Obavijesti

Sport

Komentari 208

Najbolja momčad HNL-a: Trojica iz Osijeka, jedan iz Hajduka...

Najbolja momčad HNL-a: Trojica iz Osijeka, jedan iz Hajduka...

Najbolji igrač drugog dijela sezone zasigurno je Hajdukov Marko Livaja. Posebno je oduševio Ramon Mierez, najbolji topnik lige, a titulu najkorisnijeg igrača odnio je neumorni dinamovac Mislav Oršić

VIDEO

Završila je možda i najluđa sezona 1. HNL u povijesti. Do zadnjeg kola osam se klubova borilo za nešto. Gorica, koja je gotovo cijelu sezonu provela na trećem mjestu, u nekim trenucima čak i vrlo uvjerljivo ispred Rijeke i Hajduka, ostala je u finišu "kratka". 

Dobitnici polusezone su hajdukovci, koji su pod paskom talijanskog stručnjaka Paola Tramezzani (50) proigrali te pobjedom u zadnjem kolu nad Lokomotivom (2-0) ugrabili kvalifikacije za novoosnovanu Konferencijsku ligu.

POGLEDAJTE VIDEO: Dinamovci u Rijeci proslavili naslov

Pokretanje videa...

Dinamo proslavio titulu u Rijeci 02:17

Igrač sezone? Uh, teško je i usuditi se izabrati. Ipak, da postoji nagrada za najboljeg igrača polusezone, bez sumnje bi trebala ići u ruke Marku Livaji (27). Hajdukov ofenzivac došao je krajem veljače iz AEK-a, bez pravog kontinuiteta igara i odmah povezao konce igre splitskog kluba.

Za vas smo izabrali 11 najboljih s pričuvama.

Najboljih 11 HNL-a

Dominik Livaković (Dinamo) - Izvjesno je da je Zadranin svoje u 1. HNL odigrao, barem za neko vrijeme. U prvenstvu je skupio 32 nastupa, primio samo 25 golova, a čak 15 puta mrežu je zadržao netaknutom. U 3. kolu je u pobjedi nad Osijekom (4-1) skinuo penal Anti Majstoroviću.

Vrijednost mu je prema Transfermarktu 13 milijuna eura i vruća je roba na europskom tržištu. Na Euro će kao prvi golman hrvatske reprezentacije, a onda će moći birati klub u koji želi.

Igor Silva (Osijek) - Konkurencija za poziciju desnog beka u 1. HNL jako je "tanka", kao, uostalom, i u našoj reprezentaciji. Osijekov Silva je prošle sezone bio ponajbolji desni bočni, dobro je odigrao i prvi dio ove sezone, ali je nakon zimskih priprema pao. Iz prvih 11 u jednom ga je trenutku izbacio Mato Miloš, ali u finišu prvenstva se pribrao, utakmicu protiv Gorice čak odigrao s dislociranim prstom i tako pokazao da se uozbiljio i da se na njega može računati.

Brazilac je u prvenstvu odigrao 31 utakmicu i isporučio dvije asistencije. Radi se o igraču koji ima sjajan napadački potencijal, ali dobar je i energičan u obrambenim zadacima. Tijekom sezone skupio je 68 uspješnih startova te je u tom segmentu treći igrač lige, a imao je i 62 oduzete lopte, po čemu je peti u ligi.

Mario Vušković (Hajduk) - I on će teško ostati u 1. HNL. Za njega su ozbiljno zainteresirani škotski velikan Celtic i Torino. S talijanskim predstavnicima već su se sastali čelnici Hajduka, navodno je na stolu pet milijuna eura s bonusima, a Hajduku novac nasušno treba za sanirati minus. Radi se o braniču kojem je nogomet u genima, i djed i otac bili su mu u Hajduku. Legendarni Milan Rapaić označio ga je jednim od najvećih hrvatskih potencijala.

U 29 utakmica ove sezone, zabio je dva gola i ostvario dvije asistencije. Osim što je sjajan u skoku, pokazao je da zna zabiti i iz slobodnjaka, kao Gorici u 34. kolu (4-0).

Rasmus Lauritsen (Dinamo) - Došao je ljetos iz švedskog Norrköpinga za 1,6 milijuna eura. Danima je trajala saga oko njegova dovođenja, a brzo je pokazao zašto je doveden. Dva dana nakon što je potpisao za Dinamo, debitirao je protiv Varaždina u gostima i odmah skrivio penal. Teško je i sjetiti se još neke njegove greške, od tog trenutka bio je besprijekoran.

