Obavijesti

Sport

Komentari 5

Najbrža utrka svih vremena: Kad trče Owens, Lewis i Bolt...

Najbrža utrka svih vremena: Kad trče Owens, Lewis i Bolt...
1

Što dobijemo kada u na jednoj utrci na 100 metara imamo Jessea Owensa, Carla Lewisa i Usaina Bolta? Najbržu utrku svih vremena. Kraljevi svojih razdoblja našli su se u istom videu Eurosporta

VIDEO

Svako vrijeme imalo je svojeg kralja sprinta. Početkom 20. stoljeća to je bio Jesse Owens, svjetski rekorder i jedan od najvećih sprintera svih vremena. Točnije, ne samo sprintera. Jedan od najvećih atletičara u povijesti.

Jer ono što je afroamerikanac uspio napraviti u vrijeme drugog svjetskog rata i hitlerovskog terora je jedno od najvećih postignuća u svijetu sporta.

Tri svjetska rekorda u manje od sat vremena 1935. godine i četiri olimpijska zlata godinu kasnije usred Berlina nitko nikad nije uspio ponoviti.

Međutim, Carl Lewis je bio blizu. Krajem 20. stoljeća bio je junak svojeg doba. Naravno, situacija je neusporediva jer je 50 godina kasnije crna rasa imala puno više prava i bilo je puno manje diskriminacije.

Ali gledano u sportskom smislu, Lewis je bio junak svojeg doba. Postavio je niz rekorda u sprinterskim disciplinama, a jedini koji je najvećem skakaču u dalj u povijesti mogao parirati bio je Mike Powell.

Zapamćeno ostaje njihovo nadmetanje 1991. godine kada je Mike Powell postavio svjetski rekord.

No, onda je došao Usain Bolt i promijenio igru iz temelja. Po prvi put najbolji sprinter svijeta nije bio nabijen i nizak nego je sa svojih 1,95m spadao među najviše u povijesti, ako ne i najviši. Ono što su neki smatrali manom, on je pretvorio u prednost. Pogotovo na 200 metra, gdje puni sprint dolazi do izražaja u posljednjih 100 metara.

Osvojio je devet zlatnih medalja na Olimpijskim igrama i učinio nešto što nitko nikad do tada nije napravio. Osvajao je 100, 200 i 4 x 100 metara 12 godina zaredom, a savršeni skor uništio mu je Nesta Carter, koji je pao na dopingu i zbog kojeg je Boltu naknadno oduzeta jedna olimpijska medalja. To nipošto ne umanjuje vrijednost, čak naprotiv.

Bolt će ostati najveći sprinter u povijesti.

Eurosport je producirao sjajan video koji prikazuje kako se borba za titulu najbržeg čovjeka na svijetu razvijala od vremena kad je Jesse Owens osvojio zlatnu olimpijsku medalju 1936 u utrci na 100m do Usaina Bolta 2012. godine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna
'TOTALNO JE OPČINJENA'

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna

Jude Bellingham u vezi je s Nizozemkom Laurom Celijom Valk, objavio je The Sun. Ona zadnjih tjedana boravi u njegovu madridskom domu i mnogima se pohvalila o tome
Dinamov zaokret: Najboljima još veće plaće, a sa strancima nikad nismo napravili razliku
'OKREĆEMO SE MLADIMA'

Dinamov zaokret: Najboljima još veće plaće, a sa strancima nikad nismo napravili razliku

Marko Marić kaže: Teško profiliramo krilne igrače, a razvijamo sjajne vezne pa takve ne treba tražiti u inozemstvu. Davanje velikih i dugoročnih ugovora djeci od 18 godina je loše. Svi koji su otišli iz Dinama sa 16 godina, do 19. su bili u puno slabijem klubu