Sport

Komentari 0

'Namještanje utakmica i doping najveća su prijetnja za sport'

'Namještanje utakmica i doping najveća su prijetnja za sport'

Kanadski odvjetnik Richard McLaren, poznat po tome što je napisao izvještaj o sustavnom dopingu pod pokroviteljstvom ruske države, tvrdi kako je namještanje utakmica najveća prijetnja čistom sportu

Govoreći na Simpoziju o manipuliranju utakmicama i kockanju u sportu u Torontu, naglasio je potrebu donošenja pravnih akata za zaštitu integriteta sporta. McLaren, osnivač McLaren Global Sport Solutions, rekao je Reutersu da su namještanje utakmica i doping dvije najveće prijetnje sportu, ali i upozorio kako je namještanje veći problem.

- Ono što sport čini drugačijim od zabave je nepredvidivost. Namještanje uklanja najveću i najvažniju karakteristiku, nepredvidivost - rekao je Kanađanin.

O tome pitanju govorio je i bivši generalni direktor Svjetske antidoping agencije (WADA) David Howman.

-. Učinio sam mnogo posla u području općeg integriteta sporta i mogu vam citirati ono što mi govore ljudi koji rade u tom poslu, svi oni kažu da je najveća prijetnja integritetu sporta organizirani kriminal - kazao je Howman koji je bio generalni direktor WADA-e od 2003. do 2016.

McLaren je objavio izvješće u kojem je dokazao da su rusko ministarstvo sporta, njihova antidopinška organizacija i federalne sigurnosne službe bile uključene u cijeli proces varanja tijekom igara u Sočiju. I dalje je jedna od najistaknutijih osoba u borbi protiv dopinga, otkrivši nedavno korupciju i sve više dopinga u dizanju utega.

Howman je bio generalni direktor WADA-e od 2003. do 2016. godine, a sada je predsjedatelj Odjeljenja integriteta u atletici, sportskog antidoping upravljačkog tijela.

Najčitaniji članci