Obavijesti

Sport

Komentari 2

Nije bilo tako malih kopački pa je dobio rukavice: Uzela ih roda

Nije bilo tako malih kopački pa je dobio rukavice: Uzela ih roda
1

Domagoj Vida (30) karijeru je započeo u lokalnom Jedinstvu iz Donjeg Miholjca. Kod kuće u dvorištu krenuo je kao golman, u klubu kao napadač pa je u Osijeku prebačen na beka da bi završio na stoperskoj poziciji

VIDEO

Omaleni dječak koji je gledao brata kako trenira s ocem pa prije njega pogodio prečku za kraj treninga, karijeru je započeo u Jedinstvu iz Donjeg Miholjca, a dvadeset i nešto godina kasnije okitio se svjetskim srebrom u Rusiji. Početci su to Domagoja Vide (32), današnjeg stopera turskog Bešiktaša.

'Luka si ne bi oprostio da smo ispali, a da nije opet zapucao'
'Luka si ne bi oprostio da smo ispali, a da nije  opet zapucao'

- Za Domagoja nije bilo tako malog broja kopački pa smo kupili rukavice, a nakon nogometa je ostavio rukavice kraj gola u dvorištu i došla je roda i odnijela ih, doslovno. Rukavice su virile iz gnijezda - prisjetio se Domagojev otac Rudika u HRT-ovom dokumentarnom serijalu 'Junaci našeg doba'.

Nakon nekog vremena primijetio ga je i NK Osijek, a Domagoj je u Osijeku išao u srednju školu. No, nije mu bilo lako. Nije se mogao odvojiti od rodnog sela...

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

01:29

- Najteži period u karijeri bio mi je kad sam otišao u Osijek. Otac mi je tada znao dati novac za džeparac, a ja sam ga potrošio na autobusnu kartu za doći kući. Mama dolazi s pijace, a ja sjedim za stolom - prisjetio se hrvatski reprezentativac

Bio je napadač u Jedinstvu, ali odlaskom u Osijek trener je primijetio njegove druge kvalitete te je završio na poziciji desnog beka, a zatim na stoperskoj koju igra i danas. To objašnjava današnju Domagojevu polivalentnost, a napadački očevi geni ističu se u skoku i igri glavom koja je krasila i Rudiku.

- Otac mi je najmanje govorio dobre stvari, uvijek smo govorili o nekim nedostacima, što moram ispraviti. Sa 17 godina debitirao sam za prvu momčad Osijeka i razvijao sam se. Tada se moralo prodavati igrače da bi se opstalo i ja sam im bio 'zlatna koka' - rekao je Domagoj.

'Ode Vida, ode glava' bili su natpisi koji su se počeli pojavljivati po Osijeku. Kohorta nije htjela da Domagoj ode u drugi hrvatski klub, a Dinamo je bio zainteresiran. Otišao je u Bayer Leverkusen, ali ipak je nakon par sezona završio među 'modrima'. U Dinamu je prema riječima oca Rudike, napravio pravu karijeru. Nakon toga put ga je odveo u još jedan Dinamo, onaj ukrajinski.

NK Rudes - NK Osijek

- Bilo je 'opet mijenjaš državu, kako ćeš tamo. Ali bili su tamo Vukojević i Kranjčar, brzo sam sve pohvatao, naučio jezik i kulturu. Tako da Kijev danas ima veliko mjesto u mom srcu - rekao je Domagoj. 

Tad je odlučio i pomoći rodnom kraju te je svojim srednjoškolskim prijateljima rekao da nađu nešto što bi željeli raditi, a da će ih on malo 'pogurati'.

'Izašao je iz sobe i rekao: Tata, odlučio sam što tvoje srce želi'
'Izašao je iz sobe i rekao: Tata, odlučio sam što tvoje srce želi'

- Tad je većina ekipa završila srednju školu, neki fakultete pa smo razmišljali o tome da pokrenemo nešto zajedno. On je mislio da ćemo otvoriti neki kafić u Miholjcu i da ćemo se time baviti. No, kad smo mu rekli da bi uzgajali crne svinje, ostao je paf, ali nas je podržao - prisjetio se Domagojev prijatelj. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening
NEPOZNATO O TRENERU RIJEKE

Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening

Plus+ Željko Sopić, trener Rijeke, prisjetio se dana u lokosima, koji mu stoje na putu do naslova: Taj trening išli smo kao "zemlja - zrak", kao da sutra ne postoji. A nitko ne zna da smo cijelu noć bili vani