Obavijesti

Sport

Komentari 85

'Almeida se odrekao 50 posto ugovora da bi došao u Hajduk'

'Almeida se odrekao 50 posto ugovora da bi došao u Hajduk'
3

Vjerujem da Niksi ima mjesta u A reprezentaciji, on je top igrač u svojoj generaciji i ne razumijem zašto nije u reprezentaciji. Nadam se da hoće, rekao je sportski direktor Hajduka Mario Branco

VIDEO

Sportski direktor Hajduka Mario Branco stao je pred novinare dan nakon što je odradio najveći posao u povijesti Hajduka, prodaju Nikole Vlašića u Everton, te dovođenje iskusnog Huga Almeide.

Jeste li sretni ili ne zbog odlaska Nikole Vlašića?

- Bio je to važan dan za Hajduk, klub će od toga imati velike koristi, jer ćemo održati financijsku stabinost u narednom razdoblju. Trebamo vremena da radimo dugoročno i na to smo fousirani. Nismo fokusirani na rekorde, nego na ono što je najbolje za Hajduk. To je naravno i veliki gubitak za nas, njegov odlazak će se odraziti na momčad, ali ovo je bio jako dobar trenutak. Ja mu želim sve najbolje, njegovoj obitelji koja mu je uz Hajduk najveća podrška u dosadašnjoj karijeri, kao i suigračima i Carrillu...

Jeste li planirali prodaju ili vas je ona iznenadila?

- Čekali smo do faze doigravanja da vidimo što i kako. Mogućnost da on ode je postojala, bilo je jasno nakon prvog susreta u Liverpoolu da ćemo ga teško zadržati.

U lipnju ste najavili da imate milijun eura za pojačanja, je li potrošen na Lopeza, Radoševića i Fomitschowa?

- Ne, nije potrošeno, maksimalno 500.000 eura je potrošeno. Ono što smo najavili je da imamo novac da možemo investirati, ali to ne znači da smo ih potrošili odjednom. Moj cilj nije napraviti revoluciju u momčadi, nego zadržati većinu igrača. Vlašić se morao dogoditi, da sam bio sebičan i jurio rezultat, mogao sam ga zadržati, ali moramo razmišljati o stabilnosti kluba. Da ja sutra odem, klub bih ostavio u boljem stanju nego sam ga zatekao. I na to sam poseban.

Kako komentirate da je Nikola dovoljno dobar za Everton, a nije za A reprezentaciju Hrvatske?

- Vjerujem da Niksi ima mjesta u A reprezentaciji, on je top igrač u svojoj generaciji i ne razumijem zašto nije u reprezentaciji. Nadam se da hoće....

Koga vidite u Vlašićevoj ulozi?

- Teško će ga biti nadoknaditi, to se vidi i po cijeni koju je postigao. Imamo rješenja, ja neću reći je li to Hamza, Pešić, Šehić, Tudor... Naš sustav je jedinstven, imamo unutarnjih rezervi, nije tajna da smo željeli dovesti sličnog igrača. Ponudili smo jako puno za njega, ali njegov klub ga nije želio pustiti. Za sada ćemo ostati u ovom sastavu do zime i uvjeren sam da momžemo biti kompetitivni.

Koliko je budžet prve momčadi veći nego lani?

- Oko 30%. Novac od Niksija daje nam financijsku stabilnost, svaki zaposlenik Hajduka dobit će uvijek plaću na kraju mjeseca. Ne samo igrači, trener, nego i ljudi koji rade važan posao. I ja sam spreman riskirati na tržištu da održimo stabilnost, redovita primanja... Ako treba prodati još kojeg igrača da klub bude stabilan, ja ću to učiniti, iako moj posao bude u opasnosti zbog toga.

U kakvom je stanju Almeida?

- Igrao je za AEK u doigravanu EL, nije igrao zbog crvenog kartona zadnju utakmicu. Počinje treninrati u ponedjeljak i nakon toga je sve na treneru.

Postoji li mogućnost da Nižić ode u Tursku?

- Nijedan igrač više neće otići u ovom prijelaznom roku. Zbog manjka financija mnogi igrači i menadžeri su nas gurali da prodajemo ispod cijene. To više neće biti slučaj. Niksija smo priodali za cijenu koju zaslužuje. Imamo kvalitetu, znamo kako razvijati igrače, i buduće će se igrači Hajduka morati plaćati po cijeni koju mi odredimo.

Je li točno da je Carrillo inzistirao na Almeidi?

- Nije stvar u inzistiranju, tražili smo zamjenu za Futacsa, igrača sličnih karakteristika. On je bio dostupan, imao je potrebne karakteristike, iskustvo. Morali smo biti spremni pronaći zamjenu i pronašli smo je.

Jeste li trebali ranije ponuditi ugovor Vlašiću?

- Imali smo džentlmenski dogovor, da nije potpisao za Everton, on bi potpisao novi ugovor s nama. Otišao je kao džentlmen, mi smo se tako i ponašali prema njemu. U ovom trenuntku nismo mogli dobiti više. Ne želim o rekordima i povijesti...

Ohandzina budućnost?

