Obavijesti

Sport

Komentari 13

Mogu li Talijani odgovoriti na španjolsku "tiki-taka" igru?

Mogu li Talijani odgovoriti na španjolsku "tiki-taka" igru?
1

Prije godinu dana Italija je teško stradala u finalu Eura od Španjolske, a svjetski i europski prvak i dalje izgleda kao savršen stroj kojem baš ovaj trofej nedostaje...

VIDEO

Brazil je svoje obavio i prvi se probio u finale Kupa konfederacija, a u Fortalezi će dva europska predstavnika tražiti drugo mjesto na mitskoj Maracani. Repriza je to prošlogodišnjeg finala Eura u Kijevu, sastaju se naoko nedodirljiva Španjolska i viceprvak starog kontinenta Italija, koja je u spomenutom finalu pregažena i ponižena 4-0.

Je li se nešto ključno i kolosalno promijenilo godinu kasnije odgovorit će baš rezultat ovoga dvoboja, ali dojam je da Španjolska i dalje izgleda kao savršeni stroj kojem je teško uzeti i loptu, a kamoli ga pobijediti (trenutačni niz bez poraza broji 25 utakmica). 

Tome treba pridodati i motiv osvajanja upravi Kupa konfederacija, jedinog natjecanja koje Španjolcima nedostaje u zlatnoj kolekciji. Oni kojima su iz bilo kojeg razloga postali dosadni, rado će se prisjetiti polufinala od prije četiri godine i senzacionalne pobjede Amerikanaca 2-0 kojom je prekinut niz od 35 utakmica Furije bez poraza, a Talijani će pak tražiti inspiraciju iz trijumfa 2-1 iz kolovoza 2011. u prijateljskoj utakmici ili pak remiju 1-1 na prošlom Evropskom prvenstvu, ali u natjecanju u skupini.

Nije da se ne može protiv Španjolske, ali ti bljeskovi njezinih suparnika su previše rijetki, a Italija će danas u polufinalnu bitku morati bez svog najboljeg napadača Marija Balotellija, koji je zbog ozljede butnog mišića završio ovaj turnir, a upitno je koliko je spreman kreator igre Andrea Pirlo, koji je propustio zadnji ogled u skupini s Brazilom tako također zbog ozljede. Manjih problema imao je i Montolivo, ali se očekuje da bi i Pirlo i on trebali startati, dok je kao i Balotelli otpao desni bek Abate, što ipak nije veliki gubitak za izbornika Cesearea Prandellija.

- Ovo mi je četvrti put da vodim Italiju protiv Španjolske i imam sva tri rezultata. Svi će naravno izdvojiti onaj poraz u finalu Evropskog prvenstva, ali kako je rekao i naš kapetan Buffon na konferenciji za novinare, tih 0-4 nije pravi odraz stanja, niti razlika između ove dvije reprezentacije. Također, uvjeren sam da smo u ovih godinu dana napredovali i da u polufinalu Kupa konfederacija možemo pokazati našu kvalitetu, snagu i širinu kadra - pojašnjava talijanski strateg Prandelli, koji ne želi prihvatiti teoriju da je bez Balotellija teško pomišljati na nešto više.

- Balotelli je velika individulna klasa i nije ga lako nadomjestiti, ali bez njega će više do izražaja doći naša kolektivna igra i duh. Ova momčad ima dušu i danas želim vidjeti hrabru Italiju koja se neće uplašiti Španjolske - podvlači Prandelli, koji će vjerojatno krenuti s tri centralna braniča, ali i dva napadača Gilardinom i Giovincom.

- S nekim tko je tako dominantan u posjedu lopte mora se pokušati izmisliti nešto novo, neko taktičko iznenađenje. Za pobijediti Španjolsku ponajprije treba razmišljati pozitivno i vjerovati da je moguće, premda ni savršena taktika ne mora značiti uspjeh. No, nitko nam ne može oduzeti san o pobjedi i inspiraciju koju može uništiti samo umor, koji je zaista velik na kraju sezone. Kao putokaz uzet ćemo igru iz drugog poluvremena protiv Brazila kada smo bili izbalansirani u svim linijama i ravnopravni domaćinu - zaključio je talijanski strateg Cesare Prandelli, koji će vjerojatno o sastavu odlučiti pred utakmicu jer talijanski mediji donijeli su niz kombinacija i sustava i sastava Italije.

Ono što Italiju može najviše brinuti je veliki broj primljenih golova, te nesigurnosti i pogrešaka obrane i vratara Buffona, što je u neku ruku i posljedica mnogo otvorenije igre otkako je Cesare Prandelli postao izbornik.

