Obavijesti

Sport

Komentari 17

Moreno odlazi s gorčinom: Da se bar sve to nije ni dogodilo...

Moreno odlazi s gorčinom: Da se bar sve to nije ni dogodilo...
2

Sve je počelo užasom, nezamislivom boli i tragedijom u obitelji Luisa Enriquea kojem je preminula petogodišnja kćerkica Xana. Robert Moreno piše: 'Da se bar nikad nije ni dogodilo'....

VIDEO

Na Malti sam se početkom godine našao u ekstremnoj situaciji pa prihvatio izazov. Da se sve to bar nikada nije ni dogodilo. Španjolska bi ionako izborila Euro, među ostalim piše Roberto Moreno (42), donedavni španjolski izbornik u otvorenome pismu javnosti.

Pokretanje videa...

Luis Enrique 00:12

Moreno je Španjolsku vodio od ožujka ove godine do prije dva dana kada je posljednja utakmica u uspješnim kvalifikacijama za Euro 2020 (5-0 nad Rumunjskom) ispala i njegova posljednja na klupi reprezentacije.

A sve je počelo užasom, nezamislivom boli i tragedijom u obitelji Luisa Enriquea (49) kojem je preminula petogodišnja kćerkica Xana.

Luis Enrique je s Malte na kojoj je sa reprezentacijom čekao utakmicu usred noći otišao kući biti sa svojom obitelji i bolesnim djetetom. Moreno je postao privremeni, a onda u srpnju i stalni izbornik Španjolske. Sam je znao istaknuti 'Ako se Luis poželi vratiti... Bit ću prvi koji će se maknuti u stranu i ustupiti mu mjesto koje želi'.

Ispalo je da nakon svega odstupanje nije bilo baš tako, sa Danijem Olmom i ostalim igračima se rastajao u suzama, u javnosti se špekuliralo da je Moreno pun gorčine što mu prijatelj i bivši šef opet preuzima La Roju pa se mladi trener otvorenim pismom obratio španjolskoj i svjetskoj nogometnoj javnosti.

- Nakon svega što se dogodilo proteklih dana i nakon dogovora postignutog sa Savezom 19. studenoga, osjećam potrebu svima zahvaliti na potpori koju sam imao svih ovih mjeseci i oprostiti se s navijačima kao izbornik naše reprezentacije - piše Moreno.

Španjolski izbornik od Olma i društva rastao se u suzama...
Španjolski izbornik od Olma i društva rastao se u suzama...

- Situacija u kojoj sam se našao na Malti bila je ekstremna i morao sam prihvatiti vodstvo reprezentacije. Cilj je bio odlazak na Euro, to smo postigli na uvjerljiv i komotan način. Sad mi samo ostaje želja koju je nemoguće ispuniti: da se bar sve skupa nije dogodilo... Španjolska bio ionako izborila Euro.

'A Xana bila živa...', nije napisao Robert Moreno, ali jasno je da je upravo to mislio.

- Moja je savjest čista. Bio sam i ostat ću čovjek koji poštuje svoju riječ pa tako i onu o tome da Luisu Enriqueu ni u kojem slučaju neću stajati na putu povratka trenerskome poslu. Nek' mu je sa srećom. Svaka njegova radost na klupi reprezentacije bit će radost za sve nas.

- Niti jedna pobjeda ne bi bila moguća da nisam bio u stožeru zajedno sa Luisom Enriqueom, Rafaelom Polom, JoaquinomJesusom Casasom. Sad kad sam otišao nisam ostao bez suradnika nego u reprezentaciji ostavio prijatelje.

- Hvala svima, od suradnika preko igrača i navijača do ljudi iz Saveza i medija... Svi ste pomogli. Moja je priča u reprezentaciji počela i završava na jednaki, 'gorko-slatki' način. Nogomet je moja strast i radujem se novim izazovima koji me čekaju - napisao je Robert Moreno.

Xana je bol, ponos i uspomena, živi se za Pacha, Siru i Elenu...
Xana je bol, ponos i uspomena, živi se za Pacha, Siru i Elenu...

Mladi je stručnjak bio L.Enriqueov pomoćnik u Romi, Celti, Barceloni i španjolskoj reprezentaciji, ali odabrao je ne nastaviti raditi u toj ulozi.

Španjolsku je vodio u devet utakmica, a u svlačionici je doživio svojevrsni emotivni slom pred igračima kada se doznalo da se Luis Enrique vraća na mjesto izbornika.

Premda su osam dugih godina radili zajedno i veže ih prijateljstvo, odnos Morena i Enriquea doživio je promjenu početkom tjedna tj. Enriqueovim povratkom u La Roju, a to je Moreno i potvrdio svojim odlaskom iz reprezentacije.

Nemoguće je ne razumjeti Enriquea koji je prošao kroz nezamisliv užas gubitka djeteta, a svatko normalan razumije i Morenovo razočaranje. U pravu je Robert Moreno... Da se sve barem nikad nije ni dogodilo.

Kako god bilo, La Roju će na Euru 2020 voditi Luis Enrique. Moreno će biti navijač, a nakon odličnog posla koji je napravio sa reprezentacijom, vjerojatno već i sa novim trenerskim poslom u džepu.

Euro 2020 Qualifier - Group F - Spain v Faroe Islands
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...
NEOČEKIVAN MEČ?

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...

Borba između Usika i Furyja trebala bi biti najveća borba u posljednjih nekoliko godina, a ona je zapravo trebala biti u veljači. Tada je Fury odustao zbog ozljede na sparingu

Doznajemo: Ovo je prvi favorit za novog predsjednika Hajduka!
NOVO LICE

Doznajemo: Ovo je prvi favorit za novog predsjednika Hajduka!

Kao što se već govorilo, kandidat je svojevremeno bio i legendarni hrvatski vaterpolist, a danas državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Josip Pavić, no on više nije u opticaju za spomenutu poziciju
Marca provela anketu treba li Modrić ostati u Real Madridu. Evo kako su glasovali Španjolci
SLOŽNI SU U ODGOVORU

Marca provela anketu treba li Modrić ostati u Real Madridu. Evo kako su glasovali Španjolci

Real Madrid treba još jednu godinu Modrića kako bi učvrstio zajedništvo među mladima, a oni još ponešto naučili od njega, napisao je jedan čitatelj Marce, koja je provela anketu treba li Luka ostati u Realu