Obavijesti

Sport

Komentari 40

Ćiro: Moji su dani odbrojani. Ali đavoli vode 3-1 protiv anđela, ja dolazim i je*at ćemo im mater!

Ćiro: Moji su dani odbrojani. Ali đavoli vode 3-1 protiv anđela, ja dolazim i je*at ćemo im mater!
7

Vidjet ćemo 30-ak sugovornika, većinu "vatrenih". Do nekih nisam mogao doći, neki nisu željeli. Oduševio me Davor Šuker koji tako voli Ćiru, Vlaović iskrenošću. U isto ga je vrijeme volio i mrzio, rekao je Baho

VIDEO

Nije bilo lagano raditi film s Ćirom. Kad sam ga prvi put pitao, rekao je ne. Potom je bio odriješit i rekao da ga snimimo kada umre. I onda, kad sam ga u Zagrebu šesti put pitao, pristao je, ispričao je Sabahudin Topalbećirević, poznati bosanskohercegovački sportski komentator te autor filma o Ćirinom životu.

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

Ćiro Blažević VIDEO
Ćiro ispričao na koju se glumicu nekad 'ložio': Nije to bila ljubav
Ćiro ispričao na koju se glumicu nekad 'ložio': Nije to bila ljubav

Film su napravili Sport Klub i Simposar Sarajevo, a sve pod ravnanjem popularnog Bahe koji se s Ćirom zna još od 1983. godine.

- Godinu ranije Dinamo je bio prvak Jugoslavije, sjećam se da je Maksimir uvijek bio pun. I 1983. na Maksimiru igraju finale Dinamo i Sarajevo čiji sam veliki navijač i Dinamo nas dobije golovima Kranjčara i Cerina. Imao sam 17 godina i galamio s tribina prema Ćiri i plakao. Na kraju je taj isti Ćiro meni prišao, zagrlio me i poljubio. Upoznali smo se i tu je počela naša priča.

Zagrebačka premijera filma održala se u četvrtak u Kaptol Boutique Cinema, a nakon toga ćemo ga moći gledati na SportKlubu, koji će emitirati i serijal od sedam nastavaka. Prvi će biti na Ćirin rođendan, 10. veljače.

Na premijeru su stigli i Džemal Mustedanagić, jedini od Dinamove generacije 1982. Zatim Stipe Pletikosa, predsjednik Zagrebačkog nogometnog saveza Tomislav Svetina, Branko Mikša, Bruno Marić, Dejan Lovren, Vedran Ćorluka, Ivan Cvjetković, Dario i Roko Šimić, Joško Jeličić, Dinamova delegacija, Ratko Rudić, predsjednik HRS-a Tomislav Grahovac, politicari Zdravko Marić i Miro Kovač... Uz Šimića, od Vatrenih 1998. bili su i Štimac, Asanović, Šuker i Jurčić, dok kapetana Zvonimira Bobana nije bilo ni u filmu.

Poziv su dobili više-manje svi iz tih velikih Ćirinih generacija, a Boban se ispričao obvezama u Fifi, zbog kojih nije u Hrvatskoj. Iako ostaje neobično da se nije našao ni među sugovornicima u filmu, u kojem je Aljoša Asanović i zaplakao...

Bivši i aktualni predsjednici HNS-a Davor Šuker i Marijan Kustić srdačno su se izgrlili...

- Imamo 30-ak sugovornika, većinu "vatrenih". Do nekih nisam mogao doći, neki nisu željeli. Oduševio me Davor Šuker koji tako voli Ćiru, nikad ga nisam vidio raspoloženijeg, a Vlaović me oduševio iskrenošću. U isto ga je vrijeme volio i mrzio. Džeko je rekao da ga voli, a Ćiro misli da ga mrzi - priča Baho.

- Oduševljen sam zbog emocija koje sam uspio izvući iz Ćire. Ne znam jeste li ikada vidjeli kako Ćiro plače, a vidjet ćete u filmu. Naglasak je na njegovo teško odrastanje te dvije glavne stvari, reprezentaciju i Dinamo. Grijeh je bio izbaciti ijednu riječ, pa smo, uz film koji traje 85 minuta, u procesu montiranja serijala od sedam epizoda po 40 minuta. Drago mi je da smo uspjeli učiniti sve dok Ćiro nije saznao da mu se bolest vratila.

