Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Nepobjediva: Nisu me htjeli na plivanju pa rasturam triatlon...

LJUBAV S MORA Na ljetovanju na Braču zaljubila se u plivanje, no bila je prestara da se njime počne baviti. Pa je pokušala u triatlonu. Lani je pobijedila u svim utrkama, velika želja su joj Olimpijske igre 2024.

Foto: Facebook
1 komentara

Prvo što primijetite na licu Zare Baković je široki, zarazan osmijeh, a drugo, ozbiljnost i predanost, toliko neočekivana za djevojčicu od 15 godina. No neočekivani su i njezina upornost te čelična disciplina, toliko svojstvena sportu kojim se bavi - triatlonu.

Iako joj je otac Gojko krivo prenio informaciju o vremenu i mjestu ovog intervjua, Zara je spremno izašla iz mora i dotrčala točno u sekundu na dogovoreno mjesto. A našli smo se u Supetru na otoku Braču, gdje je njezina priča o triatlonu i počela.

- U Supetru smo svako ljeto i tata me 2011. godine upisao u školu plivanja. Išlo mi je dobro, željela sam po povratku u Zagreb nastaviti s plivanjem, ali su mi odmah rekli da sam prestara. Kako sam u Supetru to ljeto odradila i svoj prvi ‘akvatlon’ (plivanje i trčanje, op. p), tata me odveo u triatlon klub Petar Zrinjski. Bila je to ljubav na prvi pogled, koja traje i danas - otkriva nam Zara, koja trenutačno odrađuje “sprint triatlone” (750 metara plivanja, 20 kilometara bicikla i pet kilometara trčanja), a uskoro bi se trebala okušati i u “olimpijskom triatlonu” (1500 metara plivanja, 40 kilometara bicikla i deset trčanja).

Foto: Promo

S tri godine starijima

- Natječem se s djevojkama rođenim od 1998. do 2001., trenutačno sam najbolja juniorka Hrvatske, lani sam bila kadetska, a ove godine juniorska prvakinja Balkana s rezultatom 1:09:20 na ‘sprint triatlonu’. Moj cilj i velika želja je nastup na Olimpijskim igrama 2024. godine i nadam se da će mi uspjeti. Svjesna sam da je još puno toga ispred mene, tek sam juniorka, a čekaju me još i kvalifikacije, pa odlazak na Europsko i Svjetsko prvenstvo... Treba se natjecati i skupljati bodove, a ja sam tek na samom početku.

Iako je na početku, oni koji su bolje upućeni u ovaj zahtjevan sport tvrde kako je Zara veliki potencijal, a u planu je da oko Nove godine pobjegne od zagrebačke zime i leda u Australiju, gdje bi trenirala i usavršavala sve discipline, a pogotovo trčanje i bicikl. Iako je rođena Zagrepčanka, plivanje joj ide najbolje.

Foto: Promo

- Tatini korijeni su s otoka Brača, valjda ima nešto u tome, pa dobro plivam. On je i najzaslužniji za moje bavljenje sportom, on me nagovorio, stalno me forsirao, želio je da se bavim sportom, i na tome sam mu zahvalna. Doduše, ne uvijek. Kad je teško, kad sam umorna i kad crpim zadnji atom snage, onda se pitam što je meni ovo trebalo i tko me na sve ovo nagovorio. Nasreću, nije to često, a i brzo me prođe - priznaje Zara, koja će od jeseni ići u drugi razred zagrebačke Športske gimnazije.

- Svaki dan treniram, tri dana po dva treninga, ostale po jedan. Kombiniram plivanje i bicikl, plivanje i trčanje... Teško je, ali pomaže mi obitelj, razvoze me gdje god treba i mama, i tata, i djed Franjo Folnegović... Dobro je zasad, profesori imaju razumijevanja za sportske obaveze, a tu je i trener Ivan Ivezić, koji se brine za sve ostalo. Njemu sam jako zahvalna za sve rezultate.

Uzor joj je najbolja svjetska triatlonka, olimpijska pobjednica Gwen Jorgensen.

- Nevjerojatna je, to kako ona stvara prednost u trčanju je nevjerojatno, ona je jača od nekih muških top triatlonaca.

Foto: Promo

Voze mama, tata, djed...

Iako je Zara Baković tek na početku karijere, oni koji su bolje upućeni u ovaj zahtjevan sport uvjeravaju nas kako je Zara velik potencijal, triatlonski nebrušeni dijamant.

U obitelji se u skladu s tim pokušavaju i ponašati pa je u planu da oko Nove godine Zara pobjegne od zagrebačke zime i leda u Australiju, gdje bi trenirala i usavršavala sve discipline, a pogotovo trčanje i bicikl. Iako je rođena Zagrepčanka, plivanje joj ide najbolje od svih disciplina.

- Tatini korijeni su s otoka Brača, valjda ima nešto u tome, pa dobro plivam. On je i najzaslužniji za moje bavljenje sportom, on me nagovorio, stalno me forsirao, želio je da se bavim sportom, i na tome sam mu zahvalna. Doduše, ne uvijek. Kad je teško, kad sam umorna i kad crpim zadnji atom snage, onda se pitam što je meni ovo trebalo i tko me na sve ovo nagovorio. Nasreću, nije to često, a i brzo me prođe - priznaje Zara, koja će od jeseni ići u drugi razred zagrebačke Športske gimnazije.

- Svaki dan treniram, tri dana po dva treninga, ostale po jedan. Kombiniram plivanje i bicikl, plivanje i trčanje... Teško je, ali pomaže mi obitelj, razvoze me gdje god treba i mama, i tata, i djed Franjo Folnegović... Dobro je zasad, profesori imaju razumijevanja za sportske obaveze, to moram istakuti, a tu je i trener Ivan Ivezić, koji se brine za sve ostalo. Njemu sam jako zahvalna za sve moje rezultate.

Uzor joj je najbolja svjetska triatlonka i olimpijska pobjednica, 31-godišnja američka triatlonka Gwen Jorgensen.

- Nevjerojatna je, to kako ona stvara prednost u trčanju je doslovno nevjerojatno. Pa ona je jača i od nekih muškaraca koji su u vrhu svjetskog triatlona - završila je Zara svoju priču.

Naši partneri pišu
Message