Sport

Komentari 26

Medićev show: Na teren istrče uz govor pape Ivana Pavla II.

Medićev show: Na teren istrče uz govor pape Ivana Pavla II.

MEDIĆIZAM Gazda NK Zagreba uoči utakmica u 3. ligi na razglasu pušta govor Ivana Pavla II. iz Jeruzalema. I protiv Dubrave u derbiju 3. lige s razglasa sz puštali Papin govor. Nije pomoglo, izgubili su 0-1

Stadion u Veslačkoj ulici, na kojem igra NK Zagreb. Treća liga. Nekoliko minuta do početka utakmice. Iz zvučnika trešte Ivo Robić i “Najljepši je Zagreb grad”, “Suza za zagorske brege”... A onda odjednom - šok! Glazbe više nema, čuje se samo govor. I to ne bilo koga nego pape Ivana Pavla II. Govor traje malo više od tri minute...

Pogledajte video

- Dobar dan, poštovani gledatelji, i dobro došli na susret 24. kola 3. HNL Zapad - izrecitirao je službeni spiker.

Odmah potom, dok su igrači izlazili na teren - počinje Papa. Zagrebov gazda Dražen Medić, kažu, inzisitrao je da prije utakmica nekoć slavnog nogometnoga kluba, koji je bio prvak Hrvatske 2002., i našem nogometu dao veličine poput Ivice Olića ili Marija Mandžukića, puštaju govore Hrvatima omiljenog Svetog Oca.

Sanirao je dugove

Nekad su im protivnici bili Hajduk, Dinamo, Rijeka ili Osijek, koje su znali bez problema pobjeđivati, a danas su to Vrapče, Trnje, Špansko, Maksimir u trećoj ligi.

I imaju velikih problema. Uz NK Zagreb vežu se mnoga imena, a najpoznatiji je sigurno Dražan Jerković. Legendarnom centarforu Zagreb je bio smisao života, a bio je toliko privržen klubu da je prodao stan u elitnom dijelu Zagreba (Ksaver) i kupio u Veslačkoj ulici.

- Izuzmemo li dva državna kluba (Croatia i Hajduk), početkom ‘90-ih bili smo najbolji hrvatski klub - rekao je jednom Ante Vrdoljak, koji je predsjednik Zagreba postao još 1983.

Dražen Medić klub je preuzeo 2004. i sanirao dugove od 96 milijuna kuna. Otkad mu je HNS uskratio vođenje prve momčadi, Medić je u Sarajevu pohađao trenersku školu i ishodio potrebnu licenciju te je danas licencirani trener.

A Zagreb je u posljednjih 20-ak godina proživio čuda. Lijepe trenutke, kad se slavio naslov, ali i one ružne, kad je, primjerice, 2016. zadnji put zaigrao u prvoligaškom društvu i ispao u drugu ligu.

Bili jednom prvoligaši

A kad sve krene loše - kaže narodna mudrost - ne staje. Tako su im odmah nakon ispadanja u drugu ligu lopovi provalili u klupske prostorije u Veslačkoj i ukrali višenamjensku kosilicu.

Krađa je samo epilog jedne otužne sezone u kojoj je Zagreb bio česta meta sudačkih pogrešaka, a i sami nogometaši pridonijeli su ispadanju.

Jučer, daleko od medijskih reflektora, Zagreb je igrao kvartovski trećeligaški derbi protiv Dubrave. I izgubio 0-1. Nekada dva prvoligaša, koji se mogu pohvaliti da su pobjeđivali Dinamo, igraju pred 70 ljudi.

2008. U travnju 2008. Zagreb je dotadašnji plavi zamijenio crvenim grbom. Osmislio ga je Davor Šunk, a ideju je dobio iz povijesnoga grba grada Zagreba s crkve svetog Marka.

2014. Preuzeo sam odgovornost i sjeo na klupu. Bilo je to nužno zlo. Dugo pratim koliko se provode trenerove ideje, a kod nas se zadnjih pet godina nisu provodile - rekao je tad Medić.

2016. U svibnju 2016. Zagreb je odigrao posljednju utakmicu u prvoligaškom društvu. Protivnik je bio Hajduk, koji je u Kranjčevićevoj slavio 3-2. Na stadionu je bio 941 gledatelj.

2016. NK Zagreb najprije je ispao u drugu ligu, a potom su im lopovi provalili u klupske prostorije u Veslačkoj ulici i ukrali višenamjenski traktor kojim su kosili travu.

Najčitaniji članci