Obavijesti

Sport

Komentari 28

Modri, oprez! Young Boysi su zabili u 35 utakmica zaredom

Modri, oprez! Young Boysi su zabili u 35 utakmica zaredom
1

MOĆNI NAPADAČI Dinamova obrana imala je puno problema u Bernu s fizičkim moćnim Hoarauom. On je gotovo deset centimetara viši od oba 'modra' stopera i na tome se temelji glavna taktika Young Boysa

VIDEO

Na Mundijalu 2006. u Njemačkoj Hrvatska je ispala nakon remija protiv Australije (2-2) i u toj utakmici nebeski skakač Mark Viduka 'zlostavljao' je našu obranu svakim duelom.

Nadmoć je bila očita.

- Obrana ostaje pozadi, pravi uslugu Australiji zato što Viduki odgovara da stoji i on na 16 metara s njima gdje je daleko jači od njih. Ovi ne mogu izlaziti često na centar da bi ga otjerali odatle da se i on umori - sipao je legendarni Ivica Osim u HRT-ovom studiju nakon utakmice.

Jednostavno i slikovito Švabo je otkrio kako se boriti protiv takvih gromada.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Taj poučak vjerojatno će večeras od 21 sat na Maksimiru primijeniti i Bjeličin Dinamo u borbi za skupine Lige prvaka protiv Young Boysa koji u napadu ima dva 'tenka'.

VIDEO

Stasiti napadači Young Boysa konstantno su mučili Dinamovu obranu u Bernu. Svaki skok skoro ista slika kao i te večeri u Stuttgartu prije 12 godina.

Prije svih probleme je pravio taj golgeter Guillameu Hoarau (33) protiv kojeg Emir Dilaver i Kevin Theophile-Catherine nisu imali previše šansi u skoku.

Večeras će im biti još teže jer se Francuzu priključuje oporavljeni Jean-Pierre Nsame (25), točnije, novih 188cm mišića i brzine!

Hoarau, ta nerješiva enigma, inače ima 192cm visine, Dilaver 184cm, a Theophile-Cahterine 183cm. Razlika je gotovo u deset centimetara, a kad dodamo na sve i to da je bivša PSG-ova 'devetka' skočnija i snažnija od Dinamovih stopera, onda je jasno zašto Švicarci temelje taktiku na 'letećoj tvrđavi'.

Kakvim će nogometom Dinamu pristupiti Young Boysi bilo je jasno nakon desetak minute utakmice u Bernu.

Švicarci ne kalkuliraju

Otvoreno i okomito, uz pomoć tog umjetnog terena koji je trebao ubrzati protok lopte. I tu se hrvatski prvak nije najbolje snašao što je i rezultiralo primljenim golom u drugoj minuti.

Bila je to 34. utakmica u nizu u kojoj su prvaci Švicarske zabili barem jedan gol i taj se niz očekivano nastavio u ligaškoj utakmici protiv Xamaxa (5-2) gdje je Gerardo Seoane, poput Dinamovog stratega Nenada Bjelice, promijenio više od pola sastava.

Čim se Dinamo stabilizirao gledali smo drugačije slike. Ubojite kontre preko brzonogih krila Oršića i Hajrovića umalo su režirale potpuni preokret!

Za dobar rezultat 'modrima' je bila potrebna i sreća što se očitovalo u promašajima Guillaumea Hoaraua, njihove najveće zvijezde.

Iako su mu 33. na leđima, rekli smo, bez problema dominira u duelima i uvijek je za 'milimetar' viši i jači od skoku od stopera.

- Švicarci su jako opasni u skoku, treba pripaziti na nastavak akcija nakon što njihovi napadači osvoje loptu u skoku. Fizički su jači od dinamovaca i to je stvar u kojoj su u prednosti. Dinamo ne smije srljati, ali se ne smije ni povući. Treba biti strpljiv - savjetuje Otto Barić.

Young Boysi opasni su u skoku, Dinamo mora biti jako oprezan
Young Boysi opasni su u skoku, Dinamo mora biti jako oprezan

S tim problemom susreli su se i inače pouzdani Kevin Theophile-Catherine kao i njegov partner Emir Dilaver, a Hoarau nije iskoristio šanse u kojima se našao. Neke ponajviše zahvaljujući sjajnom Danijelu Zagorcu.

Mbabu, dvojeskli mač

Da bi takvi tipovi napadača profunkcionirali, potrebne su prave lopte. Koliko moderan bek može biti opasan pokazao je Kevin Mbabu (23), po Transfermarktu najskuplji igrač Dinamove zadnje prepreke do Lige prvaka (9 milijuna eura).

Konstanta napast koja ne prestaje trčati u oba pravca. Ono što ga krasi je ubacivanje u otvorene koridore, van njegove pozicije.

Kod gola Young Boysa kojeg je baš on zabio, ubacio se između linija i lako poentirao na ubačaj u toj utakmici drugog napadača Ngamaleua koji se izvukao skroz na desnu stranu.

Međutim, njegova ofenzivna igra može biti i dvosjekli mač. Mislav Oršić, strijelac izjednačujućeg gola u Bernu, sletio se baš po njegovoj desnoj strani i hladnokrvno zabio za konačnih 1-1.

Mbabu je tada bio izvan svoje pozicije i nije se najbolje snašao. Možda je baš njihova najpotentnija karika za njih i najopasnija!

VIDI OVO! KVIZ: Koliko dobro poznajete nogomet? 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Loša vijest za izbornika Dalića: Ante Budimir slomio je tri rebra
BIO U BOLNICI

Loša vijest za izbornika Dalića: Ante Budimir slomio je tri rebra

Odmah nakon utakmice je Ante Budimir prevezen u Sveučilišnu bolnicu u Navarri. Testovi su pokazali da je pretrpio traumu u predjelu prsnog koša. Slomio je tri rebra, a primio je i sredstva protiv bolova, napisao je klub

Drama u Draženovu domu! Hrvatska se prvi put nakon 24 godine plasirala na SP u futsalu
BRAVO!

Drama u Draženovu domu! Hrvatska se prvi put nakon 24 godine plasirala na SP u futsalu

Hrvatska futsal reprezentacija plasirala se na Svjetsko prvenstvo u Uzbekistanu! Nakon što je u prvom susretu pobijedila Poljsku 3-2, u uzvratu je u drami remizirala s Poljacima (2-2) i osigurala vizu
Budimir ispao tragičar. 'Fulao' je penal za remi, navijači su u šoku: 'Najgori penal u povijesti'
ŠPANJOLSKA LIGA

Budimir ispao tragičar. 'Fulao' je penal za remi, navijači su u šoku: 'Najgori penal u povijesti'

Kazneni udarac je izveo Budimir, no to je učinio tragično loše. Zaletio se, pa zastao, te nespretno zahvatio loptu koja je jedva došla do Giorgija Mamardašvilija koji ju je samo pokupio