Ćiro je, pak, rekao:

- Godina 1982. mi je bila najvažnija pa dugo, dugo ništa i onda 1998. Bio sam protiv filma i važnijih ljudi, ali Bahu dugo poznajem pa me nagovorio. Plakao sam kad sam prvi put gledao film, ali u mojim godinama ljudi lako zaplaču.

Potom se obratio i nakon filma i naglasio:

- Dvije godine sam ga odijao i onda sam shvatio da idem kraju i rekao mu: “Baho, daj prije nego što kihnem da napravimo taj film". Najveća hvala mojim igračima, koji su bili velikani nogometa i gospoda koji su predstavljali svoju domovinu. Neke sam morao natjerati, ali ti su bili rijetki - govorio je i opet naglasio da mu je uvijek najvažnija bila publika:

- Fali mi da mi viču "Ćiro, pederu", ti ni ne znaju da mi daju kompliment, tako sam ja to sebi interpretirao. Tako izbjegavate konflikte i sukobe.

Na kraju je zavapio:

- Moja je molba da ne žalite za mnom, meni su dani odbrojani, a na nebu đavoli vode protiv anđela 3-1, a ja dolazim i sredit ćemo đavole, j**t ćemo im mater!

Među gostima je bio, kako smo i spomenuli, Dejan Lovren.

- Već sam razgovarao s nekima koji su pogledali film, kažu da su pale i suze. Ćiro je započeo ovu našu priču 98., toliko je toga ostvario u ime Hrvatske i s razlogom je trener svih trenera.

Predsjednik HNS-a Marijan Kustić dao je Ćiri dres s brojom 72, koliko je puta i vodio reprezentaciju.

- Kad sam u filmu vidio Asanovićeve suze, i u meni su izazvale emocije, bilo mi je teško. Kad se sjetim 1996. i ‘98., da mi je netko rekao da ću danas sjediti tu s Ćirom, rekao bih da ću prije dobiti jackpot. Na Skupštini 22.12. imenovat ćemo ga počasnim izbornikom.

Aktualni, pak, Zlatko Dalić, kaže:

- I da osvojim zlato u Kataru, Ćiro ostaje trener svih trenera. Šefe, hvala puno, ponisan sam što ste moj mentor. Vi ste bili naš motiv i inspiracija u Rusiji, govorili ste od prvog dana da ćemo biti u finalu. I vaša je zasluga za srebro velika - rekao je Dalić i uručio repliku srebrne medalje iz Moskve na kojoj piše “Treneru svih trenera Miroslavu Ćiri Blaževiću”.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 40
VIDEO

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'
LUKAV POTEZ

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'

Obično se raspucavanja s bijele točke izvode s istom loptom kako bi svi igrači bili u istoj poziciji ili iznimno s novom ako prvotna 'nestane', a upravo je Luka raspalio loptu koju mu je obranio Brazilac visoko na tribine

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale!  'Ederson me zna'
DRAMA JEDANAESTERACA

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale! 'Ederson me zna'

Četiri-pet minuta prije kraja počnete razmišljati o penalima. Složio sam petoricu, Jude je dobar pucač, kao i Lucas, Nacho ima puno iskustva i osobnosti, a Rüdiger ima muda!, objasnio je Davide Ancelotti, pomoćni trener
Guardiola: 'Sreća? Ne, nema tu sreće...' Ancelotti: 'Jedino smo na takav način mogli proći'
CITIRAO CRUIJFFA

Guardiola: 'Sreća? Ne, nema tu sreće...' Ancelotti: 'Jedino smo na takav način mogli proći'

Igrači su mi rekli da će pobijediti, Lunjin mi je obećao da će obraniti neke jedanaesterce, a Rüdiger je i mene iznenadio. Ove sezone ne pucamo penale baš dobro, ali u srijedu smo uspjeli, rekao je Realov trener