Obavijesti

Sport

Komentari 20

'Na hrvatske dresove potrošio sam preko pola milijuna kuna'

'Na hrvatske dresove potrošio sam preko pola milijuna kuna'
1

Arnold Vanyur rođen je u Pečuhu, majka mu je Hrvatica, a on već godinama strastveno prati hrvatsku nogometnu reprezentaciju i skuplja dresove. Ima 50-ak Mandžukićevih dresova

VIDEO

Da je hrvatska nogometna reprezentacija brend, to smo već znali. Pogotovo nakon Svjetskog prvenstva 2018. u Rusiji. Ali da naši "vatreni" mogu pobuditi toliko interesa i izvan granica Lijepe naše... E to je već posebna priča.

Četiri dana trajala je prva aukcija dresova nošenih na jednoj utakmici kompletne nogometne momčadi, i to baš hrvatske nogometne reprezentacije s utakmice protiv Mađarske 10. listopada u Splitu.

Tajanstveni Mađar kupio je tri dresa 'vatrenih' za 50.000 kn!
Tajanstveni Mađar kupio je tri dresa 'vatrenih' za 50.000 kn!

Kupio dresove za 50 tisuća kuna

"Vatreni" su dresove koje su nosili u prvom poluvremenu potpisali i predali na javnu internetsku dražbu na stranici MatchWornShirt. Početna cijena bila je 89 eura, dostava je besplatna, a 79 posto prihoda išlo je humanitarnoj zakladi hrvatske reprezentacije "Vatreno srce".

Daleko najveću cijenu postigao je dres kapetana Luke Modrića, čak 6000 eura ili 45.000 kuna! Kupio ga je korisnik iz Japana koji se u posljednjem satu dražbe nadmetao s posjetiteljem iz Mađarske i na koncu dobio vrijedan eksponat najboljeg nogometaša na svijetu prošle sezone.

Kontaktirali smo gospodina iz Mađarske koji nije očajavao zbog izgubljene aukcije, otišao je kući s dresovima Borne Barišića, Ante Rebića i Brune Petkovića. Iznenadio nas je tečnim hrvatskim jezikom s druge strane slušalice.

- Pozdrav, zovem se Arnold Vanyur (38). Naravno da znam hrvatski, majka mi je Hrvatica, otac Mađar - predstavio nam se veliki navijač "vatrenih" iz dijaspore.

Arnold je rođen u Pečuhu, ali je odrastao u Salanti, selu koje je 20-ak kilometara od Donjeg Miholjca.

- Salanta je puna Hrvata koji su tu došli prije 600-700 godina iz Hercegovine tijekom rata s Turcima. Čuvali su jezik, običaje. Zato i ja danas znam hrvatski, odrastao sam u tom okruženju - govorio je ponosni Arnold.

'Imam 50 Mandžinih dresova'

Ormari su mu prepuni dresova hrvatskih reprezentativaca.

- Od 2014. skupljam dresove s utakmica. Ovih iz reprezentacije imam oko 80 i tu ne planiram stati - rekao nam je Arnold.

A zašto baš dresovi Petkovića, Barišića i Rebića?

- Barišićev zato jer mi je Osijek dosta blizu, tamo imam dosta prijatelja, a on je od tamo. Rebićev mi je trebao jer sam ostao bez njegovog dresa koji je nosio protiv Španjolske. Taj sam mijenjao za Mandžin dres iz Bayerna pa mi je trebao novi Antin dres. A Petković? Apsolutno fantastičan igrač, u njemu vidim Mandžukićevog nasljednika, a Mandžo mi je najdraži igrač, san mi je jednog dana popiti kavu s njim i pokazati mu što sve imam od njegovih dresova. Imam 50 njegovih dresova iz klubova i reprezentacije - rekao je hrvatski Mađar.

Nije mu žao što nije došao do Modrićevog dresa.

