Obavijesti

Sport

Komentari 89

Modra petorica veličanstvenih: Oršić prvo ime europske sezone, Livaković oduševio obranama...

Modra petorica veličanstvenih: Oršić prvo ime europske sezone, Livaković oduševio obranama...
6

Da, u Dinamu je ove sezone bilo nekoliko raspoloženih pojedinaca, sjajne role odigrali su Lauritsen, Majer i Ivanušec, ali ovog rezultata ne bi bilo bez petorice najboljih igrača zagrebačkog kluba...

VIDEO

Dinamo se porazom (2-1) od Villarreala oprostio od još jedne europske sezone. Zagrepčani su ove godine opet pisali povijest, odradili fantastičnu europsku sezonu, na putu prema četvrtfinalu Europske lige rušili i ozbiljne momčadi poput Feyenoorda, CSKA Moskve, Wolfsbergera, Krasnodara, Tottenhama... 

Pokretanje videa...

Boysi navijaju usred Vila-reala 01:14

Hrvatski prvak je odradio 15 europskih utakmica, tu upisao devet pobjeda (jednu poslije penala), dva remija i četiri poraza. Dinamo je gubio tek od Ferencvarosa, Tottenhama i dvaput od Villarreala. Zoran Mamić i Damir Krznar mogu biti zadovoljni predstavama svih svojih igrača, ali petorica su i ove europske sezone napravili korak više u odnosu na ostale. Pogledajmo koja su pet igrača obilježila Dinamu europsku godinu...

1. Mislav Oršić

Protiv Tottenhama ušao u legendu

Najbolji strijelac Dinama ove sezone skupio je svih 15 europskih nastupa, na terenu proveo 1224 minute. I briljirao gotovo u svakom susretu. Hrvatski reprezentativac zabio je šest golova (tri Tottenhamu, po jedan CSKA Moskvi, Krasnodar i Villarrealu), a protiv Krasnodara je u Rusiji upisao i dvije asistencije. Mislav Oršić je prvo ime Dinamove europske sezone, a s 18 golova postao je najuspješniji strijelac Dinama u europskoj povijesti.

Europa League - Quarter Final Second Leg - Villarreal v GNK Dinamo Zagreb

Naravno, svi će zauvijek pamtiti "Oršićevo rušenje Tottenhama", utakmicu kojom je "plavi 99" ušao u Dinamovu legendu. Među same velikane zagrebačkog kluba. Mislav Oršić s tri je gola potopio Josea Mourinha, svojim golovima šokirao nogometni svijet. Da, navijači Dinama i dalje ga žele gledati u plavom dresu, iako i na njegovu adresu svakodnevno stižu sve ozbiljnije ponude.

2. Dominik Livaković

Čudesnim obranama oduševio Europu

Dinamov čuvar mreže odradio je još jednu veliku europsku sezonu. Ove sezone branio je u 14 dvoboja, zbog problema s koronom preskočio je tek domaći dvoboj protiv Wolfsbergera. Dominik Livaković je skupio 1320 minuta, a na čak šest utakmica sačuvao je svoju mrežu čistom. No, Livi je oduševljavao Europu, dva puta bio i u najboljoj momčadi Europske lige prema Uefi.

Osmina finala Europa lige, Tottenham - GNK Dinamo

Najbolji golman Hrvatske imao je niz veličanstvenih obrana, već na samom startu sezone u Rumunjskoj je obranio dva penala (po jedan u igri i raspucavanju). Posebno dojmljiva bila je njegova obrana protiv CSKA Moskve kada je s pet metara sjajnom reakcijom obranio pokušaj Fedora Čalova. U grupnoj fazi Europske lige primio je tek jedan gol (u šest nastupa), a neki ga smatraju i najboljim golmanom Dinama u povijesti.

3. Arijan Ademi

Alfa i omega kompletnog Dinama

Arijan Ademi je srce i duša današnjeg Dinama, lider i kapetan momčadi. Teško je zamisliti ovu momčad bez svog kapetana, ratnika u sredini terena. Arijan Ademi je skupio svih 15 europskih utakmica, u povijesnoj sezoni Dinama ugradio dva pogotka (oba protiv Flore) i tri asistencije (dvije vani Wolfsberger i jedna vani Feyenoord).

