Obavijesti

Sport

Komentari 10

'Moj prvi prijenos trajao je šest sati, a spremala sam se za njega kao da branim diplomski'

'Moj prvi prijenos trajao je šest sati, a spremala sam se za njega kao da branim diplomski'

Kad sam imala tu prvu nogometnu utakmicu, dramila sam kao da će se svijet srušiti ako kažem nešto krivo tijekom prijenosa, rekla je sportska komentatorica Leonarda Pavić

VIDEO

U dugoj povijesti hrvatskog sportskog novinarstva ostali su upisani brojni sportski novinari i komentatori, no na tom se popisu može naći veoma malo žena, piše SBPlus.

- Zašto žene ne komentiraju utakmice? Pa ne mogu igrači toliko brzo trčati koliko žene mogu brzo pričati - jedna je od poznatih izjava legendarnog Ćire Blaževića. Mada je neke nasmijala, a neke zgrozila, činjenica je kako je otvorila veoma važnu temu u svijetu sportskog novinarstva.

Pokretanje videa...

Gvardiol nasmijao novinare 00:45

Generacije sportskih obožavatelja i danas se prisjećaju riječi čuvenih komentatora kao što su Mladen Delić, Božo Sušec i Mićo Dušanović. Tijekom prijenosa nogometnih utakmica u eteru su „vladali" muški glasovi sve do svibnja prošle godine kada je 23-godišnja Leonarda Pavić ispisala povijest postavši prvom hrvatskom televizijskom komentatoricom nogometnih utakmica.

Sportska karijera

Bivša vaterpolo reprezentativka, studentica, novinarka i komentatorica na Arena TV. Sve to je mlada Leonarda, inače iz Dugog Rata nedaleko Splita. Velika je nogometna zaljubljenica, a kao dijete je maštala da će jednoga dana biti sportska novinarka.

- Od malih sam nogu stalno nešto pisala, kupovala bilježnice, prepisivala i vodila statistike, a u osnovnoj sam školi bila dio novinarske grupe - rekla nam je Leonarda prisjetivši se svojih prvih novinarskih koraka.

Odrasla je u pravoj nogometnoj obitelji, a iako joj je velika želja bila igrati nogomet, jednoga se ljeta Leonarda okušala u vaterpolu kojim se bavio njezin stariji brat. Kako nam je i sama priznala, ljubav prema vaterpolu javila se već na prvom treningu. Najprije je trenirala s bratovom ekipom, a potom je krenula igrati u tadašnjem splitskom Ženskom vaterpolskom klubu Bura.

- Rekla bih da je to bio jedan od najljepših perioda moga života i možda mi se sad stvari ne bi ovako posložile da ga nije bilo - kazala nam je Leonarda koja je tijekom sedam godina bavljenja vaterpolom došla od kadetskih do seniorskih uzrasta reprezentacije. Vaterpolom se prestala baviti nakon Europskog seniorskog prvenstva u Barceloni 2018. godine.

Kad snovi postanu stvarnost

- Nije bio nijedan trenutak u kojemu sam se premišljala - kazala je Leonarda koja je oduvijek znala da je sportsko novinarstvo ono čime se želi baviti u životu, a danas je studentica pete godine Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

- Sad mi je simpatično sjetiti se svojih prvih priloga za Radio Student i čitanja vijesti. Trebaš i napisati i snimiti nešto loše kako bi napredovao jer greške su sastavni dio života - poručila je.

U travnju prošle godine počela je raditi na Arena TV, a prvog svibnja imala je svoj prvi prijenos kada je zajedno s jednim kolegom komentirala automobilsku utrku koja je trajala šest sati. Bilo je to FIA Svjetsko prvenstvo u izdržljivosti.

- Spremala sam se za to kao da branim diplomski, a imala sam papira za jednu manju knjigu jer sam sve toliko htjela približiti gledateljima iako nemam ni vozačku dozvolu - prisjetila se.

Leonarda najčešće komentira nogomet, rukomet i vaterpolo. Nerijetko je možemo vidjeti u ulozi sportske reporterke, a ponekad sudjeluje u izradi televizijskih priloga. Iako je prilikom dolaska na Arena TV radila i magazine, danas ih je zajedno sa svim sažecima liga preuzela sportska novinarka koja se prije nekoliko mjeseci priključila njihovu timu.

Komentiravši nogometnu utakmicu rumunjske lige sredinom svibnja prošle godine, Leonarda se u dugoj tradiciji hrvatskog sportskog novinarstva upisala kao prva hrvatska TV nogometna komentatorica.

