Obavijesti

Sport

Komentari 46

Najveća rivalstva: 'Mali zeleni' i Pele, mržnja kojoj nema kraja

Najveća rivalstva: 'Mali zeleni' i Pele, mržnja kojoj nema kraja
2

Diego Armando Maradona i Edson Arantes de Nascimento Pele dvojica su najvećih nogometaša svih vremena. I danas se vode rasprave o tome koji je bio veći od njih

VIDEO

U sljedećim tjednima na portalu 24sata pozabavit ćemo se najvećim rivalstvima u svijetu sporta . Nogomet, košarka, rukomet, boks, F1, čak i umjetničko klizanje - svaki sport ponudi suparništva o kojima se s posebnim užitkom raspravlja. Među takvima je i ono Peleovo i Maradonino s kojim otvaramo serijal tekstova nazvan Najveća sportska rivalstva .

Jedan je odigrao 492 službene utakmice, uz 258 golova, 91 nastup za reprezentaciju i 34 gola za izabranu vrstu. Drugi je u 669 utakmica zabio 626 golova, a u 92 nastupa za nacionalnu momčad pogađao je 77 puta.

Jedan je praktički sam osvojio svoj jedini naslov svjetskog prvaka. Drugi je predvodio momčadi iz snova koje su tri puta osvajale mundijale. Obojica su osvajali Zlatnu loptu, naslove i kupove u klubovima, a na kraju su podijelili nagradu za Fifinog nogometaša stoljeća još prije 14 godina.

- Da, ali ljudi su glasovali za mene. Sad "ovi" žele da ja dijelim tu nagradu s Peleom. Neću je dijeliti ni sa kim - ljutit je bio Diego Maradona , s obzirom na to da je od navijača dobio znatno veći broj glasova nego Pele u izboru 2000. godine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ništa mirniji nije bio ni kad je Pele deset godina poslije bio među rijetkima koji su mislili da je Jabulani vrhunska lopta za Svjetsko prvenstvo u Africi.

- Pele bi se trebao vratiti u muzej.

VIDEO

Tu je možda i najveća razlika između njih dvojice. Argentinac se nikad nije bojao otvoreno reći što misli, dok je Pele prihvatio diplomatsku ulogu. Zato i jest uvijek nasmijan u svečanim ložama uz bok različitim Blatterima i Platinijima , dok je Maradona sve češće zvijezda YouTubea. Novinari ga obožavaju zvati kao gosta u studio, znaju da će dobiti nešto spektakularno.

- Ne znam zašto me uopće uspoređujete s Peleom. Moja majka je rekla da sam ja snažniji i da je on igrao protiv protivnika koji se nisu ni micali - jednom je rekao u intervjuu na pitanje tko je veći od njih dvojice.

VIDEO

A ako se već u nogometnim krugovima ne raspravlja je li bio bolji Maradona ili Pele, raspravlja se o tome tko je najbolji nogometaš današnjice. I dok se većina svijeta misli zašto bi dala glas Leu Messiju ili Cristianu Ronaldu , Pele se bez imalo oklijevanja okrenuo - Neymaru .

- Bože, kako je to glupo! Možda Neymar i jest najbolji na svijetu. Ali to bi značilo da je Messi s nekog drugog planeta - nasmijao se Maradona.

Ni Pele nije ostao dužan. Iskreno će priznati da misli da je bolji od Maradone jer je bolji uzor za sve mlade i nikad nije imao problema s drogom, kao njegov ljuti rival.

- Maradona je bio odličan igrač, ali, nažalost, svi vidimo što je napravio od sebe - rekao je Brazilac.

Nije dugo čekao na backhand s druge strane.

- I što sad ja da kažem? Pa Pele je debitirao s muškarcem - aludirao je Maradona na glasine iz pedesetih, kad se često pisalo o tome da je najveći brazilski nogometaš izgubio nevinost u istospolnom odnosu.

VIDEO

U godinama prepucavanja s Maradonom, Pele je naučio kojim stilom treba odgovoriti na provokacije "malog zelenog". A i odgovori na pitanje o tome tko je zaista najveći na svijetu postajali su sve originalniji.

- Maradona ne može biti u konkurenciji za najboljeg igrača. Pa on nije znao ništa desnom nogom. I nije zabijao glavom. Jedini važan gol glavom zabio je - rukom.

A čovjek koji je "Božjom rukom" opravdao svoj gol Engleskoj u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva 1986. prije godinu dana odlučio je završiti raspravu jednom zauvijek.

- Nemojte me uspoređivati s Peleom. Ne volim to jer on stalno priča glupe stvari. On priča gluposti svaki put kad uzme krivu pilulu ...

Jedan je 21 godinu profesionalne karijere proveo u Argentini, Italiji i Španjolskoj. Drugi je 21 godinu profesionalne karijere proveo u Brazilu i Sjedinjenim Američkim Državama. Nogometu su dali 42 godine vrhunske igre i još nekoliko godina neuspješnih pokušaja na pozicijama oko terena.

- Najveća razlika između mene i njega jest da ja poštujem sve nogometaše, a Pele nema nikakvog poštovanja za njih. Pele je prijatelj onih koji upravljaju nogometom. Ja nisam njihov prijatelj. Ja sam s igračima - objasnio je Maradona, koji nije mogao protiv sebe ni u drugim usporedbama.

- Za mene je Leo Messi odličan mladić. Ali svejedno sam ja bio najbolji.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 46
VIDEO

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!
LIGA PRVAKA

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!

Zagreb je u dramatičnoj utakmici remizirao s Montpellierom (27-27) u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka u krcatoj zagrebačkoj Areni. Uzvrat je za tjedan dana u Francuskoj

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'
PROMIJENIO REPREZENTACIJU

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'

Petar Sučić ubuduće će igrati za hrvatsku reprezentaciju, a njegova odluka nije baš najbolje sjela njegovom bivšem suigraču iz BiH koji ga je žestoko isprozivao
'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'
SUPRUGA IGRAČA UKRAJINE

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'

Ana Zubkova supruga je ukrajinskog reprezentativca Aleksandra Zubkova. Bivši je model, završila je farmaceutsko-biokemijski fakultet, ali posljednjih godina posvetila se obitelji. I fotografiranju za Instagram