Obavijesti

Sport

Komentari 12

Gasol uoči Hrvata: Treba mi pomoć da zaustavim Tomića

Gasol uoči Hrvata: Treba mi pomoć da zaustavim Tomića
1

Španjolci se baziraju na obrani i brzoj tranziciji u kojoj dominiraju Rubio i Rodriguez. Hrvatska reprezentacija će ih stoga danas pokušati svesti na kontroliranu košarku

VIDEO

Španjolska košarkaška reprezentacija postala je sinonim za uspjeh posljednjih godina, pa ne čudi da na ovaj Eurobasket dolaze kao dvostruki uzastopni prvaci Europe. Premda su im nastup u Sloveniji otkazivali redom Pau Gasol, Navarro, Ibaka, Reyes i Mirotić, Španjolci su i dalje po mišljenju mnogih prvi favoriti natjecanja što jasno pokazuje kolika se tamo kvaliteta akumulirala. 

U pripremama je Španjolska slavila u svih osam ogleda i osim što su se napunili samopouzdanjem pokazali su i da su dostigli željenu formu i uigrali sve željene kombinacije. No sada to pada u vodu i kreću prave stvari čega je svjestan i najbolji igrač momčadi Marc Gasol:

- Čekali smo cijelo ljeto da počne prvenstvo i sada smo tu i moramo biti maksimalno fokusirani. Sve što smo dosad radili pada u vodu ne budemo li ovdje pobjeđivali. Na ovakvim natjecanjima prva utakmica je često najopasnija i jako je bitno da protiv Hrvatske startamo pobjedom.

Gasola danas čeka vrlo težak posao u obrani jer će se sudarati s Antom Tomićem kojega itekako respektira:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Sjajan je igrač i puno puta sam ga gledao jer igra za moju Barcelonu. Posjeduje jako puno poteza pod košem i trebat će mi pomoć cijele momčadi da ga zaustavimo.

Što se igre Španjolaca tiče Gasol tvrdi da se godinama ništa ne mijenja i to im je najveća prednost:

- Znamo da se moramo prije svega kvalitetno braniti. Iz te obrane koristimo svoju brzinu i talent i tranzicijom lomimo protivnike. Napad nam nikad nije bio problem jer talentiranih igrača imamo i previše.

Španjolcima će najslabija karika, osim manjka igrača pod košem, po mnogima biti izbornik Orenga kojem je ovo prvo ovakvo natjecanje. No prema pripremama vidjelo se da vrlo dobro vodi utakmice, te studiozno proučava protivnike, pa tako i Hrvatsku:

- Prva utakmica je uvijek jako teška, a posebno protiv Hrvatske koja ima odlične igrače i u vanjskoj i u unutarnjoj liniji. Njihove rezultate na pripremama ne uzimam kao relevantne jer su po meni dosta toga skrivali i vrijede puno više od onog što smo vidjeli.

Što se tiče toliko najavljivanog okršaja Gasol-Tomić Orenga uopće nema dvojbe oko toga tko će uzeti prevlast:

- Tko god da ide na Marca Gasola ja ću uvijek tvrditi da nema šanse. Gasol će uvijek dominirati visinom, snagom, inteligencijom na parketu. Oko toga nema dvojbe.

Nema dvojbe ni oko toga da je Hrvatska tijekom priprema potpuno podbacila. Velika očekivanja godinama se lijepe za košarku, a razočaranja dolaze bez iznimke. Ovoga ljeta odigrali smo možda najgore pripremne susrete ikad i reprezentacija se sramotila gdje god je došla od Strasbourga do Istanbula. Repeša je stalno naglašavao da se nešto sakriva i da će prave stvari uigrati u posljednjem tjednu u Crikvenici. Je li mu to uspjelo pokazat će tek današnji susret, a prvi centar reprezentacije, Ante Tomić, vjeruje da će pravo lice pokazati tek danas:

- Mene pripremne utakmice nisu destabilizirale, niti sam bio preoptimističan u periodima kada smo igrali dobro. Crikvenica nam je dobro došla, radili smo neke stvari u obrani i to bi trebalo biti bolje.

Obrana je bila rak rana Hrvatske na pripremama što čudi jer se zna da sve Repešine momčadi kreću baš od tog segmenta igre. Na čemu se radilo u Crikvenici govori ponovo Tomić:

- Treba krenuti od obrane "1 na 1", podići individualnu obranu, tu unijeti maksimum, a tek onda gledati kako nekome pomoći, kako rotirati.

Tu su nastajali najveći problemi Hrvatske u pripremama jer bi jednim ulaskom i jednom obrambenom rotacijom cijela obrana pala u vodu i redovito bi protivnici ostajali sami na šutu za tri poena. Tako su se i dogodile katastrofe u pripremama, a pogubno bi bilo da tako igraju i danas protiv Španjolske. Međutim Tomić ima recept za košarkaše koje mahom poznaje iz ACB lige:

- To je otprilike Realova igra, s tim da se malo više gleda Marca Gasola, on drži kompletnu unutarnju igru. Naravno imaju oni i svojih mana. Recimo trebalo bi ih uvesti u kontroliranu igru, ne dopustiti im da trče po parketu. Spriječiti trku mora biti prva zadaća kada se igra protiv njih. Ako se Rubija i Rodrigueza svede na igru "pet na pet", ako se uđe čvršće, onda je s njima lakše igrati.

Iz ovoga se očito može iščitati koji je plan Repeše za današnji susret i sigurno je da nećemo gledati jurnjavu, nego klasičnu Repešinu "kontroliranu" utakmicu u kojoj ne bi smjelo biti puno poena. S obzirom da obje momčadi najviše gledaju na obranu za očekivati je tvrd susret. Po mnogima je najveći problem Hrvatske ovog ljeta bio obrana protivničkih centara, a s obzirom na to da Španjolska tu dolazi s NBA igračima Claverom i Gasolom, jasno je da se postavlja pitanje kako to braniti. No Tomić nema briga:

- Iako se po svim medijima ističe da smo mekani u branjenju protivničkih centara ja na to ne gledam tako. Može nam se dogoditi da nam oni zabiju koš, ali zabit ćemo i mi njima na drugoj strani. Ne vidim to kao problem u našoj igri.

Problem će naravno biti već opjevani izostanak Marka Tomasa, no nekako kao da su se svi već naviknuli na to da njega nema na velikim natjecanjima:

- Šok je bio velik, no sada se na to nema smisla vraćati. Koga nema bez njega se mora i mi jedva čekamo početak turnira i okršaj sa Španjolskom - kazao je izbornik Repeša.

Povijest međusobnih dvoboja ukazuje da se uvijek igralo tvrdo i da je uvijek bilo neizvjesno, premda je kvaliteta redovito bila na strani Španjolske. Posljednji susret na Eurobasketu igrali smo u Sevilli kada smo svladali Španjolsku u gostima. Može li se nešto slično ponoviti i danas teško je reći, ali uz sve izostanke koje imaju Španjolci šansa će teško ikad biti veća.

Tekst preuzet sa dvoznak.com - adrese za pametno klađenje

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10  mil. €
ZANIMLJIV PLAN

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10 mil. €

Plus+ Dinamo je već krenuo u priču oko zadržavanja mladog nogometaša na novoj posudbi, a Vidović se dobro razvija u Maksimiru, uspješno snalazi i kao 'wing-back'. I svi ga žele i dalje u momčadi...
Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'
PIŠU ŠPANJOLCI

Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'

Za Madriđane je neprecizan bio Luka Modrić, dok je sjajni vratar Reala Lunjin obranio udarce Bernarda Silve i Matea Kovačića