U 23 utakmice u prvenstvu zabio je gol i ostvario asistenciju. Skupio je 112 čišćenja te je u tom segmentu šesti branič lige. Impresivno, ako u obzir uzmemo broje utakmica koje je igrao te činjenicu da se u kaznenom prostoru Dinama rijetko događa nešto opasno... Prema Transfermarktu vrijedi tri milijuna eura, a pomalo čudi da još nije dobio poziv u dansku reprezentaciju.

Joško Gvardiol (Dinamo) - Dječak koji postaje muškarac i igra se nogometa. Tako ga je opisao trener Damir Krznar. Marin Leovac veći dio sezone mučio se s ozljedama, Marijan Čabraja nije se nametnuo pa je Gvardiol morao uskočiti na poziciju lijevog beka i naprosto je - oduševio.

Odigrao je u ligi 24 utakmice, zabio dva gola i ostvario tri asistencije. Držao je rekord 1. HNL sa sedam uspješnih driblinga po utakmici, ali skinuo ga je Emir Sahiti, koji ih je napravio 10 protiv Istre 1961. Od iduće sezone postaje vođa Leipzigove obrane i naslijedit će Dayota Upamecana, koji je već potpisao za Bayern.

Arijan Ademi (Dinamo) - Oleksandr Šovkovski europski je rekorder po broju naslova prvaka s jednim klubom. S kijevskim Dinamom osvojio ih je 14, a odmah iza njega je Ryan Giggs, koji je s Manchester Unitedom osvojio 13 prvenstava. Ademi ih je osvojio deset, baš kao Vitor Baia s Portom.

U prvenstvu je odigrao 26 utakmica, zabio jedan gol i još dva namjestio. Sjajan u oba pravca, ubojit iz drugog plana. Ma, jedan od najboljih box-to-box igrača u Europi, nema sumnje.

Laszlo Kleinheisler (Osijek) - U prvom dijelu sezone nije bio uvjerljiv. Dugo se tražio, uzimao nerezonske šuteve, promašivao nemoguće, ispred njega jedno vrijeme igrao je Marin Pilj.

Ipak, "mađarska haubica" proradila je u drugom dijelu sezone. Lacika, kako mu tepaju, isporučio je šest golova i šest asistencija i pokazao Bjelici da bez njega ne može slagati početnu jedanaestorku. 

Luka Ivanušec (Dinamo) - Ovih dana ima razloga za sreću. Završio je sportski menadžment, predvodit će hrvatsku U-21 reprezentaciju u četvrtfinalu protiv Španjolske na Euru, a našao se i na popisu Zlatka Dalića za seniorski Euro.

Odigrao je u 1. HNL ove sezone 30 utakmica i isporučio sedam golova uz tri asistencije. Možda bi odigrao i koju utakmicu više, da ga već neko vrijeme ne muči mišićni spazam pa mu u Dinamu doziraju minutažu. Tijekom sezone pedantni statističari zabilježili su mu 39 uspješnih driblinga i u tom je segmentu četvrti igrač lige.

Lovro Majer (Dinamo) - Rijetki će se sjetiti da je ljetos bio na izlaznim vratima Dinama, svim silama pokušavao ga je dovesti Birmingham. Kod Nenada Bjelice nije igrao, u europskim utakmicama čak je bio izvan zapisnika, a Zoran Mamić i Damir Krznar preporodili su ga. 

Odigrao je 31 utakmicu u prvenstvu i zabio sedam golova uz devet asistencija. Preuzeo je ključeve veznog reda mlade reprezentacije i bit će važan adut Igora Bišćana na Euru U-21, a budno će ga pratiti skauti brojnih europskih klubova. Već se zna za interes Olympique Marseillea, a u priču se pokušava uplesti i Eintracht, koji ga želi za 15 milijuna eura.

Mislav Oršić (Dinamo) - Suludo zvuči podatak da je ove sezone odigrao 51 utakmicu, najviše u Dinamu. U prvenstvu je u 32 utakmice zabio 16 golova i ostvario sedam asistencija, čime se smjestio na treće mjesto liste strijelaca. Osim filigranski preciznog udarca, pokazao je da zna i podvaliti loptu. Imao je 54 ključna dodavanja ove sezone, a više su imali samo spomenuti Majer (65) i Slavenov Nemanja Glavčić (66).

