Obavijesti

Sport

Komentari 14

Nisam pogriješio što sam ostao u Splitu, očekujem velike stvari

Nisam pogriješio što sam ostao u Splitu, očekujem velike stvari
5

''Dvije godine sam tu i igrao sam na žalost već pred praznim tribinama. Bit će čudno, nedostajat će nam naši navijači, ali, mi smo profesionalci i to nam ne smije biti ni problem ni opravdanje'' - kaže Jairo.

VIDEO

Hajdukov napadač Jairo sjedio je u press salonu na Poljudu a novinari u izdvojenoj prostoriji na drugom kraju Splita. Veza je uspostavljena preko 'Zoom' aplikacije i tako je odrađen prvi 'post korona media day'. Slično će izgledati i sutrašnja press konferencija Igora Tudora uoči ogleda s Interom. Hajduk se i dalje strogo pridržava svih naputaka nadležnih službi, premda smo na dvije polufinalne utakmice hrvatskog kupa vidjeli mnogo toga što je u suprotnosti s naputcima i preporukama. No to je predmet neke druge priče...

Nakon gotovo tri mjeseca prisilne pauze od utakmica i gotovo dva mjeseca pauze od grupnih treninga, stvari se ipak malo po malo vraćaju u normalu, nazire se kraj ove nenormalne situacije i za Jaira i njegove suigrače, koji u petak u 20:00 na Poljudu čekaju svog 'najdražeg gosta' – zaprešićki Inter.

- Zadnjih par mjeseci su vjerojatno najgori u karijerama većine nogometaša, nismo mogli igrati utakmice, nismo mogli trenirati, čak ni izlaziti vani. Jedva smo čekali da ova situacija prođe, čim su počeli treninzi već je bilo lakše, a vjerujem da će se uskoro sve vratiti u normalu.

Kako ste provodili vrijeme u izolaciji?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

-  Dobili smo program od naših trenera i morali smo po njihovim naputcima trenirati kod kuće, kako bi što spremniji dočekali povratak na teren.

Jeste li barem u približno dobroj formi kao prije pauze?

- Odavno smo počeli s individualnim treninzima, nakon toga smo radili u grupama po četvorica, a u zadnja dva tjedna i svi skupa. Za sada mogu reći da sam u dobroj formi, ali pravu procjenu moći ću dati tek kad krenu utakmice.

Kako ste proslavili 28. rođendan?

- U društvu supruge i kćerke, žao mi je što nije bilo drugih da nam se pridruže.

Što vam je u karanteni najviše nedostajalo?

- Nisam baš previše izlazio ni ranije, niti se puno družio, ali osjećaj da si prisiljen ostati kući u četiri zida je loš i zbog toga se osjećaš još i gore što nemaš kontakta s drugim ljudima. Ali, najviše su mi nedostajale utakmice...

Imate obitelj u Brazilu, tamo je dosta problema s koronom još i danas. Kako su oni?

- Moji su svi dobro, mi smo iz maloga grada u koji ne dolazi puno putnika, a ni oni ne putuju puno, tako da je situacija pod kontrolom. Nema slučajeva zaraze i oni su za sada sigurni.

Što ste naučili iz ove situacije?

- Prije svega da smo mali na ovom svijetu i da se ne smijemo zafrkavati s prirodom, jer smo nemoćni kad se priroda okrene protiv nas. Moramo napraviti sve da očuvamo prirodu i živimo u skladu s njenim zakonima, jer kad dođe ovakva situacija, shvatite koliko ste nemoćni i kako ne možete ništa napraviti.

Je li vas bilo strah?

- Da, upravo zbog tog osjećaja nemoći, ne možeš napraviti ništa osim držati se daleko od drugih. Ovaj 'neprijatelj' je nevidljiv i ne možeš napraviti puno da se zaštitiš od njega.

Hoće li vam biti problem to što ulazite u nastavak prvenstva bez ijedne prijateljske utakmice?

- Prijateljske utakmice ne bi nam donijele puno više od onoga što smo dobili s dvije međusobne trening utakmice. Vjerujem da smo dobro pripremljeni za nastavak sezone i za ostvarivanje cilja. Deset utakmica je do kraja, želimo pobijediti u svih deset.

U zadnja tri kola prije stanke protiv Osijeka, Rijeke i Dinama Hajduk nije postigao nijedan gol, a osvojili ste svega jedan bod. Je li vam stanka dobro došla?

- U te tri utakmice nismo bili pravi i ova pauza je u tom smislu bila dobra, da dobro promislimo što smo radili loše, da ispravimo pogreške radom te da se vratimo dobrim igrama...

