Obavijesti

Sport

Komentari 18

Nitko kao Estonci: Čija je žena lakša, taj im je najbolji sportaš

Nitko kao Estonci: Čija je žena lakša, taj im je najbolji sportaš
3

NACIONALNI SPORT Hajduk je favorit u uzvratu protiv Sillamäe Kaleva, ali kad bi se Hrvati s Estoncima borili u nošenju žena na leđima, ne bi imali nikakve šanse

VIDEO

Ako vam supruga nije teža od 50-ak kilograma, u Estoniji biste vrlo lako osvojili naslov u naisekandmineu, njihovu nacionalnom sportu. No izađete li navečer iz na cestu a nemate reflektirajući prsluk, platit ćete 400 eura.

Čim su hajdukovci u ždrijebu Europske lige saznali protivnika, “skakali” su od sreće. Razlog je jednostavan, nogomet u Estoniji nije nešto pretjerano popularan. Otprilike, kao u Hrvatskoj bejzbol. U prvoj utakmici bilo je 1-1 i Hajduku je za prolazak dovoljno i 0-0. No pojave li se Estonci u Dugopolju sa suprugama na ramenima, “bili” nemaju šanse. Baš nikakve. Ili, ako u zapisniku vide ime Taisto Miettinen. Znate li tko je on? Taisto je peterostruki i aktualni svjetski prvak u nošenju supruge.

Nošenje žena ili naisekandmine najpopularniji je sport u Estoniji. Pravila su vrlo jednostavna. Suprugu stavite na rame i morate što brže prijeći stazu dugu 253,3 metra. Naravno, da ne bi bilo sve tako jednostavno, na stazi su postavljenje razne prepreke. Nešto kao u preponskom jahanju. Teret, odnosno supruga, ne smije biti lakša od 49 kilograma. U slučaju da, primjerice, ima 47 kilograma, muškarac će morati nositi i ruksak od dva dodatna kilograma.

Ženu možete nositi kako god hoćete, ali preporučuje se da vam nogama obrgli vrat, a glavu spusti u visini vaše stražnjice. Sport je star stoljećima, a ideja je došla od estonskih seljaka, koji su odlazili u susjedna sela i krali žene. Morali su naći najednostavniji način kako u punom sprintu stići do svog sela s nepoznatom ženom na leđima.

Ovaj sport postao je sve popularniji diljem svijeta, pa se trenutačno “igra” u Aziji, Australiji i Sjevernoj Americi, točnije u Mononi, Wisconsinu, Michiganu... Srećom, u Dugopolju će se igrati nogomet, a sve što bi Estonci mogli ponijeti kući jest nekoliko golova u mreži...

Svi imaju Wi-Fi, a glasuje se online

Prednosti moderne tehnologije Estonci su prihvatili najbrže. Među prvima su pokrili cijelu zemlju bežičnim internetom, a odavno su uveli i koncept online glasovanja na izborima.

Imaju puno više otoka od Hrvatske

Više od 50 posto površine Estonije prekriveno je gustim šumama i bezbrojnim jezerima, a imaju i više od 1500 otoka, čak 250 više nego što ih ima Hrvatska!? A najslabiji su u vaterpolu i plivanju.

Krvavice i češnjak uvijek su na stolu

Estonski domaći kruh s češnjakom i krvavice su njihovi najveći kulinarski specijaliteti. Krvavice spravljaju od krvi, koja se puni u svinjska crijeva, a jedu ih tradicionalno s jednom vrstom palačinki.

Nemate li prsluk, platite 400 eura

Javni je prijevoz besplatan, a pješaci navečer moraju nositi reflektirajući prsluk. Mrak u Estoniji zna potrajati i 19 sati, pa svi moraju biti uočljivi. Kazne su rigorozne, nemate li prsluk - 400 eura.

Da nije Estonaca, ne bi bilo ni Skypea

Estonci su izmislili i razvili Skype, telekomunikacijski program za razgovore, koji je najpopularniji zbog videorazgovora. Sjedište razvojnog tima Skypea je u glavnom estonskom gradu Tallinu.

Tramvaje i busove kod njih voze žene

Uđete li u tramvaj ili autobus, nema šanse da za volanom vidite muškarca. Ova tradicija datira još dok su bili u SSSR-u, a dokazuje da žene mogu raditi iste poslove kao muškarci.

Ljuljačke u parku rade im cijeli krug

U cijelom svijetu djeca se ljuljaju, pokušavajući se zanjihati jače i više. Estoncima to nije dovoljno, pa su unaprijedili ljuljačke, ojačali ih kako bi mogli napraviti puni krug, te od toga napravili sport.

Estonke se žale jer nema dečkiju

Estonija ima ozbiljan problem s manjkom muškaraca u zemlji. Na pet žena dolazi jedan muškarac, pa je velik broj neudanih djevojaka. Želite li brak ili vezu, Estonija je idealna za vas.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Rijeka - Dinamo 1-2: 'Modri' jure prema obrani titule prvaka nakon preokreta na Rujevici!
'MODRIMA' DERBI SEZONE

Rijeka - Dinamo 1-2: 'Modri' jure prema obrani titule prvaka nakon preokreta na Rujevici!

Rijeka je povela pred 8118 gledatelja na Rujevici golom Marka Pjace iz penala u 50. minuti. Petković je sjajno naciljao iz slobodnjaka u 75. minuti za izjednačenje, a Hoxha je u 89. zabio za vodstvo nakon što je ušao

Evo što treba Dinamu do kraja sezone da obrani naslov prvaka
KALKULACIJE

Evo što treba Dinamu do kraja sezone da obrani naslov prvaka

Ako bi obje momčadi na kraju sezone imale isti broj bodova, Dinamo tu bolje stoji jer su 'plavi' od četiri međusobna derbija ove sezone pobijedili u tri (2-1, 1-0, 2-1), a jednom je bilo neriješeno (2-2)
VIDEO Drožđek šokirao Poljud, navijači zviždali 'bilima', za Hajduk debitirao 16-godišnjak
VARAŽDIN IZNENADIO

VIDEO Drožđek šokirao Poljud, navijači zviždali 'bilima', za Hajduk debitirao 16-godišnjak

Sahiti i Diallo nisu bili u sastavu zbog odluke trenera Ivankovića. Varaždin je drugi put u povijesti pobijedio u Splitu, a prvi od 12.027 gledatelja Poljud su počeli napuštati u 80. minuti