Europa League - Quarter Final First Leg - GNK Dinamo Zagreb v Villarreal

Ikona zagrebačkog kluba baš je u tim gostujućim dvobojima protiv Wolfsbergera i Feyenoorda bila junak utakmice, a posebno je dojmljiv bio njegov nastup protiv Austrijanaca i asistencija za Brunu Petkovića. Arijan Ademi tada se sjurio prema golu, prošao nekoliko domaćih igrača, pa poslužio Petkovića koji je s pet metara lako poentirao. I protiv Villarreala je zaigrao uz blokade i injekcije, primjer svim svojim suigračima.

4. Bruno Petković

Noćna mora za europske stopere

Bruno Petković je prošloga ljeta dugo tražio svoju formu, mučile su ga i ozljede. Na otvaranju europske sezone (u Cluju) krenuo je s klupe, a i u prva tri dvoboja grupne faze Europske lige na terenu je bio tek 102 minute. No, onda je uhvatio formu pa zabio Wolfsbergeru, Feyenoordu, a onda i dvaput Krasnodaru. I baš je u Rusiji protiv Krasnodara odigrao simultanku, praktički sam pomeo rusku momčad.

Dinamo i Slaven Belupo sastali se u četvrtfinalu Hrvatskog nogometnog kupa

Iza Brune Petkovića je 13 europskih utakmica, nije ga bilo u domaćim ogledima protiv Wolfsbergera i CSKA Moskve, a i zadnja dva ogleda protiv Villarreala nije bio potpuno spreman. No, stisnuo je zube, u Španjolskoj odigrao svih 90 minuta i čak asistirao. Dinamo s njim djeluje drugačije, Bruno Petković i ove je europske sezone bio "noćna mora" za mnoge braniče.

5. Joško Gvardiol

Najmlađi, ali i najveći potencijal 

U svojoj prvoj europskoj sezoni Joško Gvardiol je - oduševio. Prve europske minute dobio je u Cluju gdje je ušao dok je Dinamo imao igrača manje, a od tada se nije micao iz početnog sastava "modrih". Krenuo kao stoper, završio kao lijevi bok. Odigrao je 13 europskih utakmica, zbog ozljede preskočio samo dvoboje osmine finala protiv Tottenhama.

Europa League - Quarter Final Second Leg - Villarreal v GNK Dinamo Zagreb

Joško Gvardiol imponira svojim fizičkim mogućnostima, tehničkim rješenjima, ali i lucidnošću za tako mladog igrača. Zabio je u Maksimiru protiv CSKA Moskve, a svojim igrama vrlo brzo ostvario i veliki transfer u Leipzig. Iako ima tek 19 godina, njegov će odlazak biti veliki hendikep za Dinamo u novoj sezoni.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 89
VIDEO

Što voze 'vatreni'? Modrić ima Bentleyja i sponzorski BMW, a Brozović čuva 'zvijer' u garaži
LUKSUZNI VOZNI PARK

Što voze 'vatreni'? Modrić ima Bentleyja i sponzorski BMW, a Brozović čuva 'zvijer' u garaži

Odlučili smo malo zaviriti kakve automobile imaju hrvatski nogometaši. Modrić ima Bentley od dva milijuna kuna, a Petković nabrijani Mercedes AMG E63 S

EKSKLUZIVNO Prve fotografije 'vatrenih' u novim dresovima!
ZVIJEZDE NA SNIMANJU

EKSKLUZIVNO Prve fotografije 'vatrenih' u novim dresovima!

Gvardiol, Pjaca i Labrović imaju sponzorske obveze, u domaćem dresu za Europsko prvenstvo pozirali su na odmorištu na autocesti A4 u Sesvetama
Doznajemo: Nijemac će suditi derbi  između Hajduka i Dinama
POSUDBA IZ BUNDESLIGE

Doznajemo: Nijemac će suditi derbi između Hajduka i Dinama

Riječ je o njemačkom sucu rođenom u Berlinu, koji redovito sudi utakmice Bundeslige. Nedavno je dijelio pravdu na utakmici Bayera iz Leverkusena i Wolfsburga, a išao je i na 'posudbe' u grčku ligu