Obavijesti

Sport

Komentari 12

Messi u Juveu, Raketin ritual... 22 priče berlinskog finala LP-a

Messi u Juveu, Raketin ritual... 22 priče berlinskog finala LP-a
4

Navijače Barcelone nazivaju “stražnjice” jer bi im se na starom stadionu, kad biste gledali s ceste, vidjele stražnjice. Juventus? Slova "j" nema u talijanskoj abecedi...

VIDEO

Stara dama i klub za koji navijaju “stražnjice” dočekali su veliki obračun. Juventus i Barcelona stigli su u Berlin uz cijeli niz zanimljivih priča izvan samog nogometnog terena.

Primjerice, navijače Barcelone nazivaju “stražnjice” jer bi im se na starom stadionu, kad biste gledali s ceste, vidjele isključivo stražnjice. Na berlinskom Olimpijskom stadionu večeras (20.45 sati, HTV2) bit će ih najmanje 30.000. 

Bizarnost je vezana i uz ime Juventus. Naime, slovo “J” uopće ne postoji u talijanskoj abecedi, ime su uzeli iz latinskog i ono znači “mladost ili omladinac”. Originalni dres kluba iz Torina bio je ružičasti, a crno-bijeli počeli su nositi po uzoru na engleski Notts County. 

Juve je izgubio zadnja tri finala Lige (kupa) prvaka koja je igrao, a Barcelona dobila tri u nizu. Patrice Evra postat će prvi igrač nakon Clarencea Seedorfa koji je igrao tri finala Lige prvaka s različitim momčadima (Monaco, Manchester United, Juventus).

Barcelona:

  • Ter Stegen - Njemački golman proslavio se tako što je 2012. u prijateljskoj utakmici obranio penal - Leu Messiju.
  • Dani Alves - Brazilcu je, uz nogomet, velika strast i moda. Često nasmije navijače svojim frizurama, a i odabir odijela mu je takav da su ga engleski mediji usporedili s cirkusantom koji ide na plažu.
  • Pique - Supruga Shakira i on rođeni su 2. veljače uz 10 godina razlike, a Gerard se okušao i u posuđivanju glasova za animirane filmove.
  • Mascherano - Da se njegov slučaj dogodio kod nas, izbio bi skandal. Naime, debitirao je za Argentinu bez odigrane minute u klubu...
  • Jordi Alba - Ako ga želite dovesti, morate Barci platiti 150 milijuna eura. Tolika je odštetna klauzula u njegovu ugovoru.
  • Busquets - Za njega vrijedi sintagma: "Dijete Barcelone". Otac Carles bio je rezervni golman Barce kroz devedesete godine.
  • Rakitić - Uoči utakmice uvijek radi istu stvar. To je otkrio prije utakmice s Bugarima. - Uvijek prvo bandažiram lijevu nogu, uvijek prvo ide lijeva čarapa, pa lijeva kopačka. Kad izađem na travnjak, uvijek je prvi korak desnom nogom, a zatim se prekrižim - rekao je naš veznjak. To je ritual koji Raketa koristi godinama, donosi mu sreću, pa će je valjda donijeti i večeras. Ovo mu je najveća utakmica u karijeri.
  • Iniesta - Komentatori vole onu usporedbu s vinom, što stariji, to bolji. Za njega to dodatno vrijedi jer je u slobodno vrijeme vinar i prodaje svoje vino.
  • Messi - Jedna od prvih majstorskih utakmica koje je odigrao u dresu Barcelone bila je prijateljska protiv Juventusa 2005. godine. Trener crno-bijelih tad je bio Fabio Capello, koji je nedavno otkrio da je odmah po završetku susreta pitao Franka Rijkaarda, tadašnjeg trenera Barcelone, koliko traži za “maloga”. No Rijkaard se samo nasmijao na tu ponudu Juventusa, Messi je ostao i ispisuje povijest u dresu Barcelone. 
  • Suarez - To što neće igrati protiv Chiellinija ne znači da neće dočekati ljutog rivala u finalu. S druge strane bit će Patrice Evra, igrač kojeg je rasistički vrijeđao dok su nosili dresove Liverpoola i Manchester Uniteda. Suarez se pravdao da riječ "negro" ne znači isto na španjolskom i engleskom.
  • Neymar - Kao dječak išao je u crkvu u Sao Vicenteu i obećao da će donirati 10 posto prihoda kad odraste. Crkvi sad donira 130 tisuća kuna tjedno.