- Ma kakvi, bolje je imati tri dresa, nego jedan za istu cijenu. Imam plan. Cilj mi je složiti početnu jedanaestoricu Hrvatske iz finala sa SP-a od crno-plavih dresova. Nedostaju mi samo Strinić i Subašić - pohvalio se Vanyur.

Na gostovanja ide često.

- Bio sam u Italiji, Albaniji, Turskoj, Slovačkoj, na Euru 2016., na SP-u 2018. Doduše, sad idem malo rjeđe na gostovanja jer sam prije godinu dana dobio kćerkicu Marinu - rekao je Arnold koji je, uz hrvatsku reprezentaciju, veliki navijač Dinama.

Uz reprezentaciju ga uglavnom vežu lijepa iskustva.

- Na utakmice uvijek idem sa sjajnom ekipom iz Osijeka. Najdraža mi je utakmica bila 2013. protiv Srbije pa Argentina na SP-u u Rusiji. Nemam baš loših iskustava, izbjegavam nerede, na utakmice idem samo navijati. Volim putovati i upoznavati nove ljude. Jedino me boli finale SP-a protiv Francuza - objašnjava Arnold.

Njegovom strašću prema reprezentaciji oduševljeni su i igrači. 

- Nepojmljivo im je da dajemo tolike novce za njihove dresove. Pa ja sam na dresove naše reprezentacije potrošio oko 70.000 eura. Imam sreću da radim u Ruralnom razvojnom programu koji financira EU i Mađarska. Pišem natječaje i koordiniram projekte pa imam primanja koja mogu ispratiti moj hobi.

Hrvatsku za kraj kvalifikacija čeka odlučujuća utakmica sa Slovačkom. Ne treba ni pitati dolazi li Arnold.

- Naravno da dolazim! Igramo toplo-hladno, ali mislim da Euro nije upitan. Imamo puno ozljeda, nedostaje nam Vrsaljkova brzina i prodornost na desnoj strani, bit će to bolje. Puno nade polažem u mlade igrače poput Petkovića, Brekala, Vlašića, Benkovića, Katića...

A za koga je navijala obitelj kad se igralo protiv Mađarske?

- Svi smo bili za Hrvatsku. Žena mi je Mađarica, ali i ona je za "vatrene". Znaju to i naši susjedi, ali nitko nema problema s tim. Žena mi baš je voli mađarski nogomet jer se puno ulaže, vlada Savezu daje velike novce, grade se stadioni, a rezultata nema. To je mnogima trn u oku - završio je Arnold.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

VIDEO Trener Fenera: Napali su i mog sina, udarili ga u glavu! Evo kako izgleda Livaković...
KAOS U TURSKOJ

VIDEO Trener Fenera: Napali su i mog sina, udarili ga u glavu! Evo kako izgleda Livaković...

Nigerijac je postao pravi heroj Fenerbahčea, a nakon povratka u Istanbul igrače Fenera dočekala je vojska navijača koja je u nekoliko navrata skandirala ime hrabrog Nigerijca

EKSKLUZIVNO Prve fotografije 'vatrenih' u novim dresovima!
ZVIJEZDE NA SNIMANJU

EKSKLUZIVNO Prve fotografije 'vatrenih' u novim dresovima!

Gvardiol, Pjaca i Labrović imaju sponzorske obveze, u domaćem dresu za Europsko prvenstvo pozirali su na odmorištu na autocesti A4 u Sesvetama
Poruka Livaji na transparentu u Splitu: 'Dok titula putuje prema Učkoj, ti ladiš jaja u Grčkoj...'
NISU ZADOVOLJNI

Poruka Livaji na transparentu u Splitu: 'Dok titula putuje prema Učkoj, ti ladiš jaja u Grčkoj...'

'Bili' su porazom kod kuće malo izgubili korak za vodećom Rijekom, a kapetan Livaja je nakon toga otišao na odmor u Grčku što su mu neki od navijača očito zamjerili