Obavijesti

Sport

Komentari 68

Ćiro: Odbio sam Tuđmana za Cvitu, ali i za rat! A u Švicarskoj kao čistač nisam imao za kruh

Ćiro: Odbio sam Tuđmana za Cvitu, ali i za rat! A u Švicarskoj kao čistač nisam imao za kruh
16

Film o treneru svih trenera otkriva kako je u djetinjstvu svjedočio obiteljskom nasilju, zašto je kao profesor bio čistač, kako se odrekao obroka da kćeri kupi lutku, kako su ga 'oteli' u Prištinu...

VIDEO

Slika prva: dječak nabija loptu na livadi, jedva sklepanu loptu, u nekim podrapanim tenisicama. Slika zadnja: isti dječak sjeda u crkvu i lopta je kraj njega. Između te dvije scene stalo je 86 godina života Miroslava Blaževića. I sat i pol dokumentarnog filma Sabahudina Topalbećirevića "Miroslav Ćiro Blažević - Nikad ispričana priča".

Na kraju, uz tog dječaka u crkvi i završne rečenice autora filma, Šukera, uplakanog Asanovića i samog Ćire, emocije dođu same. Pa i suze...

Pokretanje videa...

Ćiro VIDEO

- Ide i serija od sedam nastavaka na SportKlubu, od kojih će se prvi emitirati na Ćirin rođendan 10. veljače. Jer od takvog trenera i takvog čovjeka ni jednu rečenicu ne treba izrezati, izbaciti - naglasio je Topalbećirević.

Junak priče - i našeg nogometa - ušetao je u kino s osmijehom, baš onakav kakvoga ga poznajemo. Ma već čim je izišao iz dizala bacio je foru i nasmijao okupljene. Hod je nešto sporiji, ali vjerujte, to je jedino što odaje njegovu dob. I bolest. Opaku bolest koja mu se vratila. Pa, dobivate li bitku?, upitali smo ga onako snogu, nakon što je odradio desetke intervjua i selfija.

Najprije je samo rukom pokazao "tako-tako" pa rekao:

Neki 'vatreni' nisu htjeli

- Dijagnoza je j**ena...

Ali, oprostite na izrazu, vi ste još j**eniji! Zaplakali ste gledajući film o sebi.

- Jesam, ali u mojim godinama nije teško zaplakati.

A što vam je bilo najemotivnije u filmu?

- Sve, sine, sve...

Zagreb: Premijera dokumentarnog filma "Miroslav Ćiro Blažević - Nikad ispričana priča"

Baho, kako zovu Topalbećirevića, je rekao da neki "vatreni" nisu htjeli sudjelovati.

- Sve što je spontano, ispadne dobro, a što nije, umjetno je - pomirljivo je slegnuo ramenima prije nego što je od Dalića dobio repliku srebrne medalje iz Rusije i od Kustićevog Izvršnog odbora funkciju počasnog izbornika.

A što nam je to otkrio najnoviji uradak o treneru svih trenera? Na početku, upečatljive priče o odrastanju.

Ja na tatu, a mama me letvom!

- Bili smo siromašni i ako si imao baku koja zna plesti pulover, bio si privilegiran. Onda je došao rat (Drugi svjetski, nap. a.), što je tragična glupost - priča Ćiro, koji je na ručno izrađenim drvenim skijama postao juniorski prvak države u skijaškom trčanju i tada je već postao lokalni junak.

Ćiro: Moji su dani odbrojani. Ali đavoli vode 3-1 protiv anđela, ja dolazim i je*at ćemo im mater!
Ćiro: Moji su dani odbrojani. Ali đavoli vode 3-1 protiv anđela, ja dolazim i je*at ćemo im mater!

A prepričao je i u kakvim je obiteljskim odnosima odrastao:

- Jedan dan, kad je tata imao 52 godine, a ja 17, on je krenuo raditi uobičajeni cirkus: ako mama napravi nešto što mu nije po volji, baci jedan tanjur pa drugi, pa je povukao cijeli onaj stari kredenc (kuhinjski ormarić, nap. a.) i sve padne i razbije se. I ja ga uhvatim za ruke i kažem "Dosta je, nećeš moju mamu više maltretirati!" On će na to "Brojim ti do tri da me pustiš". Ja ne puštam, on broji i vidim da me oduševljeno gleda kako ga snažno držim, kad mama uzme onu ploču s peći i odalami me po glavi "Sram te bilo, ti ćeš dirati svoga oca, koji nas hrani!" A ja sam tad već radio, ali ne smijem u tom trenutku reći "Pa i ja zarađujem". Ah, to su žene...

