Obavijesti

Sport

Komentari 3

Na Hanžeku prvi put u povijesti trkačica oborila svjetski rekord!

Na Hanžeku prvi put u povijesti trkačica oborila svjetski rekord!

Veliki su uspjesi postignuti na ovogodišnjem izdanju Hanžekovićeva memorijala, a gledatelji su imali što za vidjeti u rekordnim izvedbama pa je tako osim svjetskog rekorda oboreno i četiri rekorda mitinga

VIDEO

Jedan svjetski i četiri rekorda mitinga obilježili su 71. izdanje Memorijala Boris Hanžeković - Continental Tour Gold atletskog mitinga koji je održan na stadionu Mladosti uz Savu. Prvi put u povijesti zagrebačkog mitinga na "Hanžeku" je istrčan i svjetski rekord. Francine Niyonsaba iz Burundija je pobijedila na 2.000 metara s rezultatom 5:43.43. 

Pet ljepotica Hanžeka: Jedna od najljepših atletičarki, Sandrina suparnica, supruga igrača NFL-a
Pet ljepotica Hanžeka: Jedna od najljepših atletičarki, Sandrina suparnica, supruga igrača NFL-a

Utrka na 2 km nije olimpijska disciplina, niti se trči na svjetskim prvenstvima, no kroz povijest su ovu disciplinu trčale neke od najvećih svjetskih srednjoprugašica  - Sonia O’Sullivan, Maricica Puica, Tatjana Kazankina, Zola Budd... Niyonsaba je bivša svjetska i olimpijska doprvakinja na 800 metara koja je sada odlična i na dugim prugama. Dosadašnji rekord držala je Etiopljanka Genzebe Dibaba koja je 2017. u španjolskom Sabadellu trčala 5:23.75.

Svoj obol u postavljanju rekorda dala je i hrvatska atletičarka Maja Pačarić koja je bila 'zec' u prvom dijelu utrke.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Presretna sam, ova sezona je bila odlična za mene. Prvi put sam u Zagrebu i uvijek ću se sjećati ove utrke - kazala je 28-godišnja Niyonsaba.

71. memorijal Borisa Hanžekovića, Francine Niyonsaba srušila svjetski rekord u utrci na 2000 metara

Rekordi mitinga postavljeni su na 400 m i skoku s motkom kod atletičara, te na 200 m i troskoku kod žena. U utrci na 200 metara nastupile su dvije atletičarke koje su na Olimpijskim igrama u Tokiju osvojile ukupno tri medalje. Christine Mboma je bila druga na 200 metara oborivši svjetski juniorski rekord, dok je Shericka Jackson osvojila broncu na 100 metara i zlato na 4×100 metara. Jackson bi vjerojatno osvojila medalju i na 200 metara da u kvalifikacijama nije ležerno usporila pred ciljem i senzacionalno ispala.

U Zagrebu je slavila Mboma s rezultatom 22.04 oborivši dosadašnji rekord mitinga od 22.35 kojeg je od 2012. godine držala Allyson Felix. Jackson je bila druga sa 22.30 što je također bilo brže od dosadašnjeg rekorda, dok je treća bila Bahamka Anthonique Strachan sa 23.05.

Nikako da uđe u formu: Sara Kolak završila peta na Hanžeku
Nikako da uđe u formu: Sara Kolak završila peta na Hanžeku

Jamajčanka Shanieka Ricketts u troskoku je skočila do daljine od 14.77 m, što je 19 centimetara bolji rezultat od 12 godina starog rekorda zagrebačkog mitinga koji je bio u vlasništvu Kubanke Mabel Gay. Druga je bila Slovenka Neja Filipić sa 14.37, dok je treća bila Finkinja Senni Salminen sa skokom od 14.24.

Rekord mitinga je postavio i Amerikanac KC Lightfoot pobjedivši u skoku s motkom s rezultatom 5.87 m. Dosadašnji rekord mitinga u skoku s motkom držao je Rus Timur Morgunov koji je 2018. preskočio 5.76 metara. Drugi je bio Amerikanac Sam Kendricks s 5.82 koliko je skočio i trećeplasirani Australac Kurtis Marschall.

