Sport

Komentari 19

Nemec: Svaki dan smo 'krpali' Vrsaljka, živio je u bolovima...

Nemec: Svaki dan smo 'krpali' Vrsaljka, živio je u bolovima...

Fokus nije bio na tome da igramo protiv dvostrukih svjetskih prvaka i možda najboljeg igrača svih vremena nego na činjenici da mi imamo igrača kojem je normalno pobijediti Messsija, prisjeća se dr. Nemec

Doktor Boris Nemec varaždinski je Riječanin, čovjek koji je preko dva desetljeća bio liječnik hrvatske nogometne reprezentacije, od 1996.- 2019. Rado je, za 24sata, zavrtio film godinu dana unatrag, na veličanstveno hrvatsko nogometno ljeto u Rusiji 2018.

Drugo mjesto na Mundijalu... Nešto što je šokiralo i vas same u reprezentaciji?

- Ma mene nakon Francuske '98 ništa nije moglo šokirati, znao sam da je Hrvatska reprezentacija koja može do vrha. Pa u Parizu nas je samo manjak sreće, onaj ludi dan Liliana Thurama, spriječio da uđemo u finale. U Rusiji smo, pak, imali i barem malo tog faktora sreće, npr. u osmini finala s Dancima - počinje Nemec.

- Znate kako je, pobjede povećavaju moć! Raste adrenalin, samouvjerenost, pozitiva u stavu i razmišljanju... Počnete spontano više vrednovati i u prvi plan stavljati svoje vrline nego eventualne mane, a suparnike, pa ma kako dobri bili, ne dižete nerealno visoko nego ih gledate kao savladive prepreke.

Klasični primjer je ona večer u Nižnjem Novgorodu kada je Modrić postao bolji od Messija? 

- Pa ljudi, mi smo 3-0 pomeli Argentinu sa Messijem! A prije utakmice se naglasak nije stavljao na to da igramo protiv dvostrukih svjetskih prvaka i možda najboljeg igrača svih vremena nego na to da mi imamo igrača kojem je pobijediti Messsija: navika! Izbornik Dalić je razgovarao sa Modrićem koji je Messija pobjeđivao s Realom i sa Rakitićem koji u Barceloni godinama dijeli svlačionicu s Messijem. Rezultat: 3-0 za Hrvatsku, a Messi nevidiljiv! I onda normalno da dalje ideš ne razmišljajući u čemu je netko bolji od tebe nego u čemu si ti bolji od protivnika. To je ta pozitiva.

Opatija: Dodjela nogometnih nagrada u organizaciji Hrvatska Udruga Nogometni sindikat

Recept za uspjeh ima još dva "začina":

- Druga dva sastojka su: nogometna klasa i motiv. To da klasu imamo znali smo i mi i cijeli svijet, a motiv koji nosi hrvatske reprezentativce je najveći mogući jer oni igraju: za svoj narod. Za radost vlastitog naroda, od svojih najmilijih na dalje. Pa Vrsaljka smo zbog ozljede koljene morali iznova osposobljavati za svaku utakmicu! Živio je s bolovima, ali kad bi došle vijesti i reakcije iz Hrvatske, ta radost koju se donosilo ljudima u domovini, stisnuo bi zube i iz dana u dan prolazio kroz bol da bi opet mogao igrati.

Zato je Nikola Kalinić morao van iz reprezentacije...

- Ne može igrač određivati treba li igrati ili ne. To je jedino, samo i isključivo izbornikov posao. Iznad svakoga od nas je Hrvatska. Ali povezanost tih mladi ljudi bila je jača od problema. Sve su pokušavali premostiti s osmijehom. Vida i Mandžukić su u tom smislu bili najjači. Veliki radnici, a sve uz zezanje i šalu, uz stalno dodavanje goriva toj pozitivi.

Kakav je bio Zlatko Dalić kroz svo to vrijeme?

- Izbornik je i u pripremama utakmica te reakcijama na poluvremenima bio nevjerojatno, strahovito smiren i pun optimizma. Nikada, ali ama baš niti jednom nije podigao glas. Na poluvremenu bi palo nekoliko kratkih sugestija i 'ajmo... Idemo dalje. Za Hrvatsku.

Vatreni su vam prije nekoliko tjedana u Opatiji priredili dirljiv oproštaj, dobili ste nagradu 'Dobri duh hrvatskog nogometa'...

- Golema je to osobna i profesionalna satisfakcija. Uspjesi hrvatskog nogometa su veličanstveni. Pa kad smo '98 pobijedili onu abnormalno moćnu Nizozemsku, ja stojim pored autobusa sa broncom oko vrata, a nizozemski mi igrači prilaze i pitaju mogu li vidjeti medalju. Toliko je to veliko! A ono slavlje po povratku iz Rusije... Znate koliko nam je napunilo srca srećom i ponosom kada ni mi stariji (a iza mene je pola stoljeća samo liječničke karijere!) uopće nismo osjećali umor. Svakome od nas najdivnija uspomena za cijeli život, a hrvatskom sportu i hrvatskome narodu: za sva vremena! - rekao nam je dr. Boris Nemec.

Najčitaniji članci