Obavijesti

Sport

Komentari 6

Najveća rivalstva: Bird i Magic nisu razgovarali sedam godina

Najveća rivalstva: Bird i Magic nisu razgovarali sedam godina
3

Earwin Magic Johnson i Larry Joe Bird u NBA ligi su se sreli 37 puta, uz 22 pobjede Magica i 15 pobjeda Birda. U osamdesetima su kombinirano osvojili osam naslova

VIDEO

U sljedećim tjednima na portalu 24sata pozabavit ćemo se najvećim rivalstvima u svijetu sporta. Nogomet, košarka, rukomet, boks, F1, čak i umjetničko klizanje - svaki sport ponudi suparništva o kojima se s posebnim užitkom raspravlja. Među takvima je i ono Birdovo i Magicovo s kojim nastavljamo serijal tekstova nazvan Najveća sportska rivalstva .

Kad god bi izašao raspored sezone, zaokružio bih utakmice s Bostonom. To su bile One Dvije utakmice i ostalih 80, rekao je Magic Johnson .

- Za vrijeme sezone svaki dan sam čitao novine. Zanimala me samo jedna stvar: Kakve je brojke noćas imao Magic Johnson - kazao je Larry Bird .

Dvojac je to koji je spasio NBA ligu. Nakon uspona s kraja šezdesetih i početka sedamdesetih godina, najjača košarkaška liga započela je s laganim padom kako se približavala osamdesetima, a ostat će zapisano da je 1979. godine finale sveučilišne košarke bilo gledanije od bilo koje druge košarkaške utakmice. I danas je to najgledanija sveučilišna utakmica ikad.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
VIDEO

Finale u kojem je Magic Johnson s Michigan Stateom iznenadio Larryja Birda i njegovu Indiana State. Magic je odveo svoju ekipu do pobjede 75-64 , bio proglašen i za najboljeg igrača završnice, a Birdovoj ekipi bio je to prvi poraz u sezoni nakon 33 pobjede .

Tog ljeta prijavili su se na draft. Jedan je završio u Bostonu, drugi u Los Angeles Lakersima, čime je na najbolji mogući način obnovljeno rivalstvo još iz pedesetih.

Sedam godina šutnje

Nevjerojatno zvuči podatak da su se upoznali još 1978. godine, kad su bili dio iste ekipe, selekcije najboljih igrača sa sveučilišta koja je igrala prijateljske utakmice protiv europskih reprezentacija. Nisu riječi progovorili, ali košarkaški fanatici prepričavaju najbolju akciju ikad izvedenu.

Bird je povukao kontru, dao dodavanje iza leđa za Magica, koji je s desne strane driblingom izbacio Andreja Lapatova i dodao u sredinu jednako atraktivno, preko ramena, samo da bi Bird iz odbojke vratio na drugu stranu, a Magic položio za kraj muka obrane SSSR-a.

- Bile su to tri nevjerojatne sekunde košarke. Pomislio sam samo koji je užitak igrati s Larryjem, a i publika je bila na nogama - sjeća se Magic.

- Siroti igrač u obrani se dvaput zavrtio dok je pokušao pratiti naša dodavanja. Priznajem, smijao sam mu se, nije znao što radi - dodao je Bird.

Trenutak poslije čudesne akcije 21-godišnji Larry i tri godine mlađi Johnson samo su se pozdravili, dali pet jedan drugom i nastavili igrati obranu bez ijedne izgovorene riječi . Tek kad je došao kući u French Lick u Indiani, Bird je priznao bratu Marku:

- Upravo sam vidio najboljeg igrača u sveučilišnoj košarci. Zove se Earvin Johnson .

Ručak 1985. godine

Kad su stigli u NBA, odmah su počeli ostavljati trag. Magic je osvojio naslov 1980. , Bird godinu poslije. Magic vraća titulu 1982. , a Bird 1984. Na redu je bio Magic 1985. , pa i Bird 1986. Stariji i istrošeniji Celticsi nisu mogli pratiti ritam, Lakersi su osvojili naslove još i 1987. i 1988. godine.

