Obavijesti

Sport

Komentari 3

Manijak joj se prišuljao i zario nož u leđa: Umro čovjek koji je uništio karijeru Monice Seles

Manijak joj se prišuljao i zario nož u leđa: Umro čovjek koji je uništio karijeru Monice Seles
4

Napad velikim kuhinjskim nožem na teniskom meču zgrozio je svijet sporta te 1993. Günther Parche zbog psihičke neubrojivosti nije za to kazneno odgovarao. Preminuo je u domu za starije

VIDEO

Günther Parche, poremećeni Nijemac koji je 30. travnja 1993. napao tadašnju prvu tenisačicu svijeta Monicu Seles (49), preminuo je u 69. godini prošloga kolovoza, objavio je u petak njemački medij Die Welt.

Parche je zadnjih 14 godina života bio sam u sobi u domu za starije i nemoćne. Zadnja četiri tjedna samo je ležao dok jedne noći nije mirno preminuo u snu. Bio je na odjelu palijativne skrbi, javlja njemački medij.

Njegov atentat usred teniskog meča u Hamburgu te 1993. šokirao je svijet. Utrčao je na teren i velikim kuhinjskim nožem ubo Mađaricu rođenu u Novom Sadu, koja je do 1994. nastupala za Jugoslaviju, a potom za Sjedinjene Države.

Video bi neke mogao uznemiriti:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Napadača su odmah svladali, a ubod dubine četiri centimetra nazubljenim nožem za skidanje mesa s kostiju ozlijedio je mišiće i tkivo oko lijeve ramene lopatice tenisačice.

Do tog trenutka ona je dominirala ženskim tenisom. U dvije godine osvojila je 22 turnira, od čega sedam Grand Slamova i često u finalima pobjeđivala Steffi Graf, tada prvu tenisačicu svijeta.

Parche je tada bio 38-godišnji nezaposleni Nijemac, opsjednut Steffi Graf. Nije mogao podnositi da Selesova grabi prema broju jedan i počeo ju je pratiti. Kad je Monika u Berlinu srušila Graf s prvog mjesta, Parche je potpuno poludio i odlučio Moniku Seles izbaciti iz igre bez obzira na rizik.

Više nije htjela ići u Njemačku

Oporavila se za nekoliko tjedana, ali napad je na njoj ostavio velike psihičke ožiljke. Profesionalnom tenisu nije se vratila čak dvije i pol godine.

- Nevjerojatno je da me taj čovjek ozlijedio s namjerom, a za to nije dobio nikakvu kaznu. Jednostavno, ne želim više ići u Njemačku, tamo se ne osjećam ugodno, sve me podsjeća na taj dan - govorila je Monika.

Sud je utvrdio da Parche ima "jako abnormalnu strukturu ličnosti" i smanjenu sposobnost kontrole pa ga je, nakon šest mjeseci pritvora, osudio na dvije godine uvjetno zbog nanošenja teške tjelesne ozljede.

Seles se vratila tenisu i igrala sjajno, ali više nikad nije došla na prvo mjesto WTA ljestvice. Blistavu je karijeru okončala 2003. s 53 osvojena turnira i devet Grand Slam naslova. Danas živi na Floridi i drži motivacijske govore o poremećaju u prehrani, ujedno i pomaže psima. Godine 2014. udala se za milijardera Toma Golisana (81).

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10  mil. €
ZANIMLJIV PLAN

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10 mil. €

Plus+ Dinamo je već krenuo u priču oko zadržavanja mladog nogometaša na novoj posudbi, a Vidović se dobro razvija u Maksimiru, uspješno snalazi i kao 'wing-back'. I svi ga žele i dalje u momčadi...
Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković
JAKIR U 'WIN WIN' SITUACIJI

Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković

Osvoji li Rijeka naslov prvaka, Sergej Jakirović ima pravo na medalju. Damir Mišković je vrlo korektan i sigurno će ga upisati ako Jakirović smatra da i on ima zasluga u šampionskom pohodu