- Kad sam imala tu prvu nogometnu utakmicu, dramila sam kao da će se svijet srušiti ako kažem nešto krivo tijekom prijenosa - rekla je te naglasila da joj se u životu ništa ne može mjeriti s osjećajem koji ima tijekom komentiranja nogometnih utakmica.

Njezini snovi postali su stvarnost, ali kako nam je i sama rekla, mislila je da bi se to moglo ostvariti tek tijekom sljedećih četiri ili pet godina. Do danas se okušala u komentiranju raznih liga i natjecanja, od Korejaca i Australaca, preko američkog MLS-a i belgijske lige pa sve do Konferencijske lige i Francuza.

- U ovih devet ili deset mjeseci najviše se promijenilo to što se osjećam slobodnije. Bila sam u nekom grču jer koliko god da je to bila velika prilika i privilegija uopće raditi, s druge sam strane bila svjesna težine posla jer sam žena koja u eteru priča o najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu - rekla nam je Leonarda usporedivši svoje prve i sadašnje prijenose, a nada se da će jednoga dana komentirati i utakmice Europske lige i Lige prvaka.

Kako se priprema za pojedini prijenos?

- Postoji puno informacija i najprije je potrebno razdijeliti što je važno. Najčešće prvo izvučem koga nema, tko ima žute ili crvene kartone i pogledam sastav prošle utakmice. Potom pogledam sažetke ili ono što su klubovi objavili, a zatim krenem na detalje i istaknem neku zanimljivost. Priprema ovisi i o tome prenosim li neku ligu prvi put - pojasnila nam je te naglasila da je u svemu ključna organizacija.

- Budi svoja i teži biti najbolja.

- Mislim da općenito iz dana u dan žene dokazuju kako je njima itekako mjesto u sportskom novinarstvu. Prije svega, dokazuju da je najvažnija upravo temeljita priprema, znanje, kompetentnost i ljubav prema svom poslu jer bez toga ne ide - osvrnula se Leonarda na položaj žena u sportskom novinarstvu za koje se godinama smatralo da je „muško područje".

Nikada nije imala neko negativno iskustvo, a njezine muške kolege - kako na fakultetu, tako i na poslu - ljubazne su prema njoj i uvijek ponude pomoć ako je bilo što potrebno.

- Stvarno imam veliku sreću biti okružena ljudima koji su mi prije svega dali priliku da radim ono što volim, koji žele da napredujem i koji daju sve od sebe kako bi mi pomogli u napretku, unatoč tomu što i sami imaju hrpu posla i obaveza - ispričala nam je.

- Ako netko ima mota za to, zašto se ne bi čulo više ženskih glasova. Dapače, koliko sam primijetila, ljudima je drago čuti, a i vidjeti neko osvježenje na malim ekranima - odgovorila je Leonarda na naše pitanje o tome treba li biti više sportskih komentatorica.

Savjete kolega voli zapisati i pridržavati ih se.

- Jedan kolega sportski novinar mi je savjetovao: 'Budi svoja i teži biti najbolja', a ja bih to poručila svima" - dodala je prva hrvatska TV nogometna komentatorica.

- Ako to voliš, stvarno želiš raditi i iz dana u dan se trudiš biti što bolji, to će se prije ili kasnije zamijetiti - zaključila je Leonarda.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Dinamo - Rijeka 0-0:  Prvi susret finala bez ispaljenog metka...
UZVRAT JE ZA TJEDAN DANA

Dinamo - Rijeka 0-0: Prvi susret finala bez ispaljenog metka...

Dinamo je u prvom poluvremenu prijetio preko Arbera Hoxhe, koji je pogodio gredu i imao još dvije dobre prilike. Rijeka je prvu pravu šansu imala u 59. minuti kada je Toni Fruk pogodio gredu

Besplatni prijenos: Gdje gledati finale Kupa Dinamo - Rijeka?
UŽIVO OD 19 SATI

Besplatni prijenos: Gdje gledati finale Kupa Dinamo - Rijeka?

Dinamo i Rijeka na Maksimiru igraju prvu utakmicu finala Hrvatskog nogometnog kupa, uzvrat je za tjedan dana na Rujevici. Prijenos je dostupan svim gledateljima putem YouTubea
Tottenham - Man. City 0-2: Kova i Gvardiol na korak od naslova!
JOŠ JEDNO KOLO DO KRAJA

Tottenham - Man. City 0-2: Kova i Gvardiol na korak od naslova!

Manchester City u posljednje kolo ulazi kao prvoplasirana momčad Premier lige! Građani su u zaostaloj utakmici 34. kola pobijedili Tottenham (2-0) golovima Haalanda pa će u nedjelju u zadnjem kolu ovisiti sami o sebi