Sport

Komentari 40

Nisu mi vjerovali, ja podižem svijest o klanju životinja...

Nisu mi vjerovali, ja podižem svijest o klanju životinja...

To nije samo dijeta, imate neke etičke razloge. Morate biti svjesni što se događa životinjama, o klanju životinja i svemu što im se događa na farmi, rekao je Nole...

Bio je dominantan i nesavladiv za ostali teniski puk. A onda se nešto dogodilo krajem 2017. godine. Novak Đoković (31) je tada prešao na vegansku prehranu kako bi očistio svoje tijelo jer je smatrao da će tako dobiti puno više energije. No dogodilo se suprotno.

Pao je u duboku krizu iz koje nikako nije mogao izaći. Vukao se po terenu, više ne izgledalo kao da meditira nego da igra tenis. Ispadao je rano s turnira i izgledao je neprepoznatljivo. Dizale su se razne teorije zavjere oko njegovog stanja. Neki su pisali da je razlog nevjera, a neki su upirali prstom u čuvenog španjolskog gurua Pepea Imaza s kojim je surađivao neko vrijeme. Tada ga je mučila i ozljeda lakta, ali mediji su smatrali da je to samo paravan.

Pojavljivali su se mnogi 'stručnjaci' koji su govorili da će se Nole uništiti na takav način i da mu tijelo od orašastih plodova, voća i povrća ne može proizvesti dovoljne zalihe energije za duge i naporne mečeve. A prozvao ga je i bivši izbornik srpske Davis Cup reprezentacije.

-  Smanjio je treninge i onda je počeo s čudnim načinom ishrane i više je meditirao nego udarao lopticu. Ispraznio je tjelesne zalihe. A to je katastrofa. Jedan Michael Phelps jede bakine specijalitete pa kasnije obori svjetski rekord. Novak je sjajan momak, ali je ponesen čudnim teorijama - pričao je Bogdan Obradović.

No, već u 2018. godini, sve te optužbe i informacije su pale u vodu, a Novak je opet uspostavio, već toliko viđenu dominaciju. Novak trenutačno igra na Australian Openu, a novinarima je konačno objasnio zašto je prešao na veganstvo.

- Sretan sam da sam na ovoj vrsti prehrane i da mogu igrati na ovome nivou posljednje četiri godine. U početku je bilo jako puno kritika, ljudi mi nisu vjerovali, bilo je kao puno sumnji. Prošao sam kroz različite faze života i trebalo mi je neko vrijeme da se naviknem na živjeti na ovaj način - rekao je Novak Đoković za australske medije pa dodatno pojasnio što je to zapravo veganstvo i da to nema veze s dijetom.

- To nije samo dijeta, imate neke etičke razloge. Morate biti svjesni što se događa životinjama, o klanju životinja i svemu što im se događa na farmi. Sve to ima i jako puno utjecaja na klimatske promjene. Zbog toga sam prešao na veganstvo, to je meni puno jaču razlog nego kako ću igrati, to je životni pristup. Ponosan sam na sebe i nadam se da ću u budućnosti i dalje inspirirati ostale sportaše da budu na ovoj vrsti prehrane. Ja nisam dizač utega, ali imam optimalan balans brzine, snage moći. Ništa mi ne nedostaje - poručio je Novak.

On trenutačno igra u Australian Openu, a tamo je stigao do osmine finala gdje će igrati protiv Schwartzmana.


 

 

Najčitaniji članci