Obavijesti

Sport

Komentari 34

Bio je u komi 39 godina: Umro bivši stoper PSG-a i Francuske

Bio je u komi 39 godina: Umro bivši stoper PSG-a i Francuske

Jean-Pierre Adams igrao je za Nicu i PSG, između ostalih, četiri je godine igrao za Francusku, a po završetku karijere 1982. zbog ozljede koljena završio je na operaciji nakon koje se nikad nije probudio

VIDEO

Prije 39 godina stigao je u bolnicu u Lyonu zbog rupture ligamenata koljena na rutinsku operaciju koja se pretvorila u noćnu moru. Anesteziolog je pogriješio te je mozak Jean-Pierrea Adamsa (73), koji je tad imao 34 godine, ostao bez kisika nakon čega je pao u komu iz koje se nikad nije probudio. Bez svijesti je proveo 39 godina, a jutros je preminuo. 

Njegova supruga Bernadette se otad brinula za njega te gotovo da nisu proveli nijedan dan odvojeni, 39 godina. 

- Nitko mu ne zaboravlja donositi poklone, bez obzira je li riječ o njegovom rođendanu, Božiću ili Danu očeva - kaže Bernadette.

Njezin suprug je sa 73 godine samostalno disao, bez pomoći aparata, te imao svoju sobu u kojoj je provodio većinu vremena sve do smrti. O njemu se brinula spomenuta supruga, odijevala ga, hranila, kupala i okretala u krevetu, čak i ako to znači da sama nije spavala.

U rijetkim prigodama kad bi večer provela izvan kuće, osoblje koje se brine za njega izjavilo bi da se Jean-Pierre tad drukčije ponaša.

- On zna da to nisam ja, pa mi sestre kažu da tad nije 'onaj stari'. Mislim da on osjeća stvari. Uz to, smatram da prepoznaje moj glas - kaže Bernadette koja je u braku već 51 godinu.

Inače, Jean-Pierre je rođen u Senegalu, a kao 10-godišnjeg dječaka ga je baka dovela u Francusku. Uskoro ga je usvojio francuski par, a krajem 1960-ih je kao nogometaš amater upoznao Bernadette na plesu.

U to vrijeme ljudi nisu blagonaklono gledali na miješani par, ali oni su svejedno počeli živjeti zajedno, te su se ubrzo vjenčali. 

Sve je krenulo kao u bajci

Nakon toga, stvari su brzo krenule na bolje. Jean-Pierre je ubrzo postao jedan od prvih tamnoputih nogometaša koji je igrao za francusku nogometnu reprezentaciju i svi su ga hvalili.

Zvali su ga "crni čuvar", zajedno s Mariusom Tresorom, igračem kojeg je Pele 2004. godine prozvao jednim od 125 najboljih živućih nogometaša. Adams i Tresor su formirali jedan od najboljih centralnih obrambenih parova u cijeloj Europi, izjavljivali su mnogi u ono vrijeme.

Kad mu je karijera počela opadati, poželio je trenirati mlade, te je na jednom od tih treninga ozlijedio koljeno. Bila je to lagana ozljeda, no koštala ga je života kakav je poznavao. 

Budući da je u vrijeme kad je došao u bolnicu trajao štrajk liječnika, njega je operirao stažist koji je kasnije izjavio da nije bio dorastao tom zadatku. Iako njegova operacija nije bila hitna, nisu je odgodili, te je tijekom nje došlo do niza pogrešaka koje su imale katastrofalne posljedice.

Završio je u komi, a nakon 15 mjeseci u bolnici, Bernadette su dopustili da ga preveze u dom za nemoćne, bliže njihovom domu. Budući da nije bila zadovoljna s tamošnjom skrbi, ona je ubrzo odlučila da će ga dovesti doma.

Dvojicu sinova, koji su u vrijeme nesreće imali 11 i četiri godine, odlučila je poštedjeti života kakvog ona vodi te je sama brinula o suprugu. Inače, iako joj se iz bolnice nikad nisu ispričali zbog pogreške koja je njezinog supruga koštala zdravlja, anesteziolog i stažist su dobili tek lagane kazne: suspendirani su na jedan mjesec s posla i dobili su novčane kazne u protuvrijednosti današnjih 750 eura. Ona ni u jednom trenutku nije pomišljala na eutanaziju, već je ostala uz supruga do prirodne smrti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!
RJEŠENJE PRED VRATIMA

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!

Plus+ Čovjek koji će se brinuti o stručnoj politici Hajduka mora imati znanje, bogato internacionalno iskustvo, dobre veze, mora biti neovisan i dobro poznavati klub. Takve je teško pronaći, ali jedan je već na Poljudu...

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
Godinama spavao s bratovom ženom. Sada čeka treće dijete s modelom za donje rublje...
NESTAŠNI VELŠANIN

Godinama spavao s bratovom ženom. Sada čeka treće dijete s modelom za donje rublje...

Ryan Giggs se 2017. godine rastao sa suprugom Stacey i to nakon što ju je godinama varao s bratovom ženom. Skrasio se s 14 godina mlađim manekenkom Zarom