Obavijesti

Sport

Komentari 290

Ljudi, evo me doma: Nikola Kalinić vratio se u Hajduk!

Ljudi, evo me doma: Nikola Kalinić vratio se u Hajduk!
8

Čekalo se da Kalinić večeras u Torinu odigra utakmicu, nakon koje je objavljen raskid ugovora s Veronom te da se Nikola nakon 13 godina vraća u Hajduk, kao najjače pojačanje u utrci za trofejima.

VIDEO

Nikola Kalinić vratio se u Hajduk! Kao što smo i najavljivali od početka prijelaznog roka, čekala se samo odluka Verone i utakmica s Juventusom, koju je morao odigrati zbog pet žutih kartona Simeonea. Večeras je obavio i taj zadatak, ušao pred kraj utakmice, nakon čega se oprostio s Veronom. Kalinić je sanjao povratak, Hajduk ga je željno iščekivao, i eto, dočekao!

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Nikola Kalinić vratio se u Hajduk: Igrao sam za velikane, ali ovo je poseban trenutak VIDEO
Hajduk razbio Goricu: Ferro zabio u debiju, Livaja odigrao još jednu čudesnu utakmicu!
Hajduk razbio Goricu: Ferro zabio u debiju, Livaja odigrao još jednu čudesnu utakmicu!

- Povratak u Hajduk poseban je trenutak u mom životu. Potpisivao sam ugovore s brojnim klubovima, velikim klubovima, igrao za njih, ali Hajduk je za sve nas koji smo odrasli ovdje najveći i za njega smo emotivno vezani. Ovo je mjesto gdje sam odrastao, mjesto na kojem sam stekao nogometnu afirmaciju, na koncu tu sam se rodio i tu su moji ljudi. Dat ću sve od sebe da zadržimo ovaj trenutak, da zajedno razveselimo sve koji dišu za Hajduk i što duže zadržimo ovaj trenutak i trenutnu emociju koja vlada oko kluba - poručio je Kalinić, koji će službeno biti predstavljen u utorak. Do tada je kao kulisa za fotografiju poslužio amfiteatar u Veroni.

- Svi vrlo dobro znamo o kakvom se ostvarenom nogometašu radi, igrao je za neke od najvećih svjetskih klubova u najjačim ligama na najvišem nivou nogometne kvalitete. Od prvog trenutka pregovora vidjela se njegova odlučnost i interes za povratkom, kao i želja da bude dio našeg projekta stvaranja jakog Hajduka. Nikola se sada vraća u svoj klub, vraća se prepun motivacije da nam pomogne u borbi za trofeje. To dovoljno govori o kakvoj se osobi radi jer je usprkos izdašnijim ponudama i mogućnosti da ostane u Italiji, odabrao povratak u svoj nogometni dom. Njegova pojava, osobnost te na koncu ono najbitnije, a to je nogometna kvaliteta, donijet će jako puno našoj momčadi. Ne samo u nogometnom smislu, nego i u smislu uzora, lidera i osobe koja će pomoći cijeloj ekipi da se digne na veću nogometnu razinu - ovako je sportski direktor Mindaugas Nikoličius opisao Hajdukovu devetku.

Nikola Kalinić

Nikola Kalinić nedavno je proslavio 34. rođendan a u bogatoj je karijeri osim za Hajduk igrao i za Pulu, Šibenik, Blackburn, Dnjipro, Fiorentinu, Milan, Atletico Madrid, Romu i Veronu, a nosio je i dres hrvatske reprezentacije u svim uzrasnim kategorijama. U dresu Hajduka Kalinić je odigrao 79 službenih utakmica i postigao 44 gola, dok je za seniorsku vrstu hrvatske reprezentacije odigrao 42 utakmice i zabio 15 golova. 

Nikola Kalinić stigao je u Hajduk kao desetogodišnjak i odmah upao u oko trenerima. Brzo je napredovao kroz sve kategorije jer se trenerima nametao čvrstoćom, ozbiljnošću i golovima. Kako u Hajduku, tako i u reprezentaciji, u kojoj je bio jednako učinkovit. Sa 17. godina debitirao je za prvu momčad Hajduka no vrlo brzo je postalo jasno da neće imati odgovarajuću minutažu, pa se odlučio prihvatiti odlazak na posudbu. Po šest mjeseci proveo je u Puli i Šibeniku, gdje je skupio prvoligaško iskustvo i po povratku u Hajduk čvrsto ugrabio mjesto u špici napada te postao najbolji strijelac momčadi. 