Međunarodni atletski miting, 71. memorijal Borisa Hanžekovića, skok s motkom

Na 400m pobijedio je grenadski atletičar Kirani James s rezultatom 44.46 što je novi rekord mitinga. James je trčao brže od dosadašnjeg rekordera Amerikanca Gila Robertsa koji je 2017. trčao 44.94. Drugi je bio Isaac Makwala iz Bocvane s rezultatom 45.15, a treći je bio Talijan Edoardo Scotti (45.30). Mateo Ružić je bio sedmi s rezultatom 47.53.

- Prvi put sam ovdje i sretan sam zbog pobjede. Utrka je bila dobra, kraj je sezone i mogu biti zadovoljan rezultatom i rekordom mitinga. Dobar je osjećaj istračati rekord mitinga, posebno što je stari rekord držao Roberts protiv kojeg sam trčao na sveučilištu - kazao je James.

Međunarodni atletski miting, 71. memorijal Borisa Hanžekovića, 400 m, muški

Pobjednik 71. izdanja Memorijalne utrke Boris Hanžeković na 110 metara s prepona koja se održava u sklopu zagrebačkog atletskog mitinga bio je Amerikanac Devon Allen. Allen je pobijedio s rezultatom 12.99 što je drugi rezultat ove sezone u svijetu i njegov osobni rekord. Brži od njega ove godine je bio tek Amerikanac Grant Holloway koji je u lipnju trčao 12.81. Drugi je bio brončani iz Tokija Jamajčanin Ronald Levy s rezultatom 13.11, dok je olimpijski pobjednik iz Tokija Jamajčanin Hansle Parchment bio treći sa 13.12. Dodajmo kako je Allen bio četvrti na OI u Tokiju.

- Trčao sam ispod čarobnih 13.00, sretan sam i presretan. Odlično sam trčao posljednje utrke, nažalost sezona se završava - kazao je Allen kojem je rekord mitinga Marka Creara (12.98) iz 1999. godine "pobjegao" za stotinku.

Amerikanka Allman bacila dalje nego u Tokiju i slavila! Perković druga na Hanžeku, a Tolj šesta
Amerikanka Allman bacila dalje nego u Tokiju i slavila! Perković druga na Hanžeku, a Tolj šesta

Utrka na 110 metara s preponama, baš kao i cijeli zagrebački miting, nose ime Borisa Hanžekovića, najboljeg prijeratnog hrvatskog atletičara, koji je poginuo 1945. godine prilikom pokušaja bijega iz logora u Jasenovcu. Svoj atletski vrhunac Boris Hanžeković doživio je na Balkanskim igrama u Beogradu 1938. godine. Imao je tada nepune 22 godine i uspio je u izravnom dvoboju na 110 metara s preponama pobijediti Grka Hristosa Mantikasa, finalista Olimpijskih igara u Berlinu 1936. i tada najboljeg atletičara Balkana.

Utrka na 110 metara s prepone nosi Hanžekovićevo ime od 1952. godine i drugog izdanja klupskog dvoboja Mladosti i Dinama koji je već 1957. prerastao u nacionalni, a 1962. i u međunarodni atletski miting. Prvi pobjednik utrke na 110 metara s preponama bio je dinamovac Petar Grgin, nakon čega je dva puta pobijedio atletičar Mladosti Ervin Srp.

Organizatori mitinga oduvijek su posebnu pozornost posvećivali utrci na 110 metara s preponama, pa su u Memorijalnoj utrci Boris Hanžeković do sada sedam puta pobjeđivali olimpijski pobjednici, a devet puta svjetski prvaci. U jednom od "šlagera" mitinga olimpijska pobjednica u bacanju diska Amerikanka Valerie Allman pobijedila je prekinuvši niz od sedam uzastopnih pobjeda Sandre Perković na stadionu Mladosti uz Savu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.

Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković
JAKIR U 'WIN WIN' SITUACIJI

Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković

Osvoji li Rijeka naslov prvaka, Sergej Jakirović ima pravo na medalju. Damir Mišković je vrlo korektan i sigurno će ga upisati ako Jakirović smatra da i on ima zasluga u šampionskom pohodu
E, ova slika otišla je u svijet: Pokazao stražnjicu usred prijenosa relija u Hrvatskoj!
ULJEZ NA UTRCI

E, ova slika otišla je u svijet: Pokazao stražnjicu usred prijenosa relija u Hrvatskoj!

Dok je Andreas Mikkelsen 'pičio' hrvatskim cestama, jedan navijač je pokazao stražnjicu u kameru. Neke je nasmijao, nekima je to bilo degutantno, ali kako god, on se uspio pojaviti u domovima diljem svijeta