Sport

Komentari 26

Nogomet u genima: Tko su ti klinci koji su preporodili Hajduk

Nogomet u genima: Tko su ti klinci koji su preporodili Hajduk

Hajdukovu pobjedu nad Goricom obilježili su odlični nastupi Marija Vuškovića i Stipe Biuka, dvojice talentiranih tinejdžera. Obojica nastupaju za mlade selekcije hrvatske reprezentacije

Jednome su pradjed, djed i otac igrali za Hajduk, drugome su braća nogometaši. A Zlatan Ibrahimović (39) stariji je od njih dvojice zajedno.

Mario Vušković (19) i Stipe Biuk (18) opet su oduševili u bijelom dresu, golovima i asistencijama potopili su Goricu u prvom poluvremenu utakmice 34. kola HNL-a na Poljudu.

POGLEDAJTE SAŽETAK: Hajduk - Gorica 4-0

Mladi stoper Vušković već ima 41 nastup za Hajduk, ovo mu je prva sezona u kojoj su mu dali ozbiljnu minutažu, a u međuvremenu je izborio i mjesto u U-21 reprezentaciji, četvrtfinalistu Eura.

Predsjednik Hajduka Lukša Jakobušić i sportski direktor Mindaugas Nikoličius zbog njega zadnjih dana imaju pune ruke posla jer zagrizli su Celtic i Torino koji je u pregovorima, ali pitanje je hoće li ostati u Serie A i hoće li odriješiti kesu.

Vuškovićev pradjed Marko igrao je za Hajduk tijekom Drugoga svjetskog rata, ima tri nastupa za bijele koji je nastupao na oslobođenom teritoriju Visa. Nakon toga, u 1970-ima, bio je klupski tajnik.

Dinastiju je nastavio djed Mario, po kojem je aktualni igrač Hajduka dobio ime, generacija Ivice Šurjaka, Jurice Jerkovića i Dražena Mužinića. Ipak, nikad nije debitirao za Hajduk, već se otisnuo u Nizozemsku. Nažalost, poginuo je na putu za Omiš 1985.

Marijev otac Daniel (40) izostao je, pak, s puta za utakmicu Slaven Belupa i Hajduka 2001. pod Nenadom Gračanom upravo zbog njegova rođenja, a pod Slavenom Bilićem ubiljeižio je tri nastupa. Kasnije je igrao za Rijeku i Zadar.

Sina Marija The Guardian je proglasio jednim od najvećih talenata svoje generacije, a nogometom se bavi i pet godina mlađi brat Luka. Možda i idući u dresu Hajduka, tko zna?

Biuka s Vuškovićem, osim nježnih godina i velikog talenta, veže i obiteljska tragedija. Prije nekoliko godina preminula mu je, naime, majka Danijela. Živi s ocem Robertom i dvojocom braće, Filipom (23) koji igra u Mosoru i Dujom (20), golmanom Vodica.

Stipe je već bio na radaru Bayerna i Salzburga, ali odlučio je ostati na Poljudu. Igrao je za selekcije Hrvatske do 14, 16, 17 i 18 godina.

- Na nekom turniru zapazio je Duju i Stipu Branimir Štrkalj, skaut Bayerna u Hrvatskoj i primili nas sedam dana u Münchenu vrhunski, ugostili. Trenirali. Nije ni bilo planirano da ostanu, samo da ga vide i stave u notes. Stavili ga igrati sa starijima... A onda je Stipe mogao u Red Bull Salzburg, sve se to događalo točno prije tri godine, ali odbili smo, radi škole i da bude doma i najbolje je da se razvija kući, u Hajduku - rekao je otac Robert za Slobodnu Dalmaciju.

- Ekstra je dite, zaigrao je za prvu momčad Hajduka hladno ka' da igra isprid škole nekakav turnirić. Koncentriran vam je on na treninge i utakmice i posve sabran, bez euforije - priča Robert.

Stipe baš tako i igra. Lakoćom poteza i brzinom podsjeća na neke velike nogometaše.

- Stipe ima kontinuitet, s obje noge je na zemlji, sluša moje savjete. Ima pred sobom dug put, mora mu se dati vremena i za greške. Do sada je imao izvanredan put, ali to je tek početak. Svi ga tetošimo, pazimo... Ima sve da postane velik igrač, danas je bio spektakularan. Veliki talent, mlad, ali vrlo staložen igrač. Želim mu sve najbolje i da veliki talent pretoči u veliku karijeru - nahvalio ga je Tramezzani.

I pred njim i pred Marijem dug je put, ali "bili tići" definitivno su razlog za zadovoljstvo Hajdukovih navijača.

Najčitaniji članci