Transfermarkt ga cijeni na sedam i pol milijuna eura i bit će primamljiva roba na ljetnom mercatu. Zbog godina (28) nije preskup, a za njegove usluge zainteresirani su Hertha, Milan, WBA, Arsenal... 

Ramon Mierez (Osijek) - 'El Tora' smo se sjećali iz dana u Istri 1961. Ipak, s dozom skepse gledao se njegov dolazak u Osijek, sezonu prije nije se nametnuo u španjolskom drugoligašu Tenerifeu. Rijetki se sjećaju da ga je u prvoligaša na Dravi doveo Alen Petrović, koji je par dana kasnije smijenjen s pozicije sportskog direktora. Petrović je s Alavesom dogovorio posudbu s opcijom otkupa za dva i pol milijuna eura, a Nenad Bjelica s guštom ju je prije nekoliko dana aktivirao i slavodobitno ustvrdio da se radi o napadaču koji vrijedi više od deset milijuna eura.

Mierez je sezonu završio kao prvi strijelac lige. Argentinski napadač je u 31 utakmici zabio 22 gola i ostvario dvije asistencije. Možda će sljedeće sezone zabiti i koji gol više, ako poboljša izvođenje penala. Promašio ih je ove sezone tri u prvenstvu. Također, promašio je najviše velikih prilika u ligi ove sezone, čak 10, toliko su ih promašili i spomenuti Oršić te Slavenov napadač Törles Knöll.

Grafički prikaz najboljih 11:

Zamjene:

Ivica Ivušić (Osijek) - Ove sezone potpuno je zablistao, dogurao i do šireg popisa Zlatka Dalića za Euro, a nitko izbornika ne bi nazvao ludim, da je golmana Osijeka stavio i na završni popis.

U prvenstvu je skupio svih 36 utakmica, primio samo 25 golova, a s 20 clean sheetova najuspješniji je golman lige te jedan od najboljih u Europi. Stivi Frashëri iz Teute te Mike Maignan iz Lillea u 21 utakmici nisu primili gol.

Dinamo i Osijek sastali se u 31. kolu HT Prve lige

Rafa Navarro (Istra 1961) - U Pulu je došao ljetos s reputacijom igrača koji je odigrao 70 utakmica za Betis. U karijeri su ga zakočile ozljede, a imao je problema i ove sezone.

Ipak, u 17 utakmica pokazao je kvalitetu i zabio jedan gol uz dvije asistencije. U 25. kolu srušio je golom Lokomotivu u gostima (1-0) nakon munjevite kontre i ta je pobjeda Puljane ostavila u ligi.

Kevin Theophile-Catherine (Dinamo) - Zna mu se zalomiti koji kiks, ali se definitivno radi o klasi. Odigrao je u prvenstvu 27 utakmica i zabio jedan, ali vrijedan gol. Bilo je to za pobjedu u gostima kod Gorice (4-3) u petoj minuti sudačke nadoknade drugog poluvremena. Ne treba zaboraviti, tad je Osijek vodio veliku bitku s "modrima" za naslov.

Ljetos je produžio vjernost hrvatskom prvaku do 2023. i još jednom dobrom sezonom potvrdio da zaslužuje visoka primanja. Kamo sreće da je više ovakvih stranaca u našem nogometu.

Mile Škorić (Osijek) - Bjelica je za njega nedavno kazao da je najboljih hrvatski stoper u ligi. Okej, ipak mu je Neno trener, možda je u toj izjavi nedostajala doza objektivnosti, ali... Ako je vjerovati popisu za Euro 2021., s tom konstatacijom slaže se i izbornik Dalić. Pozvao je Škorića među 26 kandidata.

Odigrao je ove sezone 30 utakmica u prvenstvu i zabio jedan gol uz tri asistencije. U skoku je neprikosnoven, a igru čita briljantno. Ove sezone imao je 153 očišćene situacije i u tom je segmentu drugi igrač lige, dvije više imao je Karlo Bilić iz Šibenika.

Petar Bočkaj (Osijek) - Bjeličin "švicarski nožić". Igrao je lijevog i desnog bočnog, krilo, neke utakmice i u vezi. Sve odradio besprijekorno. Možda smo i premalo pisali o njemu, ali kad se radi o Peri, to je vjerojatno dobro. Skandali su iza njega, sredio je i privatni dio priče i sad se sve glasnije priča o njegovu transferu.