Zagreb: Hrvatski Telekom Prva liga, 11. kolo, Lokomotiva - HNK Hajduk

Što očekujete protiv Intera u petak navečer?

- Bit će teška utakmica za oba kluba jer nismo dugo igrali, ali ono što mogu reći je da smo radili jako dobro i da smo spremni za utakmicu i za prvu pobjedu.

Hoće li biti promjena u postavi?

- Ne mogu reći, to ćete morati pitati trenera Igora Tudora.

Jeste gledali polufinala kupa klubova koji su vam konkurencija za drugo mjesto?

- Samo 'highlightse' Rijeke i Osijeka. Bila je teška utakmica, Osijek je bio dobar do pola drugog dijela utakmice, ali dogodilo se to što se dogodilo... Ne želim o tome jer se ne tiče Hajduka, ali dogodile su se neke čudne stvari tijekom, čak i nakon utakmice...

Kakav je osjećaj igrati bez navijača na tribinama?

- Na žalost, već imam takvih iskustava, dvije godine sam tu i igrao sam već pred praznim tribinama. Bit će čudno, nedostajat će nam naši navijači, ali, mi smo profesionalci i to nam ne smije biti ni problem ni opravdanje.

Tijekom druge međusobne utakmice klub je van stadiona postavio razglas s koga su emitirane snimke navijanja. Kako vam se čini ta ideja?

- Ne znam, bio sam fokusiran na trening utakmicu i nisam previše obraćao pozornost na to. Navijači na tribinama osjećaju ritam utakmice i pjevaju u pravom trenutku, to je naravno puno bolje od razglasa, ali bilo kakva buka je bolja od tišine, tako da... Ponovit ću, mi smo profesionalci i to što neće biti navijača nam ne bi smjelo predstavljati ni problem niti biti opravdanje.

Tko je od suigrača najbolje iskoristio pauzu?

- Ne mogu spomenuti samo jedno ime, ali vjerujem da su mnogi iskoristili pauzu da dodatno unaprijede svoju igru.

Split: Hajduk i Lokomotiva u 20. kolu HT Prve lige

U zimskoj stanci imali ste prilike otići iz Hajduka, Kairat vam je nudio znatno bolja primanja. Iz ove perspektive gledano, je li ostanak bila dobra odluka?

- U Hajduku se osjećam dobro, radimo dobar posao, pomažem momčadi svojim igrama i smatram kako možemo svi skupa napraviti puno više. Za mene je to bila dobra odluka i ne žalim što sam ostao...

Ameriku potresaju neredi potaknuti rasnim problemima. Brojni sportaši su se oglasili izjavama na tu temu, što vi mislite o tome?

- To što se događa je jako loše. U Americi imaju jako puno problema s rasizmom, nije prvi put da se to događa, volio bih da to prestane, ali ne vjerujem da hoće. Mi ne možemo puno, samo protestirati svaki put kad se nešto tako dogodi i govoriti o tome kako bi ljudi znali da se takve situacije moraju prosjeniti.

Jeste li osobno imali takvih problema?

- Problema nisam, ali u nekim zemljama u kojima sam igrao bilo je onih koji su živjeli u prošlosti i koji ljude druge boje kože gledaju kao da nisu ljudska bića. Osobno mi se nikad nitko nije obratio na tako ružan način, ponekad bih čuo iz mase na tribinama ponekog navijača, ali uvijek sam pokušavao biti fokusiran na nogomet i ne obraćati pozornost na njih, smatram da je to najbolje što mogu napraviti.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'
LUKAV POTEZ

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'

Obično se raspucavanja s bijele točke izvode s istom loptom kako bi svi igrači bili u istoj poziciji ili iznimno s novom ako prvotna 'nestane', a upravo je Luka raspalio loptu koju mu je obranio Brazilac visoko na tribine

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale!  'Ederson me zna'
DRAMA JEDANAESTERACA

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale! 'Ederson me zna'

Četiri-pet minuta prije kraja počnete razmišljati o penalima. Složio sam petoricu, Jude je dobar pucač, kao i Lucas, Nacho ima puno iskustva i osobnosti, a Rüdiger ima muda!, objasnio je Davide Ancelotti, pomoćni trener
Guardiola: 'Sreća? Ne, nema tu sreće...' Ancelotti: 'Jedino smo na takav način mogli proći'
CITIRAO CRUIJFFA

Guardiola: 'Sreća? Ne, nema tu sreće...' Ancelotti: 'Jedino smo na takav način mogli proći'

Igrači su mi rekli da će pobijediti, Lunjin mi je obećao da će obraniti neke jedanaesterce, a Rüdiger je i mene iznenadio. Ove sezone ne pucamo penale baš dobro, ali u srijedu smo uspjeli, rekao je Realov trener