Split: Dinamo nakon izvo?enja jedanesteraca osvojio Kup Hrvatske

No rezultati Hajduka nisu bili na razini očekivanja a rupa u blagajni je bivala sve veća, pa je Kalinić zarana morao u inozemstvo. Hajduk je prihvatio ponudu Blackburn Roversa od 7.5 milijuna eura, što je u to vrijeme bio rekordan transfer u povijesti Hajduka. Kasnije je taj iznos umanjen za 500.000 eura zbog ranije naplate ugovora...

No izazovi Premiershipa bili su preveliki, vrlo brzo po Kalinićevom dolasku smijenjen je trener Sam Allardyce, Nikola je pao u drugi plan pa je morao tražiti novu sredinu jer se nije mirio s klupom. Prihvatio je ponudu Dnjipra u kome je proveo sljedeće četiri sezone i odveo ih do finala Europske lige 2015. godine koje su izgubili od Seville. Dobre igre i golovi lansirali su ga do novog transfera, Kalinić se preselio u Italiju i uspješno nastupao za Fiorentinu, no kad su oni zapali u financijske teškoće poslali su ga na posudbu u Milano, a potom i prodali Atletico Madridu. 

U tako velikim klubovima Kalinić je teško dolazio do prilika, no i u ograničenoj minutaži znao bi bljesnuti i zabiti pokoji gol, a osvojio je i svoj jedini trofej, Europski Superkup a Atleticom, nakon čega je poslan na novu posudbu u Romu gdje mu je konkurencija bio Edin Džeko. Na koncu ga je prije dvije godine kupila Verona, bio je najskuplji igrač u svlačionici, a sada se pred istek ugovora odlučio vratiti kući.

Iako je navršio 34 godine, Kalinić je zapravo u jako dobrom stanju, mimoišle su ga ozbiljnije ozljede, što mnogi pripisuju njegovom urednom obiteljskom životu i posebnoj prehrani zbog koje je prije desetak godina skinuo 6-7 kilograma. Kalinić je već desetak godina u braku s dugogodišnjom partnericom Vanjom s kojoj ima sina i kćer. U bogatoj karijeri igrao je u tri Lige petice, zabijao je u svim klubovima u kojima je nastupao, a za reprezentaciju odigrao 42 utakmice i zabio 15 golova. No, ta priča je završila na neslavan način. Na SP-u u Rusiji je odbio ući u igru u završnici utakmice protiv Nigerije pod izlikom da ga bole leđa. Izbornik Zlatko Dalić izbacio ga je iz reprezentacije. I time je završila njegova reprezentativna karijera.

Sada se vratio doma kako bi ispunio svoj najveći san. Naslov prvaka s Hajdukom. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 290
VIDEO

Futsal Dinamo obranio naslov prvaka Hrvatske! Pred više od 5000 navijača dobili Omišane
DINAMO - OLMISSUM 3-1

Futsal Dinamo obranio naslov prvaka Hrvatske! Pred više od 5000 navijača dobili Omišane

Od prve minute nije bilo upitno tko će slaviti u Draženovom domu. Jako su dobro krenuli domaći i nastavili kroz cijeli susret, a Omišanima nisu uspjeli napraviti razliku s golmanom igračem

Iza kulisa Hajdukove potrage za stručnjacima: Slaven Bilić otpao i Hrvat će biti sportski direktor!
BLIŽI SE KRAJ

Iza kulisa Hajdukove potrage za stručnjacima: Slaven Bilić otpao i Hrvat će biti sportski direktor!

Plus+ Početkom sljedećeg tjedna Hajduk bi trebao objaviti ime novog sportskog direktora, taj će čovjek imenovati i novog trenera, a tek potom kreće slaganje momčadi za sljedeću sezonu.
VIDEO Kaos ispred Draženova doma, stotinjak navijača ostalo pred dvoranom: 'Nema mjesta!'
OGROMAN INTERES

VIDEO Kaos ispred Draženova doma, stotinjak navijača ostalo pred dvoranom: 'Nema mjesta!'

Draženov dom bio je pun do zadnjeg sjedala, a dio navijača nije ušlo u dvoranu unatoč kupljenoj ulaznici. Pobunili su se ispred dvorane i tražili očitovanje organizatora