Što novo reći o Španjolskoj koja je natjecanje u skupini završila s tri pobjede i gol razlikom 15:1, osim da takva moć u svijetu nogometa odavno nije zabilježena, a nije velika pogreška reći da Vicente Del Bosque na svakom mjestu ima dva više ili manje podjednako dobra ili odlična igrača. Na vratarskom mjestu je izmijenjao čak trojicu, ali nakon svega zaključio "da je prvi izbor ipak Iker Casillas".

To što manjih problema s ozljedama imaju napadač Soldado i veznjak Fabregas iskusnog španjolskog stratega uopće ne brine jer Torres i David Silva su možda i jača rješenja i samo u Španjolskoj igrači takvog profila i kvalitete nisu sigurni da će startati u prvoj jedanaestorici.

Del Bosque nikada nije bio čovjek od velikih riječi i medijskih ekshibicija, kažu da su njegova druženja s novinarima srdačna, ali vrlo predvidljiva, a sve je zapravo rečeno onom njegovom već legendardnom izjavom"Španjolska je dugo tražila svoj stil igre i nogometni identitet, te sada kada ga je napokon pronašla, neće od njega tako lako odustati". 

Riječ je naravno o čuvenoj "tika-taka" koncepciji, temeljenoj na tehničkom savršenstvu baratanja i primanja lopte gdje je cilj da se suparnik izmori u obrani i pokušaju njezina osvajanja, a to mu teško polazi za nogom. Zato nisu rijetki oni, koji Furiju nazivaju i savršenom obrambenom momčadi, koja držanjem lopte zapravo se brani, a ubojito napada tek kada se pronađe rupa u linijama suparnika.

Bilo kako bilo, igru Španjolske je zaista lako predvidjeti, ali teško joj je doskočiti, dok se ne pojavi neki reprezentativni "Bayern", a Del Bosque će svakog suparnika počastiti lijepim riječima i prije i poslije dvoboja, ali mu i najaviti da svakako računa na pobjedu.

- Mi ne bježimo od uloge favorita, ali Italija ima maestralnog igrača Pirla i za njega zaustaviti nužan je kontinuirani presing u sredini terena - naglašava španjolski izbornik, koji smatra da je najveći motiv Italije želja za osvetom za poraz u finalu Evropskog prvenstva.

- Iako moj kolega Prandelli javno govori drugačije, znam da im je taj poraz stalno u mislima i da bi sve dali kada bi nam se mogli revanširati u ovom polufinalu. Prandellija strašno cijenim jer je u kratkom vremenu promijenio viziju talijanske igre i učinio je konkurentnom najjačim reprezentacijama svijeta, te nas sigurno ne čeka lagan posao. No, naša orijentacija je poznata, idemo napadati i pobijediti za prolaz u finale - zaključuje izbornik Španjolske Vicente Del Bosque, koji će postaviti već uobičajenu formaciju 4-3-3.

Italija u povijesti međusobnih ogleda ima pobjedu više (10-9), dok je 12 od ukupno 31 dvoboja završilo bez pobjednika, ali u posljednjih osam Talijani imaju samo jednu pobjedu, već spomenutu iz Barija u kolovozu 2011.

Tekst preuzet sa dvoznak.com - adrese za pametno klađenje

Kup konfederacija, polufinale:

Španjolska - Italija (21 sat)

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

VIDEO Hajduk - Rudeš 5-1: Šou na praznom Poljudu. Krovinović i Pukštas po dva, zabio i Kalinić
GOLIJADA U SPLITU

VIDEO Hajduk - Rudeš 5-1: Šou na praznom Poljudu. Krovinović i Pukštas po dva, zabio i Kalinić

Sadržajnu utakmicu bez Marka Livaje pred praznim Poljudom odigrali su Hajduk i 'davljenik' Rudeš. Rudešani su u Split stigli spuštenog garda pa teško nastradali, no uspjeli su stvoriti niz odličnih prilika

Dramatične scene u Beogradu! Pobjednika maratona nakon utrke hitna odvezla na nosilima
NIJE IZGLEDAO DOBRO

Dramatične scene u Beogradu! Pobjednika maratona nakon utrke hitna odvezla na nosilima

Gilbert nije bio jedini koji je pao tijekom utrke. Toplo vrijeme, jak tempo, želja da se što prije stigne na cilj. Sve je to imalo utjecaja na pojedine sportaše
VIDEO Čudesni Gvardiol je opet zabio! Vodi City prema naslovu
POGLEDAJTE GOL

VIDEO Čudesni Gvardiol je opet zabio! Vodi City prema naslovu

'Građani' vode žestoku bitku za naslov s Arsenalom, koji je u velikom londonskom derbiju pobijedio Tottenham 3-2. Manchester ima i utakmicu manje. Ako pobijedi, bit će usamljen na vrhu Premier lige