sve što treba, a tu pričamo o napadačko-obramenom paketu, da bude uz Stepančića već u Grazu.

Juniori grle svoga izbornika, Dominiković bez mrlje na SP-u
Juniori grle svoga izbornika, Dominiković bez mrlje na SP-u

Šarac mu je 'najbolji partner u zločinu', sezona u Celju bez većih problema vratila ga je na pravi put s kojeg ga je maknula ozljeda u Izviđaču i još kada malo bolje bude gledao prema crti i shvatio da ne mora sve sam raditi čim dobije loptu u ruke odnosno da ima drugih koji to mogu, dobit ćemo ono što čekamo još od Lackovića. Šutersku konstantu.

I onda kada Šarca ne ide kao protiv Tunisa, uđe Jaganjac i slomi ih s dva gola. S Vistoropom smo zaboravili na Bahtijarevića i Lučina, Špruk se trudi da isto bude i sa Strbadom, Račiću, Papiću i Miličeviću malo teže ide u istoj namjeri za Grahovca, ali primarno napadačkoj. Kod Milete se samo na tijelu vidi da je tri godine mlađi, a kod Ereša da ima neki razlog zašto ga je uzeo Füchse.

Mijenja se poredak

Taj silan potencijal svi oni tek moraju pretvoriti u kvalitetu od koje će sutra profitirati 'prava' reprezentacija, ali lijepo je vidjeti kroz njih da se i u hrvatskim klubovima nešto ozbiljno radi makar nemamo sve ono što imaju Francuzi, Nijemci ili Skandinavci. Sve je, u konačnici, u radu, manje u infrastrukturi koju bismo htjeli poput njih.

Ali, još nešto, samo su Francuska i Hrvatska ovdje u Španjolskoj među četiri od reprezentacija koje dominiraju svjetskim rukometom na seniorskoj razini i to nešto govori iako mi uvijek ne mislimo tako. Nema Španjolaca koji su kao domaćini ispali u osmini finala, kao i Nijemci, Šveđani... Slovenci kao aktualni europski prvaci naletjeli su na Portugalce s kojim ćemo se danas opet susreti u polufinalu i čiji seniori prije tri mjeseca u Guimaraesu uredno razbiju Mema, Remilija i društvo.

Novo je ime Egipat, a Hassan Moustafa jako želi (čitaj: suđenje) da njegovi prodrmaju svjetski rukomet. I jesu već jer kada razbiješ Šveđane s 10 razlike pa nemoćnima ostaviš i Francuze, onda si to već napravio. Samo što im je sve to moglo ovdje u Španjolskoj pasti vodu jer trebali su završiti svoju priču u osmini finala protiv Srbije. Čak ni Francuzima s povratnikom Prandijem neće sutra biti svejedno.

Hrvatska juniorska reprezentacija:

  • Golmani: Ivan Panjan (Sesvete), Ivan Ereš (Füchse Berlin)
  • Lijevi vanjski: Halil Jaganjac (Nexe), Dominik Novak (GRK Varaždin), Josip Šarac (Celje)
  • Srednji vanjski: Zvonimir Srna (Dubrovnik), Filip Vistorop (PPD Zagreb)
  • Desni vanjski: Josip Vekić (PPD Zagreb), Ivan Martinović (Hannover-Burgdorf)
  • Lijevo krilo: Karlo Godec (Dubrava), Tomislav Špruk (GRK Varaždin)
  • Desno krilo: Lovro Malec (Ivanić), Fran Mileta (Nexe), Filip Perić (Maksimir)
  • Pivot: Danijel Papić (Ribola Kaštela), Marko Račić (Dubrava), Adrian Miličević (Metalurg)

Polufinale nakon šest godina:

Hrvatski juniorski uzrasti polufinale svjetskog prvenstva nisu igrali od 2013. godine kada ih je vodio Slavko Goluža. Tada i šest godina ranije  pod Canjugom završili smo četvrti, a zadnje 'mlado' zlato uzeli smo prije osam godina kada je kadete predvodio Ante Kaleb.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'
VELIKI NAVIJAČ

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'

Popularni Robert Knjaz radio je emisiju za vrijeme svjetskog prvenstva u Japanu i Južnoj Koreji, a u jednom trenutku nabasao je na potencijalnog predsjednika Hajduka
Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'
IMALA JE 12 GODINA

Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'

Plakala sam tu noć, ali sljedeći sam dan prešla preko toga. Oni vjerojatno nisu odrasli oko ljudi koji se razlikuju od njih. Ne ljutim se zbog toga, rekla je mlada američka tenisačica