Bio je talentiran nogometaš, doveo ga je i Dinamo pa je otišao u Sarajevo, ali potom se teško ozlijedio.

Zagreb: Premijera dokumentarnog filma "Miroslav Ćiro Blažević - Nikad ispričana priča"

- Još sam dvije godine igrao u Rijeci, šepao sam i tad su mi došli možda i najteži dani u životu. Imaš obitelj, dijete, a nemaš mu a kruh. I morao sam u inozemstvo, sa ženom i malim djetetom od 2 godine u avanturu emigracije.

Ćiro je bio učitelj tjelesnog.

- I ja njima pokažem diplomu, ali u Švicarskoj nema učitelja, ja sam njima bio profesor. Očekivao sam da će mi dati da tamo radim s djecom, kad on mene pita govorim li francuski. Ne. Engleski? Ne. Njemački? Ne. I ode on u ćošak i donese mi metlu! Pa evo, profesore, kad ne znaš ni jedan jezik, meti i čisti! I šest mjeseci sam meo - ispričao je Ćiro i sjetio se crtice koja je dočarala koliko je teško živio:

Naslov 1982. bio je za mamu

- Navečer sam bio u šetnji sa svojom kćeri Barbarom i ona stane kraj izloga i želi jednu lutku. A ja u džepu imam pet franaka, taman za večeru. I kupim joj lutku i ostanem gladan...

U Švicarskoj je brzo uspio, došao do klupe reprezentacije, a onda se 1979. vratio kući. Najprije kao trener Rijeke, a ubrzo i Dinama.

- Moja je majka bila osobita dinamovka i rekao sam joj da moram za nju napraviti veliku stvar. Dinamo 24 godine nije bio prvak, a ja sam rekao "Bit ćemo!"

Te 1982. Ćiro i njegov bijeli šal postali su legende Zagreba. No, iduće godine Dinamo nije obranio naslov, Ćiro je odbio dogovoriti se s Veležom, pristati na nagodbu, novac, neke igrače... nego je poručio "Što ću se dogovarati s njima, razbit ćemo ih!" I Dinamo je izgubio 3-0 i oprostio se od titule, a Ćiro je, i uz neke političke pritiske, morao opet u inozemstvo. S Grasshopperom je postao prvak, kad...

- Dolaze po mene tri rasna mladića i kažu "Idete s nama u Prištinu!" Ja im objašnjavam da ne mogu, da imam još godinu dana ugovor, a oni mi kažu da moram jer su dali besu. A ja znam što je besa (albansko obećanje po cijenu života, nap. a.) i odem predsjedniku i govorim mu kako smo osvojili naslov, a nema nikakve euforije, ja živim od publike, navijača. I kažem mu: "Sad ću proći glavnom ulicom prema kolodvoru i ako me nitko ne pozdravi, odlazim". Tko god me pogledao, ja bih srdačno pozdravio guten Tag, ali nitko ništa, 'ko te j**e! I kažem predsjedniku da ovo nije za mene te odlazim. Rekao mi je da me neće isplatiti, odgovorio sam da i ne treba i krenuo za Kosovo. U Prištini me u 3 sata u noći dočekalo tisuću ljudi, svi s bijelim šalovima! Pa im kažem "Nisu ovdje tako siromašni kad svi imaju za bijele šalove", a onda shvatim da su uzeli plahte i od njih izrezali šalove!

Moj sin ne ide u rat

Objasnio je kako igrač mora biti blijed prije utakmice, a ne veseo, kako se sam sebe nekad uplašio koliko je bio blijed. A onda je progovorio o odnosu s Franjom Tuđmanom.

