Obavijesti

Sport

Komentari 44

'Strukana je VAR soba upozorila ali nije pregledao snimku. Dinamo je trebao dobiti penal'

'Strukana je VAR soba upozorila ali nije pregledao snimku. Dinamo je trebao dobiti penal'

U 12. kolu HNL-a bio je dosta upotrebe VAR-a, ali i dosta pogrešaka kako glavnih sudaca, tako i onih u VAR sobi. Istaknuo je to i bivši sudac te HRT-ov stručnjak Mario Strahonja kao i kontrolor suđenja Vlado Svilokos

VIDEO

Mnogo je polemika izazvalo suđenje Duje Strukana na utakmici Dinama i Osijeka u kojoj su izabranici Nenada Bjelice slavili 2-0, a 'modri' su se bunili jer su mislili da su zaslužili dva penala. A tražili su penal i Osječani.

Ništa od derbija Dinamo-Hajduk
Ništa od derbija Dinamo-Hajduk

- Ovu utakmicu je trebalo puno čvršće raditi i dignuti razinu autoriteta, znamo da je Duje (op. a. Strukan) sudac koji to voli 'elegantnije' raditi, ali trebalo je to malo drukčije. Kod duela Moharramija i Bohara nije bilo ničeg za kazneni udarac jer je Bohar samo legao prema Moharramija - objasnio je HRT-ov stručnjak Mario Strahonja u emisiji 'Stadion' pa nastavio:

- Da je igrač Osijeka ostao mirno svojim tijelom vjerojatno bi ga lopta pogodila u prsa, a okretanjem je proširio svoj obujam rukom te sudac možda nije vidio, ali trebala je reagirati VAR soba jer je ovo očigledna sudačka pogreška - objasnio je Strahonja situaciju nakon udarca Petkovića i igranja rukom Jurčeviča pa nastavio o drugom igranju rukom u osječkom šesnaestercu:

Osijek ugostio Dinamo u 12. kolu HT Prve lige

- Lopta je pogodila igrača u rame koji se pokušava maknuti, sudac je bio blizu i ispravnija je njegova odluka da penala nema.

S kolegom Strahonjom složio se i Vlado Svilokos, bivši nogometni sudac i kontrolor suđenja.

- Teško je javnosti objasniti zašto je došlo do pucanja veze VAR sobe i suca na terenu. Ovo je ozbiljan propust jer je evidentno da je Jurčevič igrao rukom i zaslužio žuti karton, kao i Dinamo penal. Sudac Strukan je bio upozoren od strane VAR suca Pajača, ali on je samo pokazao na korner i nije zaustavio igru iako mu je sugerirano da pričeka s nastavkom - objasnio je u emisiji 'Treće poluvrijeme' na HNTV-u.

Na utakmici Slaven Belupa i Hajduka (0-2) glavni je sudac bio Ivan Bebek koji je prema Strahonji odradio jako dobar posao kao i njegov kolega u VAR sobi Igora Vučkovića i Ivice Modrića.

POGLEDAJTE VIDEO: Boro Primorac u Hajduku

Pokretanje videa...

Boro Primorac u Hajduku 01:59

- Već kod prve upućene lopte bila je mogućnost o tome je li se radilo o zaleđu, ali pregled je malo predugo trajao. Sviđala mi se reakcija glavnog suca koji je primijetio baklje na terenu, dopustio da se akcija dovede do kraja iz koje je došao i gol, a nakon pregleda snimke se utvrdilo i da nije bilo zaleđa. Odlična reakcija suca - rekao je Strahonja pa nastavio o padanju Nayira i traženju penala nakon starta gostujućeg stopera:

- Ovakve situacije otvaraju raspravu te je važno klasificirati na koji način obrambeni igrač zakašnjelo ulazi u start i što radi napadaču. Ovdje je napadač samostalno loše udario loptu, a kasnije dolazi do kontakta i sudac je dobro postupio jer nije bilo nikakve namjere da se đonom ošteti napadača.

Slaven Belupo i Hajduk sastali se u 12. kolu HT Prve lige

Samir Toplak bio je ljut na Kranjčevićevoj i 100 % uvjeren da će upravo Ivan Bebek u VAR sobi javiti Marku Matocu da je vrijeme za pregled VAR snimke, ali toga nije bilo nakon povlačenja Josipa Pivarića na Nevenu Đuraseku u remiju Lokomotive i Varaždina (2-2).

- Ovo je namjerno povlačenje koje se događalo tri do četiri metra i jasno je da se radi o penalu, ne znam zašto nije sviran. Ako je postojala komunikacija, a vidljivo je da je, sudac je prenio impresije VAR sobi koja se kasnije nije uključila. Ovo bi sviralo 99 sudaca - rekao je Strahonja i osvrnuo se na još jednu pogrešku u kojoj je poništen gol Lokomotive: 

Toplak će opet sanjati VAR: Gol Lovrića s 11m za pobjedu Gorice
Toplak će opet sanjati VAR:  Gol Lovrića s 11m za pobjedu Gorice

- Kontakt je postojao, ali to nisu kontakti zbog kojih bi se trebao svirati prekršaj. Čak mu je obrambeni igrač ušao u ruku, ovdje se radi o mogućnosti zabijanja gola, sviraj sa zadrškom, zato postoji VAR soba, taj aparat koji će smanjiti pogreške.

A Toplak je i na zaostaloj utakmici u Gorici (1-0) u nevjerici promatrao kako Kulušić pokazuje na penal nakon što su ga Gabrilo i Krmar upozorili na mogući prekršaj Milića.

Velika Gorica: U 10. kolu HT Prve lige sastali se Gorica i Varaždin

- Dosudio je prekršaj potpuno ispravno. Bio je to zakašnjeli start, sudac samostalno nije ovo dosudio jer se vjerojatno radi o propuštenom incidentu, VAR sudac je dao drugu priliku sucu što je u konačnici bilo dosta dobro.

U Šibeniku je utakmica završila pobjedom Gorice (3-1), a ruka koju su tražili gosti nije trebala biti dosuđena, ali su domaći zato zaslužili penal jer je Jovičić loše reagirao i podigao džon kopačke te je više bilo penala nego ga nije bilo. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 44
VIDEO

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!
RJEŠENJE PRED VRATIMA

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!

Plus+ Čovjek koji će se brinuti o stručnoj politici Hajduka mora imati znanje, bogato internacionalno iskustvo, dobre veze, mora biti neovisan i dobro poznavati klub. Takve je teško pronaći, ali jedan je već na Poljudu...

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije

Petar Sučić razvselio je skupinu dječaka koji su igrali nogomet na zagrebačkoj Trešnjevci. Primijetili su ga dok je išao u trgovinu i pozvali ga na partiju nogometa, a on ih nije razočarao