Ove sezone odigrao je 29 utakmica u prvenstvu i isporučio dva gola uz deset asistencija. Imao je 47 ključnih dodavanja, a kreirao je još pet velikih prilika. Zna nogomet i gotovo.

Dinamo i Osijek sastali se u 21. kolu HT Prve lige

Mihael Žaper (Osijek) - Ove sezone napravio još jedan korak naprijed u svojoj igri. Bit će Bišćanov adut na Euru U-21, a uz njegovo ime počinju se vezati sve ozbiljniji klubovi.

Prije nekoliko mjeseci, čak četiri milijuna eura za njega je ponudila Braga, ali Osijek ga još ne planira prodavati. Postao je dokapetan, a kad Škorić ode, preuzet će lidersku ulogu u momčadi. Žaper je ove sezone odigrao 30 utakmica, zabio pet golova i ostvario tri asistencije.

Marko Bulat (Šibenik) - Zlatni dečko šibenskog nogometa od ljeta će igrati za Dinamo. Potpisao je još zimus u transferu "teškom" 2,2 milijuna pa ostao na posudbi do kraja sezone. 

Odigrao je ove sezone 31 utakmicu, zabio tri gola i ostvario osam asistencija. Imao je i 49 ključnih dodavanja te još četiri velike kreirane prilike.

Hajduk i Šibenik sastali se u 8. kolu HT Prve lige

Robert Murić (Rijeka) - Ugovorom je vezan još nekoliko dana, a novi još nije potpisao. Ako postane slobodan igrač, sigurno će biti poželjan mnogim klubovima. Vratio je karijeru na pravi put i možda je vrijeme za novu inozemnu avanturu.

Odigrao je ove sezone 30 prvenstvenih utakmica i zabio osam golova uz sedam asistencija. Namjestio je još osam velikih prilika i u tom je segmentu šesti igrač lige.

Marko Livaja (Hajduk) - Ugovor mu istječe kroz nekoliko dana i u Hajduku će se morati dobrano potruditi da ga zadrže. U tri mjeseca pokazao je da je strašna klasa, čak ga se počelo spominjati u kontekstu Dalićeva popisa za Euro.

U 15 utakmica imao je šest golova i sedam asistencija. Probudio je hajdučku momčad, ali i istaknuo da on ne može biti uzor klincima Stipi Biuku i Marinu Ljubičiću, da je on u njihovim godinama bio puno luđi. Mi smo uvjereni da može, ali i da ga takvim svi u Hajdukovoj svlačionici doživljavaju.

Kristijan Lovrić (Gorica) - Možda bi se našao i u najboljih 11, da se nije ispriječila ozljeda koljena. Prošao je bez operacije, ali trener Siniša Oreščanin dozirao ga je zadnjih nekoliko kola. Protiv Malte je debitirao za reprezentaciju, vrijedi pet i pol milijuna eura i sigurno će na ljeto za njega biti ponuda.

U 29 prvenstvenih utakmica zabio je 15 golova i imao sedam asistencija. Složio je još osam vrhunskih prilika svojim suigračima i pokazao da, osim razornog udarca s distance, zna i dodavati.

Split: U 16. kolu Prve HNL na Poljudu se sastali Hajduk i Gorica

Bruno Petković (Dinamo) - Možda ne zabija kao na traci, ali njegov doprinos je od krucijalne važnosti za igru Dinama. Obožava se izvlačiti izvan 16 metara, rolati, driblati... 

U 25 utakmica zabio je devet golova i imao isto toliko asistencija. Uglavnom ga se može zaustaviti samo prekršajem. Ove sezone peti je po broju pretrpljenih prekršaja (59). 

Dinamo i Slaven Belupo sastali se u četvrtfinalu Hrvatskog nogometnog kupa
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 208
VIDEO

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!
RJEŠENJE PRED VRATIMA

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!

Plus+ Čovjek koji će se brinuti o stručnoj politici Hajduka mora imati znanje, bogato internacionalno iskustvo, dobre veze, mora biti neovisan i dobro poznavati klub. Takve je teško pronaći, ali jedan je već na Poljudu...

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
Godinama spavao s bratovom ženom. Sada čeka treće dijete s modelom za donje rublje...
NESTAŠNI VELŠANIN

Godinama spavao s bratovom ženom. Sada čeka treće dijete s modelom za donje rublje...

Ryan Giggs se 2017. godine rastao sa suprugom Stacey i to nakon što ju je godinama varao s bratovom ženom. Skrasio se s 14 godina mlađim manekenkom Zarom