- Uvijek sam ga slušao, ali kad mi je rekao "Moja dva unuka su u vojsci, treba ići i tvoj sin", rekao sam mu "Nikad! Evo novac za oružje, ali sina ne dam!" Tada mi je rekao "Znači, i ti pripadaš ljudima gdje sirotinja daje sinove, a bogati volove". Je, istina je, ali moje iskustvo s braćom kako se grle i ljube nakon pet godina rata i majke kako plače za svojom djecom... Ja sam patriot, ali ne toliko da dam sina da pogine.

Zagreb: Premijera dokumentarnog filma "Miroslav Ćiro Blažević - Nikad ispričana priča"

Na klupu hrvatske reprezentacije postavio ga je, tvrdi, najveći konkurent.

- Da je htio, Tomislav Ivić bi bio izbornik, a ne ja. Ali on je htio biti direktor i on me zapravo postavio za izbornika.

Onda je došla nezaboravna Francuska 1998. I drugi slučaj da je odbio predsjednika države.

Brojna poznata lica došla pogledati premijeru Ćirinog filma: Netko je ipak falio...
Brojna poznata lica došla pogledati premijeru Ćirinog filma: Netko je ipak falio...

- Da sam imao Cvitanovića, sam bi zabio tri gola onoj sporoj obrani Francuske. Ali on me natjerao da ga izbacim. Zvao me Tuđman i naredio mi da spasim Cvitu, ali rekao sam mu "Predsjedniče, uvijek će biti kako vi kažete, ali sad izaberite: moj autoritet ili Cvita". Poklopio mi je slušalicu, a ja sam rekao "Cvita, ideš kući." Sram ga može biti i danas što se tako ponašao i propustio SP.

Asanović bez kopački na Francuze

I igrači se slažu da je u toj priči pogriješio tada sjajni Dinamov napadač, koji je na treningu odbio otrčati nekoliko krugova. Šuker se sjetio kako su vozeći se na utakmicu s Nijemcima u četvrtfinalu u Lyonu prošli pokraj svatova, a u Španjolskoj postoji vjerovanje da to znači sreću, odnosno pobjedu. Vlaović je pričao kako je u jednom trenutku brojao njemačke igrače na terenu, ima li ih doista jedan manje, koliko su i nakon crvenog kartona pritiskali i dominirali, Asanović kako je na polufinale s Francuzima u hotelu zaboravio kopačke pa su poslali policajca na motoru da mu ih donese, Šuker kako s cimerom Bobanom nije spavao nakon poraza u polufinalu i kako je Zvone plakao, a Jarni kako tri dana nakon tog poraza nisu ni razgovarali međusobno, maltene ni jeli...

Ćiru je put nakon "vatrenih" vodio u Iran, Dinamo, Sloveniju, Hajduk, BiH i Kinu.

Zagreb: Premijera dokumentarnog filma "Miroslav Ćiro Blažević - Nikad ispričana priča"

- Najljepše mi je bilo raditi u BiH, među svojima, jer ipak sam ja Bosanac. A u Kinu sam išao zbog para. Ja novac pretpostavljam svemu.

Asanović, već smo napisali, na kraju filma nije mogao suzdržati suze, Šuker je rekao:

- Onaj njegov skok i cigareta u ustima kad sam zabio Irskoj u 94. minuti ili onih 40 sekundi dok traju himne pa vidiš i ložu i klupu i tamo Ćiro s onom kapom... Te će mi slike ostati za cijeli život.

Ćiro je na kraju odrecitirao pjesmicu svojoj majci:

Ne znam jesi li daleko ili si blizu

jer s tobom liježem i budim se.

A kad nostalgija dođe,

znam, ti si se pomakla u mome srcu.

POGLEDAJTE I VELIKI INTERVJU S LEGENDARNIM TRENEROM ĆIROM BLAŽEVIĆEM: ​​​​​​​

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 68
VIDEO

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje
POPULARNA NA INSTAGRAMU

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje

Izrazito je popularna na društvenim mrežama. Samo na Instagramu prati je više od 400.000 ljudi. Ima tu i osuda i negativnih komentara. Rusku bodibildericu Vladislavu zbog fizičke građe zovu Hulk

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...
NEOČEKIVAN MEČ?

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...

Borba između Usika i Furyja trebala bi biti najveća borba u posljednjih nekoliko godina, a ona je zapravo trebala biti u veljači. Tada je Fury odustao zbog ozljede na sparingu