Sport

Komentari 0

Čudo u Poljskoj: Nevjerojatni Vetter skoro srušio legendarnog Železnog, Kolak završila treća

Čudo u Poljskoj: Nevjerojatni Vetter skoro srušio legendarnog Železnog, Kolak završila treća

Činilo se da je Železny postavio nedostižne granice no nevjerojatnim postignućima Vettera postoji šansa da će netko konačno skinuti rekord najboljeg kopljaša u povijesti (98,48m)

Nijemac Johannes Vetter na Memorijalu Kamile Skolimowske, atletskom mitingu u poljskom Chorzowu, bacio je koplje nevjerojatnih 97,76 metara, što je drugi najbolji rezultat svih vremena!

POGLEDAJTE VIDEO: Vetter bacio monstruoznih 97,76m

Svjetski prvak iz 2017. godine i brončani s prošlog Svjetskog prvenstva došao je na manje od metra do fantastičnog svjetskog rekorda Jana Železnog. Godinama nitko nije bio blizu daljine 98,48m koliko je legendarni čeh bacio 1996. u Jeni.

POGLEDAJTE VIDEO: Svjetski rekord Jana Železnog

Vetter je pritom za tri metra poboljšao svoj osobni rekord, a treći hitac svih vremena drži njegov sunarodnjak Thomas Röhler, koji je 2017. godine bacio 93.90m.

Inače, do pojave Vettera rezultati kopljaša posljednjih 20-ak godina vrtjeli su se od 84, 85 do 91, 92 metra. Malo tko je vjerovao da bi netko mogao srušiti rekord Železnog jer su se svjetska prvenstva i olimpijske igre nerijetko osvajala s daljinom manjom od 90 metara.

Činilo se da je Železny postavio nedostižne granice kao, primjerice, Jonathan Edwards u troskoku (18,29m) ili Randy Barnes u bacanju kugle (23,12m), no nevjerojatnim postignućima Vettera postoji šansa da će netko konačno skinuti rekord najboljeg kopljaša u povijesti i potencijalno se približiti granici od 100 metara nakon što je muško koplje redizajnirano 1. travnja 1986. godine.

Kolak treća

Olimpijska pobjednica Sara Kolak bacila je koplje 61,25m što je bilo dovoljno za treće mjesto. Završila je iza Marije Andrejczyk i Latvijke Line Muze, koje su bacile 65,70m za prvo, odnosno 63,19 m za drugo mjesto. Naša je atletičarka imala još dva ispravna hica - 61,16 i 59,16 m.

Saru već u utorak čeka novi nastup, ovaj put na mitingu Continental Toura u Ostravi gdje se lani vratila natjecanjima nakon gotovo dvogodišnje stanke zbog ozljede i operacije lakta.

Najčitaniji članci