Obavijesti

Sport

Komentari 0

'Ma da liječnici nisu bili blizu Jay bi nam umro na rukama'

'Ma da liječnici nisu bili blizu Jay bi nam umro na rukama'
4

Defibrilator i liječnički tim moraju biti najviše 15 metara udaljeni od klupa tj. terena. U blizini moraju biti i ortopedski kirurzi. U NHL to su već godinama standardi koji se poštuju i spašavaju živote sportaša

VIDEO

Hokejaš St. Louis Bluesa Jay Bouwmeester (36) uspješno se oporavlja od srčanog udara koji je u srijedu pretrpio na NHL gostovanju kod Anaheima, rekao je njegov suigrač Alex Pietrangelo.

- Dopustili nam da ga na nekoliko minuta kontaktiramo preko FaceTimea. Jay je svjestan i u sjajnom raspoloženju. U svom klasičnom stilu sve je bacio na šalu premda ga još čeka niz pretraga i do daljnjega ostaje u Anaheimu u bolnici, ali... Sada sve izgleda dobro premda smo svi zajedno doživjeli strahoviti šok - rekao je Pietrangelo na press-konferenciji koju su Blues održali u Las Vegasu. 

Bouwmeester se srušio klupi nakon samo pet minuta provedenih u igri. Rezultat je bio 1-1, rana faza utakmice (gotovo 8 minuta do kraja prve trećine), a hokejaš je kolabirao i ostao nepomično ležati. U kritičnoj, po život opasnoj situaciji, ključna je bila najbrža moguća medicinska pomoć koja mu je trenutačno ukazana. 

Nismo u mogućnosti objaviti vezani videozapis zbog ograničenja vezanih uz prava emitiranja na internetu. Video možete pogledati OVDJE

- Svi smo još uvijek u šoku, nije lako svjedočiti tome kako ti se prijatelj, netko koga znaš godinama i godinama provodiš svaki dan s njima bori za život, ali brzina i način na koji mu je ukazana pomoć dokaz su veličine NHL-a i Udruge igrača ove lige koji su prije puno godina radeći zajedno donijeli pravila o tome kako se najbolje brinuti za sportaše - rekao je generalni menadžer St. Louisa Doug Armstrong

- Defibrilator i liječnički tim moraju biti 15 ili manje metara udaljeni od klupa tj. terena, a najdalje mjesto na koje se klupski liječnici obiju momčadi smiju udaljiti su svlačionice. U blizini moraju biti i ortopedski kirurzi. Dugo već NHL ima te vrhunske i rigorozne standarde koji, eto, spašavaju živote. Jer ne samo da poštujemo vlastite odluke nego angažiramo i najbolje moguće medicinske eksperte - objasnio je Armstrong.

Šok u NHL-u: Hokejaš usred utakmice pretrpio srčani udar
Šok u NHL-u: Hokejaš usred utakmice pretrpio srčani udar

Zadnji NHL igrač kojem je ukazivana slična hitna liječnička pomoć bio je napadač Dallasa Rich Peverley koji je također kolabirao zbog srčane aritmije, a sličnu epizodu imao je i igrač Detroita Jiri Fischer još 2005. 

- Bio sam na toj utakmici 2005., a način na koji je ukazana pomoć Fischeru pa onda Peverlyju i sada Bouwmeesteru pokazuje koliko smo napredovali kao liga i sport uopće. To su ljudi kojima su obveznim visokim standardima spašeni životi! Nečiji očevi, sinovi, braća, muževi... Spriječena je tragedija, oni su sa svojim najmilijima i žive sretne živote - rekao je generalni menadžer Edmonton Oilersa, Ken Holland.

NHL: St. Louis Blues at Anaheim Ducks

Jay Bouwmeester je Kanađanin i veteran NHL lige u kojoj igra još od 2002. kada su ga kao treći izbor angažirali Florida Panthersi. Sedam godina kasnije otišao je u Calgary Flames, a u St. Louisu je već osam sezona. Olimpijski je pobjednik (Sochi 2014.) i dvostruki svjetski prvak s Kanadom. 

Dva puta je bio izabran na NHL All Star, a redovito je bio među igračima sa najvećom minutažom na ledu i poznat po fantastičnoj kondiciji, izdržljivosti i dugovječnosti u najjačoj hokejaškog ligi na planeti. 

Utakmica Anaheima i St. Louisa bit će naknadno nastavljena tj. odigrana od početka, svih 60 minuta, a počet će od rezultata 1-1.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening
NEPOZNATO O TRENERU RIJEKE

Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening

Plus+ Željko Sopić, trener Rijeke, prisjetio se dana u lokosima, koji mu stoje na putu do naslova: Taj trening išli smo kao "zemlja - zrak", kao da sutra ne postoji. A nitko ne zna da smo cijelu noć bili vani