- Ohandza, Grbić... Mnogo je posla pred nama. Ako zadržimo igrača do kraja sezone i on ode besplatno, ali osvojimo naslov, onda smo isto na dobitku. Ne brinite, ostavite tu brigu meni.

Kolika je odšteta za Hajduk 70:30 ili 50:50?

- Detalji ugovora su tajna, ali vjerujem da ćete sve saznati vrlo brzo.

Što očekujete od Almeide s obzirom da mu je karijera u padu?

- Uspoređujući njega i Futacsa kad su stizali, jedina razlika su godine. Za mene napadači i strijeci nemaju godina. Ako bude zabijao, ja ću biti zadovoljan.

Dobio je crveni karton i ne može igrati?

- Tek čekamo odluku o kazni.

Što očekujete od momčadi ove sezone, trener je rekao da želi u Ligu prvaka?

- Želim biti konkurentan do samoga kraja... 

Almeida je uzeo Hajdukovu 'desetku'.

- Znam da je težak broj u pitanju, ali on je jedna od najvećih imena koji je igrao u hrvatskom nogometu i da zaslužuje ovaj broj.

Je li Almeida prestar igrač?

- Hugo se odrekao 50% ugovora u AEK-u da bi došao u Hajduk. Odrekao se garantiranog novca, ima iza sebe 2 EP-a, 2 SP-a i odrekao se novca da dođe ovdje, da igra. Svaki igrač treba 'afrodizijak' da igra za nešto, za Huga to nije novac. Što se tiče godina, napadači i strijelci nemaju godine.

Koliko ovakvi transferi poput Vlašića i Almeide mogu podići vrijednost i ugled kluba i utjecati na vrijednost igrača u budućnosti?

- Naravno da mogu. U siječnju mi niste vjerovali da je ovo Vlašićeva godina. DNK kluba je da igrači odlaze, da moramo prodavati zbog stabilnosti kluba, ali mijenjamo se iz sezone u sezonu, rastemo...

Može li ovakav Hajduk biti prvak?

- Da kažem ne, ne bih ni sjedio ovdje. Ako kažem da, prodavao bih vam priču, a nisam taj. Imamo momčad da se borimo za naslov. Ali na žalost, nemamo ni svi iste pozicije. Izgubili smo u Zaprešiću, za što smo sami krivi, ali smo izgubili i protiv Dinama, zato jer je netko poremetio ravnotežu utakmice, a to nije bio Dinamo. Ako nam dozvole, borit ćemo se za naslov prvaka...

Koliko je danas Hajduk bolji ili lošiji od jučer?

- Drugačiji smo.

Tko jer novi Vlašić, igrač koga možete prodati za 4-5 milijuna?

- Imamo takve igrače. Vlašić je ušao u četvrtu sezonu prije prodaje. Ja sam tu godinu i nešto više. Mi ćemo se potruditi da netko od mladih igrača dođe na viši nivo. Pokušavamo ne prodavati, nego jačati momčad. Ovo je moment da se borimo za nešto. Ako ne možemo biti kompetitivni, to će biti moja pogreška.

Zašto ste pustili četiri igrača u druge klubove, zar nisu dobri za Hajduk B?

- Imamo kvotu koju moramo raspektirati, imali smo višak igrača starijih od 21 godinu, dali smo im priliku da odu na posudbe, da probamo bez njih s B momčadi, a na zimu ćemo odlučiti.

Je li moguće da ćete dovesti još koga?

- Ako bude pravih igrača na tržištu...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 85
VIDEO

UŽIVO Lokomotiva - Rijeka 2-0: Mudražija i Šotiček nokautirali Rijeku! Ori se 'Dinamo, Dinamo'
SUSRET 32. KOLA HNL-A

UŽIVO Lokomotiva - Rijeka 2-0: Mudražija i Šotiček nokautirali Rijeku! Ori se 'Dinamo, Dinamo'

Lokomotiva cijelu sezonu igra sjajan nogomet i Rijeku čeka jako težak zadatak vratiti se na vrh HNL-a. Pogotovo jer se momčad Silvija Čabraje bori s Osijekom za jedino preostalo mjesto koje vodi u Europu

VIDEO Hajduk - Rudeš 5-1: Šou na praznom Poljudu. Krovinović i Pukštas po dva, zabio i Kalinić
GOLIJADA U SPLITU

VIDEO Hajduk - Rudeš 5-1: Šou na praznom Poljudu. Krovinović i Pukštas po dva, zabio i Kalinić

Sadržajnu utakmicu bez Marka Livaje pred praznim Poljudom odigrali su Hajduk i 'davljenik' Rudeš. Rudešani su u Split stigli spuštenog garda pa teško nastradali, no uspjeli su stvoriti niz odličnih prilika
VIDEO Čudesni Gvardiol je opet zabio! Vodi City prema naslovu
POGLEDAJTE GOL

VIDEO Čudesni Gvardiol je opet zabio! Vodi City prema naslovu

'Građani' vode žestoku bitku za naslov s Arsenalom, koji je u velikom londonskom derbiju pobijedio Tottenham 3-2. Manchester ima i utakmicu manje. Ako ju pobijedi, bit će usamljen na vrhu Premier lige