Juventus:

  • Buffon - Malo je reći da stiže iz sportske obitelji. Majka je bila diskašica, otac dizač utega, a sestre odbojkašice.
  • Lichsteiner - Iako ga zovu i Forrest Gump, Stephan je jedan od pametnijih sportaša. Nudila mu se velika karijera u poslovnom svijetu i tvrtki Credit Suisse, ali odlučio se baviti nogometom.
  • Barzagli - Ako igrač kojeg zovu Zid bude najbolji u finalu, budite sigurni da ćemo staviti naslov "Juveov Berlinski zid".
  • Bonucci - Stoper nije najbolja meta za pljačkaše. Jedan mu je pokušao ukrasti sat, pa je dobio batine i jedva je pobjegao ljutitom Leonardu.
  • Evra - Mama i tata jako se vole. Ne znamo drugačije objasniti to što je Patrice Evra jedan od 25 djece u obitelji...
  • Pogba - Jedan od trojice Pogbi rođenih 15. ožujka 1993. godine. Brat Florentin igra za St. Etienne, a brat Matthias za Crawley Town.
  • Pirlo - Vezni igrač postao je zaštitni znak talijanskog nogometa, ali tko zna bi li došao do tog statusa kroz desetogodišnju karijeru u dresu Milana da nije bilo Dražena Brnčića. Inter je, naime, uz 17 milijuna eura, od gradskog rivala tražio da mu da i bivšeg člana Segeste i Dinama. Ostatak je poznat, Pirlo je osvojio sve što se osvojiti dalo, a Brnčić nije ni zaigrao za Inter u dvije sezone, koliko je nosio crno-plavi dres.
  • Marchisio - Ne čudi njegova izdržljivost. U mladosti je trenirao trčanje na srednje pruge, a bio je i talentirani skijaš, no presudila je ljubav prema Juventusu i nogometu.
  • Vidal - Na sajmu tetovaža u berlinskom finalu Arturo će imati podosta eksponata. Uz plemenske simbole i zvjezdice, ima i crtež Spidermana na desnoj ruci. Na desnoj strani trbuha tetovirao je jahača na konju, iako priznaje da ne voli jahanje, nego su mu konji drage životinje. 
  • Tevez - Lice s ožiljkom igra fantastičnu sezonu. Carlos se nikad nije sramio opeklina trećeg stupnja, koje se protežu od desnog uha do prsiju, a zadobio ih je još kao dječak, zbog čega je proveo dva mjeseca na intenzivnoj njezi. Tevez se nije podvrgnuo estetskoj operaciji jer tvrdi da su ožiljci dio njega. No prezime nije. Naime, Carlos se preziva Martinez, a Tevez je postao kako bi kao dječak nekažnjeno mogao prijeći iz All Boysa u Boca Juniorse.
  • Morata - Španjolski napadač na glasu je kao zavodnik, pa ne čudi da je u vezi s Marijom Pombo, lijepom španjolskom manekenkom.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

VIDEO Lokomotiva - Rijeka 3-1: Kiks Riječana u borbi za naslov! Dinamo ostaje na vrhu HNL-a
VELIKO SLAVLJE 'LOKOSA'

VIDEO Lokomotiva - Rijeka 3-1: Kiks Riječana u borbi za naslov! Dinamo ostaje na vrhu HNL-a

Sve što je Rijeka trebala je ne izgubiti u Kranjčevićevoj pa veliki iskorak ka naslovu tražiti u derbiju s Dinamom. No, Riječani su na teškom gostovanju posrnuli. Mudražija i Šotiček pogurali su 'modre' prema tituli

VIDEO Čudesni Gvardiol je opet zabio! Vodi City prema naslovu
POGLEDAJTE GOL

VIDEO Čudesni Gvardiol je opet zabio! Vodi City prema naslovu

'Građani' vode žestoku bitku za naslov s Arsenalom, koji je u velikom londonskom derbiju pobijedio Tottenham 3-2. Manchester ima i utakmicu manje. Ako ju pobijedi, bit će usamljen na vrhu Premier lige
ANKETA Tko će biti prvak HNL-a? Evo što treba Rijeci i Dinamu u derbiju da bi osvojili naslov
ŠTO VI MISLITE?

ANKETA Tko će biti prvak HNL-a? Evo što treba Rijeci i Dinamu u derbiju da bi osvojili naslov

Sudar odluke mogao bi se dogoditi, i vjerojatno će to zaista i biti, međusobni derbi na Rujevici za točno tjedan dana. Rijeka dočekuje Dinamo u izravnom okršaju