Obavijesti

Sport

Komentari 2

Naš izbornik Lino Červar ustvari je "Mago di Delići"

Naš izbornik Lino Červar ustvari je "Mago di Delići"
7

Mago di Umago, kako ga odmilja zovu u njegovom gradu Umagu, zapravo je - Mago di Delići. U tom se istarskom mjestu Červar rodio

VIDEO

Mago di Umago, kako ga odmilja zovu u njegovom gradu Umagu, zapravo je - “Mago di Delići”.
Jer u Delićima, istarskome selu nadomak Vrsara, Lino se rodio prije 59 godina. Mještani ga tamo obožavaju. Kažu da je on čudo od čovjeka.
- Ne vidim baš najbolje pa uživam kad mu na televiziji i samo glas čujem. Lino je 'kriv’ zašto starac poput mene više ne liježe u 20 sati i zašto sam nakon boksa i Mate Parlova zavolio i rukomet. Gotovo svaku utakmicu pratim do kraja. Kad vidim kako pobjeđuje, srce mi raste poput balona - priča nasmijani Božo Jurcan iz Delića, 81-godišnjak koji o Linu zna gotovo sve.
Kaže da je Lino potekao iz siromašne obitelji, koju su oni rado pomagali. Majka mu je umrla kad je imao samo 12 godina.
- Sjećam se svega, od dana kad se Lino rodio pa sve dok se nije odselio za Umag. Kao dijete bio je kao buba. Dva kilometra je pješačio do osnovne škole u Gradini - prisjeća se Linov stari susjed Božo, žaleći što je Červar prije nekoliko godina prodao kuću u kojoj se rodio.
Svoju trenersku rukometnu karijeru Lino je započeo još 1974. godine u  novigradskom rukometnom klubu Triko. Na klupi istarskog niželigaša mladi Lino proveo je punih šest godina, a 1980. godine preuzima umaški rukometni klub Istraturist, kasnije RK Umag.
- On mi je još kao klincu bio trener u rukometnom klubu Umag. Od prvog susreta imao sam respekt i osjećaj strahopoštovanja prema njemu. Trenirao nas je korak ispred vremena. Tada je to za nas bila prava nauka. Uvijek smo radili nešto novo i Lino je zbog toga često nailazio na nerazumijevanje nas igrača. Bio je ne samo trener, već znanstvenik na parketu. Sportu nije pristupao kao prema sportu, već kao prema znanosti - priča Viktor Krapljanov, nekadašnji rukometaš Umaga, samo jedan u nizu onih koje je Lino nepovratno zaludio rukometom.
Petoligaš Umag osamdesetih se s Červarom na klupi probio do tadašnje prve jugoslavenske lige!
- Lino je izrazito lucidan i nikad ne predaje - rekao je Krapljanov.
Ni 35 godina nakon Trika, čovjek iz Delića nije se promijenio.
Negdje u ormaru je hrpa medalja, među njima i dvije zlatne - sa SP-a 2003. u Portugalu i Igara u Ateni. Ali Lino se ne predaje, večeras u Zagreb Areni ide po još.

PROGOVORIO U VINOGRADU
Prema Linovim riječima, on je progovorio tek u petoj godini, i to od straha jer se izgubio u vinogradu.
Stari grad, dio Umaga gdje su živjeli on i otac, bio je sirotinjski kvart. Rodna kuća u Delićima više nije u Linovu vlasništvu.

LINO UČITELJ, A BIO JE I UREDNIK
Linova majka umrla je od leukemije kad mu je bilo samo 12 godina. Otac mu je bio metalostrugar. Lino je 1973. završio učiteljsku Akademiju u Puli, a potom završio novinarsku školu i uređivao list Arenaturista.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Tko će biti prvak ako Dinamo i Rijeka imaju isti broj bodova?
KALKULACIJE

Tko će biti prvak ako Dinamo i Rijeka imaju isti broj bodova?

Sudar odluke mogao bi se dogoditi, i vjerojatno će to zaista i biti, međusobni derbi na Rujevici u nedjelju (19.30 sati). Rijeka dočekuje Dinamo u izravnom okršaju

Erlić: Skupljali smo boce i živjeli u štali. Plakao sam svaku večer kada sam došao u Dinamo...
OTVORIO DUŠU

Erlić: Skupljali smo boce i živjeli u štali. Plakao sam svaku večer kada sam došao u Dinamo...

Kao mali sam navijao za Hajduk i nadam se da ću jednog dana zaigrati na punom Poljudu. A završio sam za kuhara i volio bih napraviti ručak Severini i večeru Cristianu Ronaldu. Benzema se naljutio kad sam ga uštipnuo
Sopić: Častio sam na benzinskoj unatoč porazu, a u klubu su me dočekala samo smrknuta lica...
JUTRO NAKON PORAZA

Sopić: Častio sam na benzinskoj unatoč porazu, a u klubu su me dočekala samo smrknuta lica...

Cijela je Hrvatska bila sigurna da ćemo izgubiti i evo, gospodo, izgubili smo, a i dalje imamo sve u rukama. Ako želimo biti prvaci, moramo jednom dobiti i Dinamo. Svima sam u klubu rekao "Nemojte da ja, Zagrepčanin, budem veći optimist od vas, Riječana"