Sport

Komentari 39

Ljepša strana boćanja: Nitko kao tinejdžerske seke Bajrić

Ljepša strana boćanja: Nitko kao tinejdžerske seke Bajrić

DVOBOJ Najgore nam je kad moramo igrati jedna protiv druge. Tu sam uspješnija, ali zato što mi sestra Virginia pusti, kaže kroz smijeh Carrolina Bajrić, najbolja hrvatska boćarica

Brzinsko izbijanje, štafetno, krug, par... Ma odaberite bilo koju disciplinu i uvijek ćete dobiti dva imena - Carrolina (17) i Virginia Bajrić (18). Iako tinejdžerice, Riječanke su već potukle hrvatske državne rekorde.

- Sve je počelo slučajno. Predsjednik kluba Marijan Čančarević htio je sastaviti žensku ekipu i nedostajale su mu dvije igračice. Sestra i ja smo se bavile odbojkom, ali smo otišle na trening boćanja. Tako, iz znatiželje. I odmah se zaljubile u taj sport - počinje Carrolina.

Kako nisu mogle trenirati odbojku i boćanje istovremeno, morale su jednom sportu reći zbogom. Nisu puno dvojile.

Imena dobile po američkim državama


- Previše smo se zaljubile u boćanje, tako da nismo dugo birale - kaže Virginia.

Za neobična i lijepa imena zaslužna je mama Željka.

- Odabrala sam ih po američkim saveznim državama. Kad smo dobili treće dijete, već sam odlučila da će se zvati Lousiana, ali kako je muško, zove se Luis. Ima deset godina i sad će i on u boćanje - objašnjava nam simpatična majka Željka.

Ako mislite da je boćanje jeftin sport, varate se.

- Potreban vam je komplet od četiri boće, a on stoji oko 350 eura - kaže Carrolina.

Obje su učenice srednje ekonomske škole u Rijeci, smjer upravni referent. Carrolina je treći, Virginia četvrti razred. Njihov odabir sporta iznenadio je cijelo njihovo društvo.

- Prijatelji su nas u početku čudno gledali, kao ‘kakvo boćanje, pa nije to za cure”. No otkad su vidjeli da smo ozbiljne i da nam sjajno ide, ponosni su. Kad prošećemo Rijekom, ljudi dobacuju: ‘Ej, to su one sekice Bajrić koje jako dobro boćaju!’. Komentiraju, fotografiraju nas čak i kada ne znamo... - kaže Virginia.

Po prvu olimpijsku medalju

Braća Vitalij i Vladimir Kličko nikad nisu boksali međusobno, a sestre Williams tvrde da su takvi mečevi - najgori.

- Mi, baš kao Venus i Serena, ne volimo igrati jedna protiv druge. Uh, to je najgore. Često nas ždrijeb sastavi u polufinalu i onda jedna mora ispasti iz utrke za zlato. No mi gledamo na to s druge strane, barem će jedna u finale - kaže Carrolina, koja je u tim dvobojima ipak uspješnija.

- Imam više pobjeda. Ma sigurna sam da nas namjerno stave u polufinale kako ne bi obje u finale - smije se Carrolina.

Boćanje će se na Olimpijskim igrama naći 2024. godine. Tri su kandidata za domaćina, Los Angeles, Budimpešta i Pariz. No dva su kandidata za zlato, Carolina i Virginia.

- To nam je san, donijeti Hrvatskoj prvu olimpijsku medalju u boćanju. Nastavimo li ovako raditi, a u to ne sumnjajte, možemo do medalje.

U boćanju, možda niste znali, također postoje kartoni, žuti i crveni, koji se, većinom, dodjeljuju zbog psovki.

- Nismo nikada dobile karton. Uh, znamo se itekako naživcirati, kipiti od bijesa, svašta bismo rekle, ali uvijek se suzdržimo, pazimo da se to ne vidi - kažu Carrolina i Virginia.

Igrači Rijeke su najljepši

Treniraju dvaput na tjedan, a treninzi traju oko četiri sata. U slobodno vrijeme Carolina se bavi modelingom, Virginia trčanjem. Obje su zaljubljenice u nogomet, a navijaju za Rijeku.

- Hoće li Rijeka biti prvak? Pa, ako nas dvije dođemo bodriti, sigurne smo da hoće, ha, ha... Već se priprema fešta u Rijeci, a bit će još veća kad na proljeće pobijedimo Dinamo. Ma Rijeka ima bolje igrače. I bolje i ljepše. Igrači Rijeke su nam puno ljepši od Dinamovih - zaključuju sjajne sestre Bajrić.

I one su, danas, i bolje i ljepše od konkurencije... I spremaju se donijeti olimpijsko zlato.
 

Najčitaniji članci