VIDEO

A sva ta finala imala su vrhunske gledanosti jer su ljudi jedva čekali vidjeti obračun ove dvojice. Jedan je predstavljao sav glamur Los Angelesa i showtime košarku Lakersa, a drugi "plave ovratnike" rodne Indiane i svojeg Bostona , što je zaintrigiralo i Converse, koji ih je pozvao na zajedničko snimanje reklame 1985. godine u Birdovom rodnom kraju.

- Bio sam strašno nervozan. Nisam imao pojma što će se događati - objašnjava Magic.

Za vrijeme snimanja dvojica najboljih košarkaša svojeg vremena odigrala su jedan na jedan. Bez riječi. Bez komentara. Sve do ručka poslije snimanja.

- Njegova me majka snažno zagrlila i pozdravila, pripremila nam je ručak i tek kad smo sjeli zajedno za isti stol, počeli smo pričati o košarci. A sasvim je logično da smo imali zajedničkih tema. Obojica smo iz Midwesta, obojica smo odrastali u siromaštvu, obitelji su nam sve što smo imali, košarka nam je sve što smo imali. Tu sam promijenio svoje mišljenje o Larryju - prepričao je Johnson prvi razgovor s velikim rivalom.

VIDEO

Prvo upoznavanje 1978. godine. Prvi razgovor 1985. godine. A neko vrijeme i jedini ozbiljni razgovor koji su imali. Sve do studenoga 1991. godine.

Dijagnoza za kraj rivalstva i početak prijateljstva

- Bio je to najgori osjećaj koji možete zamisliti - rekao je Bird, nakon što mu je preko telefona Magic Johnson među prvima rekao da ima HIV.

- U to vrijeme, HIV je bio smrtna kazna. Ali iz nekog razloga, kad me nazvao i rekao da će sve biti u redu, povjerovao sam mu. Sve što mi je ikad rekao bila je istina, pa sam vjerovao i da će tad biti sve u redu.

Bird je opisao koliko je bio šokiran.

- Obožavam košarku. Obožavam se natjecati, uvijek sam jedva čekao da dođem u dvoranu i treniram. Ali to je bio jedini dan u mojem životu kad mi se košarka stvarno više nije igrala.

Godinu dana poslije osvojili su zlato u Barceloni na Olimpijskim igrama. Odmah potom, Magic je na odlasku u mirovinu rekao da je zahvalan Larryju Birdu i da će mu biti prijatelj do kraja života.

Danas je Bird u Indiani, predsjednik je Pacersa, a Magic i dalje iz prvog reda prati utakmice Lakersa i Clippersa.

- Nekad se osjećaš slabim i treba ti prijatelj, samo da ti kaže da je tu za tebe i da ti pruži podršku. Ne moramo pričati svaki dan i ne radimo to. Ali znam da će Larry biti tu ako mi nešto treba, a i ja ću prvi skočiti ako Larryju nešto treba. On to zna. Vidimo se jednom, možda dvaput godišnje, čim me potapša, pozdravi i razvuče svoj osmijeh, meni je dobro. To mi daje snagu za sljedećih godinu dana, dok se ponovno ne sretnemo - zaključio je Magic Johnson priču o prijateljstvu poslije godina šutnje.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10  mil. €
ZANIMLJIV PLAN

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10 mil. €

Plus+ Dinamo je već krenuo u priču oko zadržavanja mladog nogometaša na novoj posudbi, a Vidović se dobro razvija u Maksimiru, uspješno snalazi i kao 'wing-back'. I svi ga žele i dalje u momčadi...
Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković
JAKIR U 'WIN WIN' SITUACIJI

Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković

Osvoji li Rijeka naslov prvaka, Sergej Jakirović ima pravo na medalju. Damir Mišković je vrlo korektan i sigurno će ga upisati ako Jakirović smatra da i on ima zasluga u šampionskom pohodu